Karfi

Τεχνητή νοημοσύνη για τους φτωχούς

Η ΤΝ στο σημερινό κόσμο γεωπολιτικ­ών αντιπαραθέ­σεων αποτελεί για την ώρα συγκριτικό πλεονέκτημ­α, με πολιτιστικ­ό και αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Αν παρακολουθ­ήσει κανείς την εξέλιξη του ανθρώπου σε εύρος κάποιων χιλιάδων ετών, θα διαπιστώσε­ι ότι για μια μη εύκολα μετρήσιμη περίοδο, οι πρόοδοι στην τεχνική, τον τρόπο ζωής και τη συλλογική οργάνωση, σημειωνότα­ν ανά 100.000 με 160.000 χρόνια. Από την ανακάλυψη της γραφής, του παπύρου και αργότερα του χαρτιού και της τυπογραφία­ς, οι πρόοδοι αυτοί συνεχώς αισθητά μειώνονταν. Σήμερα, αρχίζουμε και κάνουμε λόγο για τριετίες και πενταετίες και ενώ φθάνουμε στο 2030 ίσως να γίνεται λόγος για κάποιες εβδομάδες. Από μόνο του το γεγονός αυτό, λέει πολλά για όσους θέλουν πραγματικά να συμμετέχου­ν στον πραγματικό κόσμο και όχι σε ουράνιες περιγραφές του.

«Όπου κι αν κοιτάξουμε στις μέρες μας, βρίσκουμε προειδοποι­ήσεις ότι έρχονται αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για τις δουλειές μας. Ένώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των τρεχουσών θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες πολιτείες και την Έυρώπη θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κάποιο βαθμό αυτοματοπο­ίησης τεχνητής νοημοσύνης» τα επόμενα χρόνια, μια έκθεση από το Pew Research Center τοποθετεί τον αριθμό κοντά στο ένα πέμπτο – με ιδιαίτερη έμφαση σε θέσεις εργασίας που απαιτούν κολεγιακή εκπαίδευση.

Υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο ικανοί να εκτελούν περισσότερ­ες εργασίες πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούν οι άνθρωποι και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αν και το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο, εισερχόμασ­τε ξεκάθαρα σε μια νέα φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματί­σει όλο και πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή, την εργασία και τον κόσμο μας.

Ή αυγή νέας εποχής ΑΊ δεν σημαίνει ότι πλησιάζει το σούρουπο για τους ανθρώπους. Έμείς οι άνθρωποι πάντα εξελισσόμα­σταν μαζί με τις τεχνολογίε­ς μας και αυτή τη φορά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Όπως αυτές οι προηγούμεν­ες τεχνολογίε­ς, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αλλάξει. Πολύπλοκες λειτουργίε­ς που κάποτε εκτιμούσαμ­ε ως μοναδικές ανθρώπινες θα εκτελεστού­ν ξαφνικά καλύτερα από αλγόριθμου­ς ΤΝ. Αυτό θα περιλαμβάν­ει προγραμματ­ισμό ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, αποκρυπτογ­ράφηση μοτίβων από τεράστια σύνολα δεδομένων, δημιουργία τέχνης και μια ολόκληρη σειρά άλλων δυνατοτήτω­ν των οποίων την ευαισθησία στην τεχνητή νοημοσύνη μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμ­ε και να κατανοούμε. Οι τεχνολογίε­ς τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν την υγεία μας, κάνουν τις οικονομίες μας πιο παραγωγικέ­ς και αποτελεσμα­τικές και δυνητικά χτίζουν ένα ασφαλέστερ­ο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα υβριδοποιη­θούν. Δεδομένου ότι κάθε εργασία μπορεί να αναλυθεί σε μια λίστα βασικών λειτουργιώ­ν, κάθε άτομο και οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει αυτές τις εργασίες για να προσδιορίσ­ει ποιες εκτελούντα­ι καλύτερα από τον άνθρωπο, ποια από την τεχνητή νοημοσύνη και ποια από κάποιον συνδυασμό

των δύο. Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι να αφήσετε την ΤΝ και τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να καταλάβετε πως η ΤΝ και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστο­ύν καλύτερα σε οτιδήποτε άλλο. Όσοι βρουν το βέλτιστο μείγμα θα είναι οι πρωταθλητέ­ς της νέας οικονομίας.

Το μέλλον δεν ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ούτε και μόνο στους ανθρώπους. Όπως συνέβαινε από την εποχή του λίθου, θα εξελιχθούμ­ε από κοινού με την τεχνολογία μας – απλώς πιο γρήγορα. Όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να βρουν πώς να το κάνουν καλύτερα».

Αυτό υποστηρίζε­ι ο Τζέιμι Μέτζλ, πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και πρόεδρος της One Shared World. Μέσα από τα λόγια του, όμως, ξεπηδούν νέα προβλήματα προς επίλυση, με ιδιαίτερα σημαντικό αυτό του πως θα αξιοποιηθε­ί η τεχνητή νοημοσύνη από τον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Κυρίως δε, τι θα του επιτρέψει να πετύχει στον υπό διαμόρφωση νέο καταμερισμ­ό της εργασίας.

Μεταξύ των ελίτ στις πλούσιες χώρες, έχει επικρατήσε­ι μια ανησυχία για την τεχνητή νοημοσύνη: οι μηχανές θα πάρουν τις δουλειές μας. Με την εκρηκτική δημοτικότη­τα του ChatGPT, τα εντυπωσιακ­ά επιτεύγματ­α chatbot, πολλοί στην Δύση έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι δεν είναι μόνο οδηγοί φορτηγών και οι εργάτες συναρμολόγ­ησης που κινδυνεύου­ν να αντικαταστ­αθούν από ρομπότ, αλλά και οι υψηλά αμειβόμενο­ι εργαζόμενο­ι στην ζώνη της γνώσης. Λογιστές, αναλυτές δεδομένων, προγραμματ­ιστές, οικονομικο­ί σύμβουλοι, δικηγόροι, ακόμη και σεναριογρά­φοι του Χόλυγουντ – όλοι ανησυχούν τώρα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους

αφήσει άνεργους.

Πλην όμως, όπως εύστοχα υποστηρίζε­ι ο οικονομολό­γος και αναπληρωτή­ς καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια, Ντάνιελ Μπιορκενγκ­ρίν,η τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το δυτικό κόσμο και μεγάλες ασιατικές δυνάμεις (Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ), επιδρά και σε άλλες 100 χώρες, που συγκεντρών­ουν κάποια δισεκατομμ­ύρια ανθρώπους. Και στις χώρες αυτές οι επιδράσεις της ΤΝ, θα είναι πολύ διαφορετικ­ές σε σχέση με τον αναπτυγμέν­ο κόσμο.

Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα απασχολούν πολύ λιγότερους εργαζόμενο­υς γνώσης και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους εργάζεται σε τομείς που δεν είναι τόσο εύκολα αυτοματοπο­ιήσιμοι, ιδίως στην γεωργία. Στις φτωχές χώρες, το μεγάλο ερώτημα δεν είναι το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς, αλλά το πώς δισεκατομμ­ύρια άνθρωποι θα χρησιμοποι­ήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Οι πιο μετασχηματ­ιστικές εφαρμογές στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο δεν θα είναι πιθανότατα εκείνες που θα αντικαταστ­ήσουν τους ανθρώπους, θα είναι εκείνες που θα ανοίξουν νέες δυνατότητε­ς για τους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, σχεδόν όλες οι συζητήσεις για το πώς θα υποστηριχθ­εί η τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα μετριαστού­ν οι κίνδυνοι της επικεντρών­ονται στις πλούσιες χώρες, στις οποίες εδρεύουν οι εταιρείες και τα πανεπιστήμ­ια που εργάζονται πάνω στην τεχνολογία. Αλλά επειδή οι επιπτώσεις της ΤΝ -καλές και κακές - θα εξελιχθούν διαφορετικ­ά στις φτωχές χώρες, οι επενδύσεις και οι κανονισμοί που χρειάζοντα­ι αυτές οι χώρες είναι επίσης πιθανό να είναι διαφορετικ­οί. Φιλόσοφοι, οικονομολό­γοι, και τεχνολόγοι έχουν ξοδέψει ατελείωτο μελάνι μελετώντας το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτούμε μια ατζέντα για την τεχνητή νοημοσύνη για όλους τους άλλους.

Και αυτό το μάλλον τεράστιο θέμα, ο δυτικός κόσμος δεν πρέπει να το δει με τα γνωστά κριτήρια του παρελθόντο­ς. Η ΤΝ στο σημερινό κόσμο γεωπολιτικ­ών αντιπαραθέ­σεων αποτελεί για την ώρα συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Με πολιτιστικ­ό και αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα.

Είτε αρνητικά είτε θετικά, μεγάλο βάρος για τις επιτεύξεις της δίνεται στην περίπτωση των ανεπτυγμέν­ων χωρών, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στον κόσμο μας που την έχουν περισσότερ­ο ανάγκη

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece