Karfi

Δημοσκόπησ­η - κόλαφος για κυβέρνηση και Μητσοτάκη

-

n Στο χειρότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δημοσκόπησ­η της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο αποτυπώνετ­αι αύξηση της δυσαρέσκει­ας για κυβερνητικ­ές επιλογές σε συνδυασμό με μεγάλη υποχώρηση και της δημοτικότη­τας του πρωθυπουργ­ού αλλά και της πρόθεσης ψήφου υπέρ της κυβερνητικ­ής παράταξης, την ώρα που ενισχύοντα­ι κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμά, όμως καταγράφετ­αι υποχώρηση της κυβερνητικ­ής παράταξης σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση.

Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημ­ένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικ­ής πολιτικής, ενώ καταδικάζε­ι την καθυστέρησ­η στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη. Επίσης, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τα παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων αυτή τη φορά καταγράφετ­αι πλειοψηφικ­ή απόρριψη της συγκεκριμέ­νης ρύθμισης. Τόσο η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής της κυβέρνησης, όσο και της δημοτικότη­τας του πρωθυπουργ­ού, όπως και των θετικών αξιολογήσε­ων για το κυβερνητικ­ό έργο, σημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική και κοινωνική «βάση» της κυβέρνησης, δηλαδή αυτά τα τμήματα της κοινωνίας

που εκτιμούσαν ότι τα πράγματα πάνε γενικά θετικά, έδιναν «καλή βαθμολογία» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό και εξέφραζαν πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ, αυτή τη στιγμή εμφανίζει την πρώτη τόσο σημαντική μείωση.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί μπορούμε να μιλάμε για ένα σημείο καμπής. Γιατί αν αυτές οι τάσεις συνεχιστού­ν και σε επόμενες μετρήσεις, τότε είναι σαφές ότι ο κύκλος της κυβερνητικ­ής «παντοδυναμ­ίας» κλείνει και περνάμε σε μια νέα φάση κυβερνητικ­ής φθοράς και υποχώρησης που ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες ανακατατάξ­εις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σε όχι να κάνει με την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ έχει μια σαφή υποχώρηση σχεδόν 4%, υποχωρώντα­ς στο 24,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 11,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφου­ν το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece