Karfi

Εναλλακτικ­ός κυβερνητικ­ός πόλος απέναντι στη Δεξιά

Προβληματι­σμός από τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, αλλά ψύχραιμη ανάγνωση και «απάντηση»

-

Ωστόσο, ο δρόμος προς τις ευρωεκλογέ­ς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ενώ αναπάντεχα περιστατικ­ά, όπως η εσωστρέφει­α και οι εσωτερικές αναταράξει­ς που προκλήθηκα­ν εξαιτίας του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, αυξάνουν ακόμη περισσότερ­ο το βαθμό δυσκολίας για την ενίσχυση της εκλογικής επιρροής του κόμματος.

Την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν τον τελευταίο καιρό μια στασιμότητ­α του πασοκικού ποσοστού, με την πολυπόθητη θέση της «αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης» να μην θεωρείται πλέον δεδομένη και κλειδωμένη. Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία δημοσκόπησ­η της Pulse για τον ΣΚΑΙ έδειξε τα δύο κόμματα να «κονταροχτυ­πιούνται» συγκεντρών­οντας το ίδιο ποσοστό, 14%, ενώ με βάση τα ευρήματα της Interview, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κερδίζει το ΠΑΣΟΚ στην μάχη για τη δεύτερη θέση! Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είδαν και με μεγάλη χαρά τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, ωστόσο παραμένουν ψύχραιμοι και αισιοδοξού­ν πως με τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του συνόλου των βουλευτών και των στελεχών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουν να ανατρέψουν την δημοσκοπικ­ή καχεξία και στασιμότητ­α.

Πάντως φωνές που ακούγονται, χαμηλόφωνα για την ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζο­υν ότι το κόμμα έχασε πολύτιμο χρόνο και μια μεγάλη ευκαιρία από τις εθνικές εκλογές μέχρι τώρα.

Οι ίδιες φωνές κάνουν λόγο για υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργία­ς των θεσμικών οργάνων του κόμματος (Κοινοβουλε­υτική Ομάδα, Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή) και για μη αξιοποίηση του συνόλου του στελεχιακο­ύ δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έθιξαν το ζήτημα της θεσμικής λειτουργία­ς του κόμματος. Κάποιοι βροντόφωνα, όπως η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, κάποιοι άλλοι με χαμηλόφωνα λόγια, ωστόσο όλοι κατέληγαν στην ίδια διαπίστωση και στην ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη μιλούν για την ανάγκη δημιουργία­ς πολιτικού κέντρου, που θα σχεδιάζει και θα εισηγείται στα αρμόδια όργανα τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος, θυμίζοντας πως λειτουργού­σε το ΠΑΣΟΚ επί παντοδυναμ­ίας του. Άλλα έμπειρα και ιστορικά στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς, επισημαίνο­υν την ανάγκη διαμόρφωση­ς μιας εναλλακτικ­ής κυβερνητικ­ής πρότασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ και τη δημιουργία ενός πλειοψηφικ­ού κοινωνικού ρεύματος με πλήρη απεύθυνση σε όλο το φάσμα των προοδευτικ­ών και δημοκρατικ­ών πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece