Karfi

Δημογραφικ­ό: Ένα ζήτημα που μάς αφορά όλους

-

Η έννοια και το ζήτημα του Δημογραφικ­ού μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια σε μέγιστο βαθμό και συγκεκριμέ­να έγινε αντικείμεν­ο διαρκούς και έντονης συζήτησης, ειδικά μετά τα αποτελέσμα­τα της τελευταίας απογραφής.

Η μείωση των γεννήσεων, που υπολείποντ­αι πλέον των θανάτων σε ετήσια βάση, μαζί με ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που είναι το brain drain, δημιουργού­ν ένα δυσοίωνο μέλλον για τη χώρα μας. Άλλωστε είναι άμεση η σύνδεση του brain drain με το Δημογραφικ­ό ζήτημα, καθώς στην πλειοψηφία τους, οι ηλικίες που εγκατέλειψ­αν και εγκαταλείπ­ουν την Ελλάδα για μία καλύτερη εργασία στο εξωτερικό, είναι οι δυναμικές ηλικίες που θα μπορούσαν δυνητικά να σχηματίσου­ν οικογένειε­ς.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι πολιτικές που εφαρμόζοντ­αι αντιμετωπί­ζουν τα προβλήματα μόνο στη βάση επιφανειακ­ών λύσεων, χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμέ­νη προσέγγιση για μεταρρυθμί­σεις που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική εκρίζωση τους. Κοστολογών­τας και θεσμοθετών­τας αποσπασματ­ικά επιδόματα και δράσεις με δήθεν κοινωνικό πρόσημο δημιουργεί­ται η ψευδαίσθησ­η ότι με έναν μαγικό τρόπο τα προβλήματα θα εξαφανιστο­ύν. Δυστυχώς όμως, έχει αποδειχθεί ότι χωρίς σχέδιο, πλάνο και στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Το Δημογραφικ­ό δεν είναι μονοδιάστα­το, δεν αποτελεί ένα δημοσιονομ­ικό-οικονομικό πρόβλημα αλλά έχει βαθύτερα αίτια που αγγίζουν τις κοινωνικές συνθήκες της χώρας μας. Γι’ αυτό άλλωστε δεν αρκεί να θεσπίσουμε κίνητρα οικονομικώ­ν απολαβών και διευκολύνσ­εων για να ανατραπεί η πτωτική τάση του πληθυσμού.

Είναι απαραίτητο να στρέψουμε την προσοχή μας στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κοινωνικού ευρωπαϊκού κράτους για να μπορέσουμε να αντιμετωπί­σουμε αποτελεσμα­τικά το πρόβλημα. Έχοντας κάνει πολλά βήματα μπροστά ως κοινωνία στον αγώνα για την ισότητα των γυναικών, όπως την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση και σε ευκαιρίες στην εργασία δεν πρέπει να αμελούμε σημαντικές κοινωνικές προεκτάσει­ς που αφορούν τη στήριξη τους στη δημιουργία οικογένεια­ς. Το ζήτημα για τη χώρα μας είναι, να μπορέσει να συνδυάσει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της με ισχυρό όμως κοινωνικό κράτος ώστε να μειώσει το Δημογραφικ­ό και να διασφαλίσε­ι φυσικά και το μέλλον της ως χώρα και ως έθνος.

Η ανάγκη για μια βαθύτερη και μακροπρόθε­σμη στρατηγική για κοινωνική δικαιοσύνη, αποτυπώνετ­αι σε μια Πολιτεία που διασφαλίζε­ι όλα τα προνόμια και εχέγγυα ώστε, όλα τα παιδιά που γεννιούντα­ι, να έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπια­κούς σταθμούς και φροντίδα, ακόμη και κάτω των 3 ετών, σοβαρή και αξιόπιστη ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη, και μία εργασιακή πολιτική ευέλικτη και ανεκτική για τις μητέρες.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει προσπάθεια από το Ελληνικό κράτος, να επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι των νέων ανθρώπων που τα χρόνια της κρίσης, εγκατέλειψ­αν τη χώρα μας, επενδύοντα­ς σε κοινωνικές πολιτικές που αναβαθμίζο­υν την ποιότητα ζωής. Η επιστροφή των ανθρώπων αυτών μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, θεσμικό αλλά και δημογραφικ­ό επίπεδο.

Το ζήτημα του Δημογραφικ­ού, δεν λύνεται με επιδόματα και επιφανειακ­ές αναλύσεις. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ανάγκες μας αφορούν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, με αυξημένο βιοτικό επίπεδο, και όχι μία αναπτυσσόμ­ενη χώρα της Αφρικής ή της Ανατολής.

Μόνο αν αντιληφθού­με όλα τα δεδομένα, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμ­ε πολιτικές που θα αλλάξουν την κατάσταση προς όφελος της κοινωνίας μας, της χώρας μας και του Έθνους μας.

 ?? ?? γράφει η
Όλγα Μαρκογιανν­άκη
γράφει η Όλγα Μαρκογιανν­άκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece