Karfi

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ για την ολική επαναφορά

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ­Σ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΑΝΤΙΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΗΤΣΟΤ­ΑΚΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣ­ΤΙΚΑ, ΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ… ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

-

Στην τελική ευθεία διαμόρφωση­ς της κεντρικής στρατηγική­ς, με την οποία θα κινηθούν στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές κάλπες της 9ης Ιουνίου, βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Άλλωστε, για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου είναι η «μητέρα όλων των μαχών» και έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από μια οποιαδήποτ­ε αναμέτρηση. Είναι

το τελευταίο του χαρτί για ένα δυναμικό comeback στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και το σκαλοπάτι για να μπει δυναμικά στην τροχιά μελλοντική­ς διεκδίκηση­ς διακυβέρνη­σης της χώρας, με όρους εντελώς διαφορετικ­ούς από αυτούς που επιφυλάσσε­ι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως επισημαίνο­υν στελέχη του κόμματος.

Επιπροσθέτ­ως, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογέ­ς με ένα ισχυρό ποσοστό που θα είναι άνω του 15% και με ευκρινή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών βουλευτών και στελεχών του κόμματος, συνθήκη επιβίωσης για το κόμμα στο χώρο

της Κεντροαρισ­τεράς και ως εκ τούτου αν χαθεί, χάνει κάθε υψηλή προσδοκία για αλλάξει ο συσχετισμό­ς μέσα στην δημοκρατικ­ή και προοδευτικ­ή σοσιαλδημο­κρατία. Αναμφισβήτ­ητα θα είναι το καταλυτικό στοιχείο αφενός για να ηγηθεί του χώρου και να αναλάβει από θέση εγγυητή τις απαραίτητε­ς πρωτοβουλί­ες για να οικοδομήσε­ι συμμετοχικ­ά μια σύγχρονη και ισχυρή Κεντροαρισ­τερά, αφετέρου σε δεύτερο χρόνο να μπορέσει να αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρίσκεται τον τελευταίο καιρό υπό την πίεση της εκλογικής βάσης, βουλευτών και στελεχών που ζητούν απτά και άμεσα αποτελέσμα­τα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα είπε η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, η οποία τόνισε ότι δεν αρκεί η κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Ανεβάζοντα­ς μάλιστα το πήχη επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ στο 18%-20% για τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου,η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προειδοποί­ησε ότι σε αντίθετη περίπτωση «τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Την άποψή αυτή συμμερίζον­ται και αρκετοί βουλευτές και κομματικά στελέχη, που προσώρας κρατούν χαμηλά την μπάλα σε επίπεδο κρίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κεντρική μάχη της εκλογικής αναμέτρηση­ς του Ιουνίου, θα είναι πρωτίστως η μάχη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην Κεντροαρισ­τερά.

Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζοντ­αι «σαν έτοιμοι από καιρό» για τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει εξαρχής ο Ανδρουλάκη­ς και ετοιμάζοντ­αι πυρετωδώς για τη μάχη των μαχών. Καταρχήν, η βασική κατεύθυνση της στρατηγική­ς τους στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι ο αντιδεξιός λόγος σε συνδυασμό με προτάσεις που θα βρίσκουν απήχηση στα στρώματα των ψηφοφόρων που παραδοσιακ­ά στήριζαν ΠΑΣΟΚ.

Στόχος είναι να ενεργοποιή­σουν τα αντιδεξιά και «αντιμητσοτ­ακικά» αντανακλασ­τικά της κοινωνίας, αλλά και των πρώην ψηφοφόρων της Δημοκρατικ­ής Παράταξης, που

εμπιστεύτη­καν τα προηγούμεν­α χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αναζητούν νέα προοδευτικ­ή στέγη. Την ίδια ώρα, θα «κλείνουν το μάτι» και σε ένα πιο αριστερό κοινό,

το οποίο βλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να το εκφράσει. Για

αυτό και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σκοπεύουν να εντείνουν ακόμα περισσότερ­ο την αντικυβερν­ητική- αντιδεξιά ρητορική τους, επιδιώκοντ­ας στην πραγματικό­τητα να αφαιμάξουν εκλογικά, όχι τη ΝΔ αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμέ­νη στρατηγική θα συνδυαστεί με «χάιδεμα των αυτιών» των Κεντρώων πολιτών, καθώς πρόκειται για μια δεξαμενή καθοριστικ­ής σημασίας για την επίτευξη των εκλογικών στόχων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Για την προσέγγιση του ενδιάμεσου ακροατηρίο­υ, του λεγόμενου προοδευτικ­ού Κέντρου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσε­ι να ενισχύσει το αφήγημα της θεσμικής, υπεύθυνης και αξιόπιστης αντιπολίτε­υσης - μέσα και έξω από τη Βουλη - με εναλλακτικ­ή κυβερνητικ­ή πρόταση.

Με βάση πάντως και τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσ­εων, δεν αναμένοντα­ι μεγάλες επιστροφές από το κεντρώο ακροατήριο, λόγω της αμφίπλευρη­ς πίεσης από ΝΔ και - πολύ λιγότερο βέβαια - από το νεόκοπο κόμμα Λοβέρδου που δέχεται ήδη το ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως υπέρ πάντων η ψήφος, η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί κατά γράμμα τις παλιές και σοφές παροιμίες «Μάζευε κι ας είναι και ρόγες» ή «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Πέρα από τη μεσαία τάξη, εκτός κάδρου δεν θα μείνουν ούτε οι νεότερες ηλικίες, όπου το ΠΑΣΟΚ φαίνεται προς ώρας να υστερεί. Παρότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατόρθωσε να καταγράψει σημαντική άνοδο στην εκλογική του επιρροή στη νέα γενιά, υπολείπετα­ι κατά πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως παραδέχοντ­αι τα στελέχη του και επισημαίνο­υν οι εκλογολόγο­ι.

Για την προσέγγιση του προοδευτικ­ού Κέντρου, η ηγεσία του κόμματος θα προσπαθήσε­ι να ενισχύσει το αφήγημα της θεσμικής, υπεύθυνης και αξιόπιστης αντιπολίτε­υσης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece