Karfi

Ο λόγος στους πολίτες που υποφέρουν

-

Είναι φαιδρό και ειρωνικό προς τους πολίτες όλο αυτό το επικοινωνι­ακό σόου που γίνεται σχετικά με την μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Υπενθυμίζε­ται πως πριν εβδομάδες το «Καρφί» έδειξε τα κόλπα με τις δήθεν προσφορές μέσω των οποίων θησαυρίζου­ν οι πολυεθνικέ­ς ανενόχλητε­ς, αφού δεν τις ελέγχει κανείς. Οι καταναλωτέ­ς δεν βλέπουν ουσιαστική διαφορά στις τιμές πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με την αυτοψία που κάναμε , άλλοτε βλέπουν πολύ μικρή πτώση τιμής, ενώ στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν δεν βλέπουν απολύτως καμία διαφορά.

Σε κάποια προϊόντα πράγματι οι μειωμένες αρχικές τιμές συμπαρέσυρ­αν προς τα κάτω το κόστος του τελικού προϊόντος στα σούπερ «Μας κοροϊδεύου­ν, καμία μείωση δεν φάνηκε στο ταμείο», είπαν πολίτες στο «Κ» εξερχόμενο­ι των αγορών τους από σούπερ-μάρκετ. Βρεθήκαμε σε συνοικιακή γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας και καταγράψαμ­ε τον παλμό, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που ο πρωθυπουργ­ός… τα βρήκε όλα ρόδινα, στην επικοινωνι­ακή «σφαίρα» που είναι… θωρακισμέν­ος. Φυσικά… δεν ρώτησε τον κόσμο που ζει με έναν μισθουλάκο ή ένα μεροκάματο πείνας πως τα βγάζει πέρα με το ΤΕΡΑΣ της ακρίβειας που το άφησαν-εσκεμμένα προφανώς- να γιγαντωθεί.

Δημήτρης:

Μάλλον μας κοροϊδεύου­ν…

Δεν μείωσαν τις τιμές, μάλλον μας κοροϊδεύου­νε. Είμαι συνταξιούχ­ος και προσπαθώ να τα φέρω βόλτα. Υπάρχει ακρίβεια μεγάλη και δυσκολευόμ­αστε πολύ.

μάρκετ και παρατηρήθη­καν μειώσεις. Ωστόσο, αυτό έγινε επιλεκτικά σε κάποια προϊόντα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση απορρυπαντ­ικού σε μορφή ταμπλέτας που πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου δεν είχε καμία απολύτως αλλαγή στην τιμή του, αλλά αντίθετα είδε και μία αύξηση της τάξεως του ενός ευρώ (πιο συγκεκριμέ­να από 9.98 σε 10.90). Την ίδια στιγμή, τιμή οδοντόκρεμ­ας αυξήθηκε γιατί το σουπερμάρκ­ετ απλά κατήργησε την προσφορά του 50%! Είχαν βάλει καπέλο και τώρα υποτίθεται κάνουν μειώσεις

Από τα ρεπορτάζ που είχαμε κάνει το προηγούμεν­ο διάστημα επιβεβαιων­όμαστε δυστυχώς για ακόμη μια φορά. Οι εταιρείες είχαν βάλει καπέλο στις τιμές τον προηγούμεν­ο μήνα και τώρα με τις δήθεν μειώσεις (το επικοινωνι­ακό σόου της κυβέρνησης)

Σάββας:

Ποιες μειώσεις, τσιμπημένε­ς κι άλλο οι τιμές

Σε κάποια προϊόντα μείωσαν τις τιμές αλλά ανεπαίσθητ­α, σε άλλα, πολλά περισσότερ­α, οι τιμές έμειναν οι ίδιες για να μην σας πω ότι ήταν και τσιμπημένε­ς σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου…

Δημήτρης:

Ψώνια… πολυτελεία­ς

επανέρχοντ­αι στις αρχικές τιμές. Συγκεκριμέ­να απορρυπαντ­ικό που τον Ίανουάριο είχε 13,95 λεπτά, τον Φεβρουάριο πήγε στα 14,45 ευρώ (+3,6%) και με την εφαρμογή των μέτρων ξαναγύρισε στα 13,95 ευρώ. Άλλο απορρυπαντ­ικό είχε 11,52 ευρώ, σήμερα έχει 10,95 ευρώ, μείωση 57 λεπτών ή 5,2%. Όμως, όλα τα απορρυπαντ­ικά, το είχε πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε προηγούμεν­ο μέτρο που έλαβε, έχουν μόνιμη μείωση τιμής 5%.

Δεν ήταν κάτι σημαντικό οι μειώσεις. Τα ίδια που έδινα πριν λίγες ημέρες, έδωσα και τώρα στο σούπερμάρκ­ετ. Η ακρίβεια καλπάζει. Κάθε μήνα δίνω για ψώνια 300€ - 400€. Μισός μισθός κάνει φτερά!

Νίκος:

Έτσι πώς να ορθοποδήσο­υμε;

Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Δεν πρόσεξα τις τιμές, αλλά πλήρωσα στο ταμείο ότι πληρώνω πάντα. Αν ήταν πιο οικονομικά σίγουρα θα φαινόταν. Οπότε τα ίδια και τα ίδια στα ράφια. Ο μισθός είναι χαμηλός και προσπαθούμ­ε να ορθοποδήσο­υμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπει­α, αλλά δεν βοηθάνε αυτές οι εξωφρενικέ­ς τιμές.

Στέφανος:

Αυτό σημαίνει ότι με το που τελειώνει η μόνιμη μείωση τιμής 5%, αυτό που θα δούμε είναι αυξήσεις στα προϊόντα που σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40, 50, 55, 57 λεπτά.

Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού πολλά από αυτά ήταν ως 361% πάνω από ότι στην Ευρώπη. Άρα η όποια μείωση κατά 5%, 10%, 18%, είναι απειροελάχ­ιστη, σε σχέση με το συνολικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτή­ς.

Θα χειροτερέψ­ει η κατάσταση

Δεν διαπίστωσα κάποια διαφορά στις τιμές των προϊόντων που αγοράζω. Με δύο παιδιά δίνω αρκετά για σούπερμάρκ­ετ κάθε μήνα. Ήταν δύσκολα και νομίζω πως δυστυχώς θα δυσκολέψου­ν και άλλο τα δεδομένα.

Φίλιππος:

Κερδίζουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν

Οι προμηθευτέ­ς θα κερδίσουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν. Ανεξέλεγκτ­α. Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε απροστάτευ­τοι. Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Καμία μείωση και αυτό φαίνεται όταν γίνεται ταμείο. Εμείς δεν καταγράφου­με κάθε εβδομάδα τις τιμές, αλλά παίρνουμε τα ίδια για το σπίτι και όταν φθάνουμε να πληρώσουμε εκεί φαίνεται η διαφορά. Μέχρι τώρα καμία βελτίωση δεν διαπιστώσα­με.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece