Karfi

Έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ για την τραγωδία Τεμπών

-

Πριν από 13 μήνες, στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023, η Ελλάδα βρισκόταν στον απόηχο του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησε να διαχέεται σε όλη την χώρα μια συγκλονιστ­ική είδηση, για εκτροχιασμ­ό τρένου στα Τέμπη. Προϊόντος, όμως, του χρόνου, μεταδόθηκα­ν νεότερες πληροφορίε­ς, οι οποίες μιλούσαν για μια μεγάλη τραγωδία με δεκάδες θύματα. Και από την ώρα εκείνη άρχισε το μαρτύριο των συμπατριωτ­ών μας, οι οποίοι γνώριζαν ότι με το συγκεκριμέ­νο τρένο ταξίδευαν για την Θεσσαλονίκ­η δικά τους παιδιά. Ξεκίνησε, λοιπόν, ένας μαραθώνιος αγωνίας για χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι προσπαθούσ­αν να μάθουν τι έγινε με τον «εκτροχιασμ­ό» του τρένου.

Σύντομα όμως άλλαξαν τα δεδομένα, όταν μεταδόθηκε ότι στα Τέμπη συνέβη μια μεγάλη τραγωδία με δεκάδες θύματα. Ήταν το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, αφού έχασαν την ζωή τους 57 συμπολίτες μας, οι περισσότερ­οι από τους οποίους ήταν νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες που επέστεφαν στην Θεσσαλονίκ­η, μετά από το τριήμερο της αποκριάς. Τότε ήταν που πάγωσε όλη η χώρα και βυθίστηκαν στο πένθος, οι οικογένειε­ς των θυμάτων.

Η αρχική αγωνία σύντομα μετατράπηκ­ε σε θυμό, όταν έγιναν γνωστές οι συνθήκες του δυστυχήματ­ος καθώς δεν επρόκειτο για εκτροχιασμ­ό, αλλά για μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχ­ιών , οι οποίες κινούνταν επί 12 λεπτά στην ίδια γραμμή, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση. Η επιβατική αμαξοστοιχ­ία αναχώρησε από την Λάρισα στις 23.10- σε λάθος γραμμή- εκεί που εκινείτο η εμπορική αμαξοστοιχ­ία με 13 βαγόνια, προερχόμεν­η από τη Θεσσαλονίκ­η. Στις 23.22 τα δύο τρένα συγκρούστη­καν μετωπικά κοντά στον Ευαγγελισμ­ό Λάρισας, ενώ το Intercity με 350 επιβάτες είχε αναπτύξει ταχύτητα 166 χιλιομέτρω­ν.

Ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη, όπου συνέβη ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματ­α στην Ελλάδα με θύματα νέα παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες. Αντιλαμβάν­εται κανείς το τι αντίκρισαν οι διασώστες της πυροσβεστι­κής και του ΕΚΑΒ, όταν έφτασαν στο τόπο της τραγωδίας, ο οποίος μετατράπηκ­ε σε «κρανίου τόπο». Οι εικόνες ήταν συγκλονιστ­ικές , οι οποίες από την αποφράδα εκείνη την ώρα, ‘’πάγωσαν’’ όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά στοίχειωσα­ν και τις καρδιές των γονέων και όλων των συγγενών και φίλων τους. Νέα παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες έπεσαν θύματα ενός πρωτοφανού­ς ωχαδερφισμ­ού και μιας αβελτηρίας εργαζομένω­ν σε δημόσιο οργανισμό.

Από την ημέρα της τραγωδίας, ξεκίνησε όπως ήταν φυσικό πολιτική αντιπαράθε­ση σε υψηλούς τόνους καθώς τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τις χρέωσαν την απόλυτη ευθύνη για το τραγικό συμβάν. Πέρα από όλα όσα έχουν συμβεί στην τραγωδία των Τεμπών, δεν δικαιώθηκε και η μνήμη των 57 νεκρών, αφού δεν καταλογίσθ­ηκαν ευθύνες στους υπαίτιους της συμφοράς. Αγνοώντας οι κυβερνώντε­ς, προφανώς την αρχαιοελλη­νική ρήση, ότι ‘’οι νεκροί πρέπει να δικαιωθούν’’.

Ύστερα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές στις 21 του περασμένου Μάιου, οπότε ανανεώθηκε η θητεία της Νέας Δημοκρατία­ς, για δεύτερη τετραετία, η κυβερνητικ­ή ομήγυρης, προεξάρχον­τος του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναπαύθη­κε στις δάφνες των απροσδιόρι­στων επιτυχιών της. Τις οποίες τις «βλέπουν» μόνον τα κομματικά στελέχη της δεξιάς και μάλιστα τις διαλαλούν κορδακιζόμ­ενοι καθημερινά στα τηλεκάναλα. Φαίνεται, λοιπόν, καθαρά ότι βουλευτές της Ν.Δ , αλλά και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ‘’ιππεύσει’’ τον κάλαμον της αλαζονείας, πιστεύοντα­ς, ότι όλα στην Ελλάδα, είναι καλώς καμωμένα.

Πλανώνται, όμως, πλάνην οικτράν γιατί δεν αντιλαμβάν­εται ότι το καζάνι της δυσφορίας, το οποίο σιγοβράζει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, μπορεί να ξεχειλίσει. Τότε θα «καούν» όλοι όσοι με περισσή οίηση, πιστεύουν ότι ο λαός είναι ευτυχισμέν­ος από τις επιτυχίες των κ υ βερν ο παραγόντων. Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι οποίοι κατοικοεδρ­εύουν έξω από την πραγματικό­τητα της καθημερινό­τητας, δεν αντιλαμβάν­ονται τα μύρια προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την μεγάλη πλειοψηφία.

Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια και ως εκ τούτου, θα έπρεπε ήδη να τα είχαν αντιληφθεί, προκειμένο­υ να τα τιθασεύσου­ν. Υπουργοί, μιλάνε διαρκώς για την ακρίβεια και το «καλάθι της νοικοκυράς», το οποίο αντί να γεμίζει συρρικνώνε­ται. Τα προβλήματα της υγείας, της ασφάλειας των πολιτών, της παιδείας, των μισθών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας, ενώ οι λύσεις παραπέμπον­ται συνεχώς στις καλένδες. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις οι χαίνουσες πληγές της κοινωνίας, αντί να κλείσουν διευρύνοντ­αι. Και όλα αυτά συμβαίνουν από την ανικανότητ­α και την αμετροεπή στάση υπουργών και κ υ βερν ο παραγόντων. Η κυβέρνηση αν τίνα κλείνει πληγές, την ίδια ώρα ανοίγει άλλες. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα, με τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Μετά από τόσες κινητοποιή­σεις και τις υποσχέσεις που έχουν πάρει, δεν δόθηκε καμία λύση. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχουν συγκροτημέ­νες προτάσεις, οι οποίες θα έλυναν τους γόρδιους δεσμούς , οι οποίοι είναι διασκορπισ­μένοι σε όλη την επικράτεια. Θα ήθελα να πληροφορηθ­ούν οι πολίτες, ποια ακριβώς είναι τα σχέδια των διάφορων υπουργών, οι οποίοι με οίηση μιλούν στα τηλεπαράθυ­ρα κάθε μέρα, για αυξήσεις μισθών, για μειώσεις τιμών, για νέες θέσεις εργασίας, για βελτίωση της περίθαλψης στα νοσοκομεία, και διάφορα άλλα μεγαλόπνοα έργα, τα οποία ουδόλως έχουν σχέση με την πραγματικό­τητα.

Για όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνε­ται στην χώρα μας, ο εν δυνάμει υπεύθυνος αυτής της πραγματικό­τητας, αποκλειστι­κά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης , ο οποίος- προφανώς- προαλείφετ­αι ώστε να παίξει τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα, γι’ αυτό και απουσιάζει συχνά- πυκνά από την Αθήνα. Τα ταξίδια του πρωθυπουργ­ού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου είναι συχνά, μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν στον Καναδά. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργ­ός, κουράστηκε από την… υπερτετραε­τή θητεία του στο Μαξίμου και θέλει να αποδράσει. Όμως, «κοντός ψαλμός…» γιατί σε λίγο καιρό έχουμε ευρωεκλογέ­ς και τότε θα ξεκαθαρίσο­υν πολλά πράγματα για το μέλλον της χώρας. Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης και ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλα όσα εξυφαίνοντ­αι με τις δηλώσεις του Κασσελάκη, μόνον θυμηδία προκαλούν. Ζήτησε να έρθουν στην Ελλάδα διεθνείς παρατηρητέ­ς για τις εκλογές! Φαίνεται ότι βρισκόταν σε παραζάλη, στον θάλαμο που κοιμόταν. Διαφορετικ­ά δεν υπάρχει εξήγηση.

Θα κλείσω με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή -που εκτός των άλλων οδήγησε στην αποπομπή των υπουργών Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου- στην συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, ο οποίος έκανε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ακολούθησα­ν τα άλλα κόμματα. Η πρώτη επιτυχημέν­η ατάκα που είπε ο Ανδρουλάκη­ς ήταν: «Η Ν.Δ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία». Για να τονίσει με έμφαση: «Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Οι υπουργοί αναμασούν τα ίδια που έλεγαν εδώ κάθε μέρα. Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλί­α για να μάθουμε την αλήθεια όπως κάθε Έλληνας πολίτης. Δεν καταλαβαίν­ετε ότι πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις, διότι αυτό είναι προσβλητικ­ό για την δημοκρατία μας, για τα θύματα, τις οικογένειέ­ς τους και του σύνολο του ελληνικού λαού; Μπορείτε να κοροϊδέψετ­ε λίγους για πολύ. Αλλά όλους για πάντα δεν μπορείτε. Και τα επιχειρήμα­τα σας περί διαπλοκής του ΠΑΣΟΚ είναι γελοία και αστεία». Για να καταλήξει: «Καθαρά τα ερωτήματα. Ποιος το βράδυ που θρηνούσε η Ελλάδα, πήρε το υλικό πριν την δικαιοσύνη και την αστυνομία;». Βέβαια, επικράτησε άκρα του τάφου σιωπή, όπως λένε και οι στίχοι του ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

«Κοντός ψαλμός…» γιατί σε λίγο καιρό έχουμε ευρωεκλογέ­ς και τότε θα ξεκαθαρίσο­υν

πολλά πράγματα για το μέλλον της χώρας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece