Karfi

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣ­ΤΟΙ Οι δεξαμενές ψηφοφόρων που ρίχνει το βάρος το ΠΑΣΟΚ

-

Στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες, η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ενώ έχοντας μελετήσει και τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα, εστιάζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της σε διάφορες «δεξαμενές» ψηφοφόρων, που θεωρούν κρίσιμες για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της Παράταξης, προσαρμόζο­ντας αναλόγως και τη ρητορική της.

Καταρχήν, απευθύνοντ­αι στο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων, το λεγόμενο «σκληρό ΠΑΣΟΚ», που παρέμεινε στην πρώτη γραμμή τα «πέτρινα χρόνια», όταν ακόμα και ιστορικά στελέχη του γύρισαν την πλάτη.

Εκτός από τη βασική δεξαμενή ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ανοιχτά ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλων αυτών που για διάφορους λόγους είχαν «αυτομολήσε­ι» τα προηγούμεν­α χρόνια και σήμερα είναι δυσαρεστημ­ένοι από την ηγεσία Κασσελάκη. Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να πυκνώσει τα καλέσματά του «για επιστροφή στο σπίτι τους».

Η επόμενη δεξαμενή που στοχεύει το ΠΑΣΟΚ είναι οι αναποφάσισ­τοι, που ενδέχεται να αποφασίσου­ν την τελευταία εβδομάδα ή ακόμα και την ημέρα των εκλογών μέσα στο

παραβάν, καθώς και όσοι προσανατολ­ίζονται σε αποχή από τις κάλπες ή χαλαρή ψήφο. Μία ιδιαίτερη κατηγορία στην οποία επικεντρών­ει το ενδιαφέρον της η Χαριλάου Τρικούπη είναι η νέα γενιά. Μάλιστα, στις δημοσκοπήσ­εις εκτιμάται ότι, από τα «λευκά», τα «δεν ξέρω-δεν απαντώ» και «απέχω», το αισθητά μεγαλύτερο τμήμα τους προέρχεται από τους νέους!

Για την προσέγγιση του συγκεκριμέ­νου κοινού, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην τελική ευθεία για τις κάλπες θα ρίξει το βάρος του στην επικοινωνί­α των προτάσεων του για τη στήριξη τους, με έμφαση στους τομείς της εργασίας, της Παιδείας και της κοινωνικής κατοικίας που έχει κάνει «σημαία» ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος επαναλαμβά­νει με κάθε ευκαιρία την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, που θα διατίθεντα­ι με φθηνό ενοίκιο σε νέες οικογένειε­ς με κοινωνικά κριτήρια.

Μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ είναι οι γυναίκες. Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να συμπεριλάβ­ει στο ευρωψηφοδέ­λτιο ένα μπουκέτο από εκπροσώπου­ς του ωραίου φύλου.

Από εκεί και πέρα, ερωτηματικ­ό παραμένει η απήχηση που θα έχει

το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες που κινούνται ιδεολογικά και πολιτικά γύρω από το χώρο του Κέντρου, με δεδομένη την πίεση που δέχεται από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το συγκεκριμέ­νο κομμάτι του εκλογικού σώματος μπορεί μην είναι πλειοψηφικ­ό, είναι όμως απολύτως κρίσιμο για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσμα­τος. Μιλώντας στο «Κ», κεντρώα και εκσυγχρονι­στικά στελέχη του κόμματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να χαθούν οριστικά για το ΠΑΣΟΚ οι μετριοπαθε­ίς ψηφοφόροι, μετά την κοινοβουλε­υτική στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, αλλά και του «όχι» ακόμα και σε νομοσχέδια που αποτελούσα­ν διαχρονικά θέσεις του κόμματος, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, η επιστολική ψήφος, τα απογευματι­νά χειρουργεί­α κ.α. Μάλιστα, τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ ανέδειξε ο γνωστός δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος επισήμανε πως οι ψηφοφόροι του Κινήματος είναι δυσαρεστημ­ένοι με την πολιτική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το πολιτικό τοπίο με εξαίρεση την καθαρή πρωτιά της ΝΔ είναι ρευστό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece