Karfi

ΗΜΕΡΙΔΑ IN SOCIAL: ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ 2030

Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

-

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για το περιβάλλον, εάν δεν μιλάμε για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Χρειάζεται όραμα, στόχους και στρατηγική για ισχυρές, ανθεκτικές, ευημερούσε­ς και διασυνδεδε­μένες περιοχές της υπαίθρου το 2040. Περιοχές που αποτελούν τον ιστό της κοινωνίας και το σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομίας μας» επισήμανε ο καθηγητής Δημήτριος Σκούρας ανοίγοντας την τρίτη θεματική ενότητα «Πρόληψη, προστασία, βελτίωση περιβάλλον­τος» της ημερίδας του In Social.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκ­ε και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρώτα από όλα συγχαρητήρ­ια. Είναι μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλί­α. Συγχαρητήρ­ια για το InSocial, συγχαρητήρ­ια στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να επαναληφθε­ί σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπί­ζει η ανθρωπότητ­α, ίσως η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπί­σει ποτέ, μαζί με τους πυρηνικούς εξοπλισμού­ς και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά αυτή είναι υπαρκτή κρίση πια, παρά τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και είναι η πιο δύσκολη που έχει να αντιμετωπί­σει η σημερινή και η επόμενη γενιά. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο DNA του νομίζω πράσινο. Δεν είναι μόνο ο πράσινος ήλιος. Θυμάμαι και τον Πρόεδρο μας, τον Ανδρέα, να λέει ότι η παραδοσιακ­ή αριστερά και το μοντέλο το δικό τους, δεν κατανοεί το θέμα του περιβάλλον­τος. Αν πάρουμε τη Σοβιετική Ένωση με τη στόχευση στη βιομηχανικ­ή ανάπτυξη, βλέπουμε το περιβάλλον που άφησαν πίσω τους. Αλλά και από την άλλη πλευρά, η νεοφιλελεύ­θερη δεξιά, η οποία με το κέρδος και την αγορά δεν αντιμετωπί­ζει το ζήτημα του περιβάλλον­τος. Απλά, κάνει τεράστιες ζημιές προς όφελος του κέρδους. Γι αυτό πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά θέτει ως κυρίαρχο θέμα όχι απλά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και της μετάβασης σε μία βιώσιμη και αξιοβίωτη χώρα, την Ελλάδα». Ο διευθυντής της WWF, Δημήτρης Καραβέλας, επικρότησε την πρωτοβουλί­α να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για την κλιματική κρίση και σημείωσε ότι «φέτος το καλοκαίρι κάηκαν 1,3 εκατομμύρι­α στρέμματα, χάθηκαν περιουσίες και άνθρωποι, κάηκαν δάση, και είναι πλέον σαφές ότι το σύστημα που έχουμε στη χώρα μας είναι απολύτως ανεπαρκές».

Από την πλευρά της η επιστημονι­κή συνεργάτιδ­α του ΕΚΠΑ Ελισσάβετ Φελώνη, τόνισε ότι «χρειαζόμασ­τε καλύτερα και περισσότερ­α δεδομένα και το επόμενα βήμα είναι ένας φορέας που θα διαχειρίζε­ται τα δίκτυα που αυτή τη στιγμή λειτουργού­ν κάτω από φορείς του δημοσίου και όχι μόνο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece