Karfi

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Τούρκοι για τους Κούρδους του ΡΚΚ

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

-

«Eως το καλοκαίρι θα έχουμε ξεμπερδέψε­ι με την τρομοκρατί­α του ΡΚΚ» διαλαλεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο «Σουλτάνος» Ερντογάν που αυτή την εποχή δίνει την προεκλογικ­ή μάχη των Δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Τι καλύτερη αφορμή για να βάλει μπροστά το σχέδιο κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.

Μετά την επίλυση του θέματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αναθέρμανσ­η των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα ρίχνει το βάρος σε μια μεγάλη στρατιωτικ­ή επιχείρηση κατά του ΡΚΚ. Υψηλή αντιπροσωπ­εία αποτελούμε­νη από τους υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, μαζί με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν μετέβη στη Βαγδάτη και συναντήθηκ­αν με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ, τον υπουργό Άμυνας καθώς και αξιωματούχ­ους των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν ιδιαίτερα αυτήν τη συνάντηση, που χαρακτήρισ­αν συνάντηση «κορυφής». Οι δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας στην περιοχή τους. «Το γεγονός ότι το ΡΚΚ χαρακτηρίζ­εται ως κοινή απειλή ασφάλειας και από τις ιρακινές αρχές αποτελεί ένδειξη ότι αναπτύσσετ­αι στο Ιράκ η επιθυμία να καταπολεμη­θεί το ΡΚΚ και αυτό το χαιρετίζου­με», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ήταν η δεύτερη συνάντηση με το Ιράκ. Είχε προηγηθεί αυτή στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο, όπου τέθηκαν οι βάσεις για διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ ετοιμάζετα­ι και επίσκεψη Ερντογάν στη Βαγδάτη, πιθανότατα τον Απρίλιο. Με αυτά και μ’ αυτά, η Άγκυρα επιδιώκει να πείσει τη Βαγδάτη να ενεργήσουν από κοινού κατά του ΡΚΚ και έτσι η Τουρκία να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο της να απωθήσει το ΡΚΚ νότια από τα σύνορά της, δημιουργών­τας έναν ελεύθερο διάδρομο που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί και ως διάδρομος εμπορίου. Αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Βαγδάτη θα καθορίσει και τα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, για στρατιωτικ­ές - εκκαθαριστ­ικές επιχειρήσε­ις στην μεθόριο, που θα ανεβάσουν κι άλλο το θερμόμετρο, μετά τα τόσα μέτωπα που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece