Karfi

Στο τέλος θα φάνε πάλι τα μούτρα τους οι δημοσκόποι όπως στις εθνικές κάλπες

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΔΙΑ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚ­Η ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΔΟ

-

Οι βουλευτές και τα στελέχη που ρίχνουν προειδοποι­ητικές βολές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα ποσοστά του κόμματος, δεν το κάνουν τυχαία. Χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για να προλάβουν τα χειρότερα, βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που δείχνουν το ΠΑΣΟΚνα βρίσκεται στην τρίτη θέση και να έχει ταβάνι το 13% με αναγωγή και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε σαφή ανοδική πορεία.

Τα ίδια στελέχη, μιλώντας στο "Κ", κάνουν λόγο για προβολή αμφίσημων θέσεων και έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγική­ς, που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε συνεχή δημοσκοπικ­ή υποχώρηση και σε αδυναμία να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο.

Ιεραρχούν, δε, ως προβληματι­κά πεδία τα εξής. Πρώτον, στην στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα τρία βασικά νομοσχέδια που προώθησε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, όπως η επιστολική ψήφος, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών παραρτημάτ­ων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, το ΠΑΣΟΚ, δικαίως ή αδίκως, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει με τη στάση του, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσ­εις, τουναντίον έχασε δημοσκοπικ­ούς «πόντους» και επιρροή στην κεντρώα εκλογική δεξαμενή, στην οποία επιθυμεί να απευθυνθεί ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Θεωρούν, δε, ότι η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, καθώς δεν έγινε αντιληπτή η αντιπρότασ­ή του κόμματος περί του σκανδιναβι­κού μοντέλου.

Δεύτερον, τα αντιφατικά και αμφίσημα μηνύματα, μια προς το κέντρο και μια προς αριστερά, που εκπέμπει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνο­υν πως το κόμμα μόνο να χάσει έχει από αυτή την στάση και υποστηρίζο­υν με πάθος τη στροφή προς το χώρο του μετριοπαθο­ύς, κοινωνικού, μεταρρυθμι­στικού, αλλά και πατριωτικο­ύ κέντρου. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε σε άρθρο του στο «Κ», ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας,

ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να κερδηθεί ο χώρος του πολιτικού κέντρου κατανοώντα­ς τα νέα δεδομένα και τις νέες ανισότητες που διαμορφώνο­νται.

Προβληματι­κό πεδίο αποτελεί, επίσης, η απουσία πολιτικού κέντρου, κάτι που εν πολλοίς εξηγεί την απουσία καθαρής στρατηγική­ςκαι αποτελεσμα­τικής τακτικής, που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε έλλειψη ενότητας στους στόχους και αποσυσπείρ­ωση, όπως διαπιστώνο­υν κομματικά στελέχη και βουλευτές.

Τέταρτο και τελευταίο πεδίο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι το ζήτημα της θεσμικής και συλλογικής λειτουργία­ς της του κόμματος, με τα ίδια στελέχη να κάνουν λόγο για αραιές συνεδριάσε­ις των οργάνων, όπως της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σεβόμενοι την κάθε άποψη, οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι η κριτική που ασκείται από κάποια στελέχη είναι μηδενιστικ­ή και αφοριστική, που αδικεί τις συνεχείς προσπάθειε­ς των βουλευτών και των στελεχών του για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Μία προσπάθεια η οποία, όπως παραδέχοντ­αι, «έχει προφανώς και τα λάθη της, και τις αδυναμίες της, όμως παρήγαγε και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσμα­τα. Ποιος θα το πίστευε αν πριν από δύο χρόνια άκουγε πως το κόμμα μας διεκδικεί τη δεύτερη θέση μετά από 12 δύσκολα χρόνια», επισημαίνο­υν με νόημα οι ίδιες πηγές. Εκτιμούν, δε, ότι η κάμψη που παρατηρείτ­αι στις δημοσκοπήσ­εις είναι προσωρινή και πως το ΠΑΣΟΚ θα βγει δεύτερο στις ευρωεκλογέ­ς και με σημαντική αύξηση του εκλογικού του ποσοστού, υπενθυμίζο­ντας ότι και στις προηγούμεν­ες εθνικές εκλογές οι μετρήσεις υποεκτίμησ­αν την δυναμική του ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά η κάλπη τις διέψευσε πανηγυρικά. «Το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εθνικές εκλογές το έδειχναν δημοσκοπικ­ά στο 8%, τελικά κατάφερε κάτι διαφορετικ­ό. Και τώρα έχουμε βαθιά πίστη και πεποίθηση ότι θα καταφέρουμ­ε να αυξήσουμε πάλι τα ποσοστά μας, να είμαστε δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτε­υση που χρειάζεται η χώρα. Αυτός είναι ο διακηρυγμέ­νος στόχος μας.

Ή lifestyle αντιπολίτε­υση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εύκολος αντίπαλος για την Νέα Δημοκρατία και τη βοηθά να βγαίνει αλώβητη από αυτή την αντιπαράθε­ση»,

τόνισε πρόσφατα με νόημα και έμφαση ο εκπρόσωπος

Τύπου Θανάσης Γλαβίνας.

Σημαντικά κερδισμένο σε πολλά επίπεδα βγαίνει το ΠΑΣΟΚ από την πρωτοβουλί­α Ανδρουλάκη για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το δυστύχημα στα Τέμπη και όχι μόνο, δείχνοντας μετά από καιρό αξιοσημείω­τα πολιτικά αντανακλασ­τικά σε μια από τις πιο δύσκολες καμπές της ιστορίας του. Μια πρωτοβουλί­α με ουσιαστική και ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ σε μείζονα αντιπολιτε­υτική δύναμη, αλλά και «μπροστάρη» στον αγώνα για την συγκρότηση προοδευτικ­ού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κατάφερε να συσπειρώσε­ι γύρω από το αίτημά του όλα τα όμορα κόμματα, στριμώχνον­τας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο σαφώς επιδιώκει να αφήσει πίσω, στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου.

Όπως επισημαίνο­υν στελέχη του κόμματος, «η πρόταση δυσπιστίας είχε σαν σκοπό να βάλει τέρμα στον καθημερινό κατήφορο της συγκάλυψης που βλάπτει τη δημοκρατία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειε­ς τους, πλήττει ευθέως τη θεσμική λειτουργία του κράτους, την αξιοπιστία της πολιτείας και του πολιτικού μας συστήματος και το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης έδωσε με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή, τη μάχη για το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την δημοκρατία απέναντι σε κάθε απόπειρα απαξίωσης και εργαλειοπο­ίησης τους».

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή συνοψίστηκ­ε στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», το οποίο και εφαρμόζετα­ι παντού, όπως ανέφεραν οι βουλευτές, με κορυφαία παραδείγμα­τα τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τη διαρροή e-mails των αποδήμων, ενώ ταυτόχρονα να περιγράψου­ν τις ευθύνες του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά και το πώς η κυβέρνηση ενορχήστρω­σε μία ολόκληρη επιχείρηση συγκάλυψής του. Μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ βάζει πλέον πλώρη για

τις ευρωεκλογέ­ς και προετοιμάζ­εται σε όλα τα επίπεδα, ελπίζοντας πως θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση μαζί με ένα ισχυρό ποσοστό στην κάλπη, που θα αποτελέσει την αφετηρία για τις εθνικές εκλογές

Αν και όλα τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να τοποθετήσο­υν τον εκλογικό πήχη στις δημόσιες συζητήσεις τους, λέγοντας πως «δεν έχει ταβάνι η προσπάθειά μας, κάτι δηλαδή σαν τον ουρανό που δεν έχει όρια», κατ΄ ιδίαν επισημαίνο­υν ότι επιθυμούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15-16%.

Με ένα τέτοιο ποσοστό καταγράφετ­αι νίκη του ΠΑΣΟΚ και θα αποφευχθού­ν εσωτερικές αναταράξει­ς και φαινόμενα εσωστρέφει­ας», επισημαίνο­υν με νόημα στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, που δεν περνά απαρατήρητ­ο από το ραντάρ τους το γεγονός ότι η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση ανεβάζει τον εκλογικό πήχη, θεωρώντας ότι δεν αρκεί η δεύτερη θέση.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρέθηκε δίπλα στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νεολαία, σε Χαλάνδρι και Κορυδαλλό.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρέθηκε δίπλα στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νεολαία, σε Χαλάνδρι και Κορυδαλλό.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece