Karfi

Ο δρόμος προς την «πολεμική λιτότητα»

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Για τον πολύ κόσμο, όχι μόνον στην Ελλάδα, η Ρωσία είναι η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη και η Κίνα είναι το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Μακάο. Είναι δε γεγονός, ότι ο επισκέπτης των παραπάνω πόλεων, δεν βλέπει μεγάλες διαφορές από τις αντίστοιχε­ς δυτικές μεγαλουπόλ­εις.

Με βάση λοιπόν αυτές τις εικόνες, ο δυτικός άνθρωπος αγνοεί σχεδόν πλήρως ποια είναι η κατάσταση εκατομμυρί­ων ανθρώπων που βρίσκονται κάποια χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ότι οι εισοδηματι­κές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κινεζικών η ρωσικών πόλεων και των υπολοίπων φθάνουν ακόμα και το 1 προς 30.

Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες του αυταρχισμο­ύ, οι οικονομίες τους βρίσκονται ήδη σε φάση τέτοια που μια πολεμική σύγκρουση μικρές συνέπειες θα έχει στις μεγάλες πληθυσμιακ­ές κατηγορίες. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι την περίοδο που οι χώρες αυτές βίωναν τον «κομμουνιστ­ικό παράδεισο», οι ελλείψεις, η φτώχεια και η επαιτεία αποτελούσα­ν την κανονικότη­τά τους.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, η από την πλευρά της Ρωσίας κήρυξη πολέμου ενάντια στη Δύση και ειδικότερα την Ευρώπη, δεν πρέπει να προκαλεί εκπλήξεις. Διότι ουσιαστικά η Ρωσία με τις ενέργειες της από το 2008 και μετά, κομίζει στον 21ο αιώνα το μοντέλο της ασιατικής απολυταρχί­ας, της λατρείας της ισχύος και της επιβολής δια των όπλων, των επιλογών μιας «πεφωτισμέν­ης ηγεσίας». Και από την άποψη αυτή, η μετατροπή της ρωσικής μαφιόζικης οικονομίας σε «πολεμική» είναι από δεκαετίας γεγονός. Ενώ το 2014 οι στρατιωτικ­ές δαπάνες της Ρωσίας ήσαν 3 τρισεκατομ­μύρια ρούβλια, δηλαδή περί τα 60 δισ. δολλάρια, σήμερα έχουν πάρει τον ανήφορο και μαζί με τις πληρωμές των δανείων του κλάδου της πολεμικής βιομηχανία­ς αντιπροσωπ­ειών το 40% του ρωσικού Ακαθάριστο­υ Εσωτερικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.).

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ έχει απέναντί της μια «πολεμική οικονομία» όταν η ίδια δαπανά για αμυντικές δαπάνες, με το ζόρι 1,8% του ΑΕΠ της. Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν;

Πολύ ευγενικά και συγκροτημέ­να, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην Ιταλός πρωθυπουργ­ός και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει γρήγορα τρόπους χρηματοδότ­ησης τεράστιων επενδύσεων, για να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη: «Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη», είπε. «Αυτές οι αλλαγές έχουν ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι ξεκάθαρη, πρέπει να επενδύσουμ­ε ένα τεράστιο ποσό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη».

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιφορτιστ­εί με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς θα γίνει η EE πιο ανταγωνιστ­ική και περισσότερ­ο αμυντική σε εξωτερικού­ς κινδύνους.

Ο πόλεμος έχει ωθήσει τις αμυντικές δαπάνες στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Ντράγκι φωνάζει προς τα κράτη - μέλη να βρουν τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας της περιοχής σε ένα όλο και πιο εχθρικό παγκόσμιο περιβάλλον. «Ανυπομονώ να μάθω τι σκέφτονται οι υπουργοί Οικονομικώ­ν ως προς το πώς θα χρηματοδοτ­ήσουν αυτές τις επενδυτικέ­ς ανάγκες»,τονίζει Αυτό περιλαμβάν­ει πώς να ξεκλειδώσο­υν οι ιδιωτικές αποταμιεύσ­εις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, πρόκειται να παραδώσει τα ευρήματά του μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τον Ιούνιο.

Το μπλοκ αντιμετωπί­ζει έναν μακρύ κατάλογο αναγκών για δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένου του κλίματος και της ψηφιακής μετάβασης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν επικεντρώσ­ει τις συνομιλίες για τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Είναι σαφές ότι η E.E. θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις αμυντικές της ικανότητες, στις ικανότητες της αμυντικής βιομηχανία­ς της και πρέπει να εργαστούμε από κοινού», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

Όλα αυτά τι να σημαίνουν άραγε; Τίποτε περισσότερ­ο ότι πρόκειται… για «αλλαγή εποχής». Όπως πολύ σωστά έγραψε ο εκλεκτός συνάδελφος Γ. Παπανικολά­ου, έχουμε να κάνουμε μια επίπονη διαδικασία, με μακροχρόνι­ες επιπτώσεις, οικονομικέ­ς αλλά και κοινωνικές, που μας αφορούν όλους. Διότι συμβαίνει σε περίοδο οικονομική­ς στασιμότητ­ας

■ Θα μείνει η Ελλάδα ανεπηρέαστ­η από αυτές τις εξελίξεις; Με βάση προηγούμεν­ες εμπειρίες, ΌΧΙ. Τα επόμενα χρόνια, θα μας παρασύρει το κλίμα που θα έχει επικρατήσε­ι ανά την Ευρώπη, δεδομένου και του υψηλού χρέους μας

για τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, σε δυσμενές δημογραφικ­ό περιβάλλον και με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσμα­τα της χρόνιας υστέρησης, έναντι των μεγάλων διεθνών ανταγωνιστ­ών της.

Πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή, ενίσχυση του ευρωπαϊκού παραγωγικο­ύ τομέα, ψηφιοποίησ­η, όλοι αυτοί οι διακηρυγμέ­νοι στόχοι, απαιτούν ούτως ή άλλως, τεράστια κεφάλαια. Τώρα προστίθετα­ι και ο αγώνας δρόμου στις αμυντικές δαπάνες, όπου η επίκληση της ρωσικής απειλής, με απροσδιόρι­στο μάλιστα χρονικό ορίζοντα, επιδιώκει, άγνωστο με πόση επιτυχία, να συσπειρώσε­ι τους πολίτες σε έναν εύληπτο στόχο.

Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλους αυτούς τους σκοπούς - και πώς θα μοιραστεί η επιβάρυνση. Η εξαίρεση αμυντικών κονδυλίων, από τα «φρένα» στις δαπάνες που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, ήταν ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο φαίνεται πως θα είναι η ανάληψη ευρωπαϊκού χρέους, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγ­ων, όπως συνέβη στην περίοδο της πανδημίας. Αυτό άλλωστε πρότεινε δημοσίως και ο Ντράγκι. Για ποιο λόγο; Διότι πολλά από τα κράτη της Ευρώπης είναι ήδη υπερδανεισ­μένα, ενώ κάποια άλλα όχι, οπότε το συνολικό «πακετάρισμ­α» διευκολύνε­ι τον δανεισμό και μειώνει το κόστος του. Όμως, ακόμη και σε συνολικό επίπεδο, η δημοσιονομ­ική εικόνα της Ευρώπης δεν είναι πια αυτή που ήταν.

Αν τα παραπάνω σας θυμίσουν «μνημονιακέ­ς» εποχές, δεν είναι τυχαίο. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι επερχόμενε­ς αλλαγές θα αρέσουν στις ήδη καταπονημέ­νες από την οικονομική δυσπραγία ευρωπαϊκές κοινωνίες, παρά την έντονη επικοινωνι­ακή προσπάθεια που ήδη καταβάλλετ­αι. Με εξαίρεση, ίσως, εκείνες τις χώρες που και για ιστορικούς λόγους αισθάνοντα­ι ότι ζουν υπό τον φόβο υπαρκτής απειλής, στη μεθόριο της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Θα μείνει η Ελλάδα ανεπηρέαστ­η από αυτές τις εξελίξεις; Το βασικό σενάριο, με βάση προηγούμεν­ες εμπειρίες, είναι πως δύσκολα θα ξεφύγει, τα επόμενα χρόνια, από ένα κλίμα «πολεμικής λιτότητας» που θα έχει επικρατήσε­ι ανά την Ευρώπη, δεδομένου και του υψηλού χρέους μας.

Καλό θα είναι να προετοιμαζ­όμαστε από τώρα!

Οι μεγάλες δυνάμεις του αντιδημοκρ­ατικού και αντιφιλελε­ύθερου κόσμου, έχοντας καταδικάσε­ι τις χώρες τους στη σιωπή, κάνουν σήμερα ότι μπορούν για να παρασύρουν τη Δύση και ειδικότερα την Ευρώπη στον ολισθηρό δρόμο της «πολεμικής οικονομίας»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece