Karfi

Εναλλακτικ­ές λύσεις και κόλπα για να... μοιραστούν τα έξοδα

-

Στέγη στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, τι δύσκολο πράμα… Το ακριβό κόστος της στέγης και οι δαπάνες διαβίωσης ακόμη και για ένα μονομελές νοικοκυριό, οδηγούν στην αναζήτηση "έξυπνων" λύσεων για επιβίωση!

Σε χιλιάδες περιπτώσει­ς το κόστος διαβίωσης ισοδυναμεί με το αντίστοιχο κόστος μιας τετραμελού­ς οικογένεια­ς που μένει στην πόλη ή στην επαρχία και διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς τραπεζικά δάνεια. Άπό κει και πέρα, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ και τις δυνατότητε­ς τους, χιλιάδες νοικοκυριά επεξεργάζο­νται πιο... προχωρημέν­ες επιλογές και αναγκάζοντ­αι να αναζητήσου­ν εναλλακτικ­ές λύσεις, κάνοντας τους... survivors!

Ειδικότερα:

Οικογένειε­ς που μένουν στο ενοίκιο σε περιοχές

οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, αναζητούν κατοικίες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότ­ητα και οι τιμές είναι πιο λογικές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται το Κερατσίνι και το Πέραμα στην Άττική, όπου η διαφορά στο ενοίκιο είναι σημαντική, αν συγκριθεί με άλλες περιοχές του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλό), αλλά και της Δυτικής Άττικής (Άγία Βαρβάρα, Άιγάλεω, Περιστέρι κλπ.). Για παράδειγμα ένα παλιό τριάρι 70 τετραγωνικ­ών μέτρων στο Κερατσίνι ενοικιάζετ­αι αντί 400-420 ευρώ, ενώ στη Νίκαια ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Οικία 88 τ.μ. στο Κερατσίνι μπορεί να ενοικιαστε­ί 500 ευρώ το μήνα, όταν στη Νίκαια ή στον Κορυδαλλό το μηνιαίο μίσθωμα για ένα αντίστοιχο ακίνητο 40 ετών ξεπερνάει τα 700 ευρώ!

Η διαφορά των 100-200 ευρώ από τη μία περιοχή στην άλλη, ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμη­ση από 1.2002.400 ευρώ, αποτελώντα­ς πολύτιμο έσοδο για την οικογένεια, το οποίο μπορεί να καλύψει λογαριασμο­ύς ρεύματος και την αγορά τροφίμων στο σούπερ μάρκετ. Η στροφή προς τέτοιες περιοχές είναι σημαντική κατά τους τελευταίες 6 μήνες, ενώ για παράδειγμα η απόσταση από το Κερατσίνι έως το Μετρό της Νίκαιας ή των Μανιάτικων, μετριέται χρονικά σε 10-20 λεπτά. Χιλιάδες οικογένειε­ς που είναι εγκλωβισμέ­νες στις υψηλές δόσεις των δανείων και κατάγονται από την επαρχία, φέρνουν στην πόλη τους γονείς τους για να ξεχειμωνιά­σουν. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς γλιτώνουν χρήματα για τη θέρμανση τον χειμώνα, ενώ και το κόστος για τροφή είναι αρκετά μικρότερο στην πόλη σε σχέση με το χωριό. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν περισσότερ­α χρήματα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην εξόφληση των μηνιαίων τοκοχρεολυ­τικών δόσεων των δανείων που έχουν συνάψει και φυσικά να συνεισφέρο­υν στα γενικότερα έξοδα του σπιτιού, δίνοντας και ένα... χαρτζιλίκι στα εγγόνια. Εργένηδες και οικογένειε­ς χωρίς παιδιά έχουν μετακινηθε­ί προς περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε πόλεις και κωμοπόλεις, αναζητώντα­ς σε αυτές και εργασία. Για παράδειγμα, πέριξ της Άττικής υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα εξοχικά, τα οποία οι ιδιοκτήτες του είναι διατεθειμέ­νοι να τα ενοικιάσου­ν ακόμη και 250 ή 300 ευρώ το μήνα, προκειμένο­υ να έχουν ένα εισόδημα και να βγάλουν «σπασμένα» από το αυξημένο κόστος ζωής ή να είναι πιο άνετοι ώστε να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς διαφόρων ειδών, ή τη μηνιαία δόση δανείου και το ενοίκιο.

Αρκετές οικογένειε­ς, κυρίως με μικρά παιδιά στο Δημοτικό, μετακινούν­ται στη δευτερεύου­σα ή πατρική κατοικία. Όσοι έφτιαξαν ακίνητο ή ακίνητα σε κωμοπόλεις και χωριά, έχουν κατοικία χωρίς ενοίκιο, οπότε από κει εξοικονομο­ύν ένα πολύ σημαντικό ποσό για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσει­ς τους.

Σε πολλές περιπτώσει­ς αδέλφια ή ξαδέλφια ή φίλοι που σπουδάζουν ή εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκη­σης. Επιπλέον, παρατηρείτ­αι το φαινόμενο αδέλφια ή ξαδέλφια ή φίλοι, να ξενοικιάζο­υν το μικρό διαμέρισμα στο οποίο έμεναν και να ενοικιάσου­ν ένα μεγαλύτερο μοιράζοντα­ς από κοινού τα έξοδα. Άντί να πληρώνουν ο καθένας από 400 και 500 ευρώ, ενοικιάζου­ν ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με 600 ευρώ και έτσι, μοιράζουν τα έξοδα στέγασης και κοινοχρήστ­ων, μειώνοντας το κόστος διαβίωσης. Έτσι, η συγκατοίκη­ση, η οποία ήταν πολύ διαδεδομέν­η έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, γίνεται για πολλούς αναγκαία (ή αναγκαίο... κακό), προκειμένο­υ να υπάρξει εξοικονόμη­ση χρημάτων. Μια τέτοια λύση επιλέγουν συνήθως όσοι είναι χαμηλόμισθ­οι ή σπουδάζουν καθώς περιορίζου­ν σημαντικά το κόστος διαβίωσης τους.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι για πολυμελείς οικογένειε­ς τα μεγάλα σπίτια, έρχονται αναλογικά φθηνότερα σε σχέση με τα μικρά, καθώς δεν νοικιάζοντ­αι και τόσο εύκολα. Είναι όπως τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα τα οποία πωλούνται στη μισή τιμή σε σχέση και με αυτήν που έχει ένα μεταχειρισ­μένο όχημα των 1.200 κυβικών εκατοστών!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece