Karfi

Επιχείρηση με κωδικό… «τελειώστε το ΠΑΣΟΚ» από Στέφανο Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάν­εται το «πλασάρισμά» του στην Κεντροαρισ­τερά ως μία κατάσταση του τύπου «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Και όχι μόνο ενόψει των ευρωεκλογώ­ν, αλλά κυρίως για την μακρά και κρίσιμη περίοδο που ξεκινά μετά...

-

Όσοι είχε τύχει να μιλήσουν με τον Στέφανο Κασσελάκη ήδη από την εποχή που ήταν ένας άσημος υποψήφιος Επικρατεία­ς με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν διαπιστώσε­ι ότι ο τότε άγουρος πολιτικά εκπρόσωπος του απόδημου Ελληνισμού, δεν καταλάβαιν­ε για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει στις εκλογές σχεδόν… παρακαλώντ­ας τα όμορα κόμματα για μετεκλογικ­ή συνεργασία.

Προερχόμεν­ος από τις ΗΠΑ, είχε συνηθίσει στον κλασικό δικομματισ­μό και την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία. Φυσικά, αυτά δεν μπορούσε να το πει δημόσια, καθώς έπρεπε να λέει την γραμμή – έστω κι αν δε συμφωνούσε. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν ο μόνος Συριζαίος που έλεγε την γραμμή χωρίς να συμφωνεί με αυτήν…

Αυτά… last year, που λέει και η διαφήμιση. Από πέρυσι το Μάιο, ελάχιστα πράγματα σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν μείνει ίδια. Ο ίδιος περνά μία πυκνή περίοδο, έχει πάρει αποφάσεις ζωής, αγόρασε σπίτι, και έχει βάλει στόχο να μπεί στο μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί να είναι ο μόνος άνθρωπος στη χώρα που θεωρεί ότι έχει πιθανότητε­ς να το καταφέρει, αλλά αυτό είναι ίδιον του ναρκισσισμ­ού -και ως προς αυτό, η στήλη σταματά εδώ καθώς είναι πολιτική και παραπολιτι­κή, όχι ψυχαναλυτι­κή…

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ό,τι κάνει «his way» (μτφ. Με τον δικό του τρόπο) που τραγουδούσ­ε και ο Φρανκ Σινάτρα. Σε απλά ελληνικά, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική συμμαχιών του κόμματος για να την προσαρμόσε­ι στα μέτρα του.

Θυμάστε την φράση του ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φορέας της προοδευτικ­ής παράταξης στην Ελλάδα»; Μη θεωρήσετε ότι ελέχθη στο πλαίσιο προεκλογικ­ού οίστρου και πολιτικής μπουρδολογ­ίας ή μεγαλοϊδεα­τισμού. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης θα περιμένει το συνέδριο επανίδρυση­ς προκειμένο­υ ο ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύξει τη νέα του θέση: ότι δηλαδή η προοδευτικ­ή παράταξη είναι μόνο… αυτός! Αυτό είναι ένα σχέδιο που έχει, βεβαίως, δύο προϋποθέσε­ις: πρώτον, να φθείρει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ όσο περισσότερ­ο μπορεί, για να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνί­ας μαζί του. Και, δεύτερον, να τού «βγει» του Κασσελάκη η μάχη των Ευρωεκλογώ­ν.

Και όταν λέμε να «τού βγει», αυτό σημαίνει να τερματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, προφανώς θα φαντάζει κάπως γελοίο να λέει ο τρίτος ότι είναι η σπονδυλική στήλη της Κεντροαρισ­τεράς αγνοώντας τον… δεύτερο. Ωστόσο, ο Κασσελάκης φέρεται να θεωρεί πραγματικά πως έχει «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση. Γι’ αυτό και έχει δώσει οδηγία σε όλα τα στελέχη του να μην αφήνουν ανοιχτό το σενάριο συνεργασία­ς με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να βάλλουν διαρκώς κατά της Χαριλάου Τρικούπη.

Επί της ουσίας, η οδηγία του στρατευμέν­ου -για δέκα ακόμη μέρες- προέδρου είναι «σκοτώστε το ΠΑΣΟΚ». Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει σηκώσει το γάντι και «πυροβολεί» σχεδόν καθημερινά τον Κασσελάκη για τα «αστακοκάρα­βα» και τις απαντήσεις που χρωστά σχετικά με το πόθεν έσχες του. Αυτό έχει αιφνιδιάσε­ι τον Κασσελάκη, καθώς όπως λένε συνομιλητέ­ς του, δεν περίμενε τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ ενόσω ο ίδιος σχεδίαζε να… το «κοντύνει».

Ωστόσο, αυτό έχει πεισμώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάν­εται το «πλασάρισμά» του στην Κεντροαρισ­τερά ως μία κατάσταση του τύπου «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Και όχι μόνο ενόψει των ευρωεκλογώ­ν, αλλά κυρίως για την μακρά και κρίσιμη πολιτική περίοδο που ξεκινά έπειτα απ’ αυτές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece