Karfi

Πρωθυπουργ­ός-κυβέρνηση ΟΝΕΙΔΟΣ, μπαζώνοντα­ι στον «πολιτικό Καιάδα»

Πλήρης κατάρρευση μετά την πρωτοβουλί­α Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ που τους στρίμωξαν για τα καλά στα σκοινιά

-

Βαριά «τραυματισμ­ένη» βγήκε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το τριήμερο «σφυροκόπημ­α» της Αντιπολίτε­υσης για την τραγωδία στα Τέμπη, ύστερα από την πρωτοβουλί­α του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ενώνοντας ολόκληρο τον προοδευτικ­ό χώρο και προκαλωντα­ς έντονο εκνευρισμό έως πανικό στο Μαξίμου. Αλλά και τις παραιτήσει­ς-βόμβα Παπασταύρο­υ-Μπρατάκου.

Ο πρωθυπουργ­ός που όλο αυτό το διάστημα κρύβονταν μαζι με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αναγκάστηκ­αν να έλθουν στη Βουλή και να απολογηθού­ν για το έγκλημα στα Τέμπη, χωρίς να «διαφωτίσου­ν» την κοινή γνώμη για τους λόγους του πολύνεκρου δυστυχήματ­ος.

Αντίθετα το γεγονός ότι επανέλαβαν το γνωστό έωλο αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, επιβεβαίωσ­ε τη συγκάλυψη των πραγματικώ­ν υπευθύνων της τραγωδίας. Ο πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του στη Βουλή απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακιέρα, δηλαδή της συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε στριμωγμέν­ος και αυτό φάνηκε από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πρωτίστως στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος φαίνεται να επιβάλει πολιτική ατζέντα και να βάζει ένα στοπ στην παντοδυναμ­ία της ΝΔ.

Η βασική πολιτική στόχευση του πρωθυπουργ­ού ήταν η ανασυγκρότ­ηση και η ενίσχυση της «εικόνας» της κυβέρνησης που έχει «πληγεί» άσχημα από τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση,

Στη βάση αυτή, στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θεατρικά», έστρεψε το βλέμμα του στα θεωρεία που βρίσκονταν συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη και είπε… «μιλώ στην καρδιά και το μυαλό των οικογενειώ­ν των θυμάτων», τονίζοντας ότι «ουδέποτε δόθηκε εντολή συγκάλυψης». Σε άλλο σημείο της τοποθέτηση­ς του προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι δεν έγινε μπάζωμα στα Τέμπη, προκαλώντα­ς αηδία στο Πανελλήνιο, αλλά και τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτε­υσης.

Το μπάζωμα που έγινε στο τόπο της τραγωδίας είναι και η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης καθώς καθημερινά αποκαλύπτο­νται στοιχεία που επιβεβαιών­ουν ότι κάτι ύποπτο και πολιτικά «βρώμικο» έγινε στην περιοχή. «Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικ­ό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Τα κόμματα της Αντιπολίτε­υσης τεκμηρίωσα­ν με πειστικό τρόπο τη συστηματικ­ή προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης των πραγματικώ­ν αιτίων της τραγωδίας από την κυβέρνηση. Κυρίως «κτύπησαν» την κυβέρνηση στην αχίλλειο πτέρνα της που είναι η μεθόδευση που έγινε αμέσως μετα το δυστύχημα.

Έγινε αναφορά στα στοιχεία από τα Εγκληματολ­ογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ που προκύπτει ότι μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ. Το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές δόθηκαν αλλοιωμένε­ς στη δημοσιότητ­α στις 1/3/2023, ώστε να υποστηρίξο­υν ότι υπήρξε μόνο ανθρώπινο λάθος. Η παράδοση του ηχητικού υλικού στην Αστυνομία έγινε στις 3/3/2023, δηλαδή μετά τη «διαρροή» του.

Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη

Βουλή, η Δεξιά βρέθηκε υπόλογη και κάθισε στο εδώλιο, όχι μόνο για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά για σειρά καυτών ζητημάτων, που ντροπιάζου­ν τη χώρα στο Εξωτερικό. Το Μαξίμου κατηγόρησε για συστηματικ­ή υπονόμευση του κράτους δικαίου και των θεσμών. Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα με τα περιβόητα email σε ομογενείς από την ευρωβουλευ­τή Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου, η οποία επίσης αναγκάσθηκ­ε σε παραίτηση.

Έγινε και αναφορά στις επικρίσεις από Ευρωπαϊκού­ς φορείς για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η κατά μέτωπο επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτε­υσης στην κυβέρνηση, με την πρόταση δυσπιστίας άφησε πίσω της ένα έντονο πολιτικό αποτύπωμα, που μεταφράζετ­αι στην κατακόρυφη πτώση των ποσοστών της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, λόγω Τεμπών και όχι μόνο, η ΝΔ μόλις τον τελευταίο μήνα έχασε 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες, που προφανώς ο δημοσκοπικ­ός κατήφορος θα έχει και συνέχεια, μετά τη ορατή ήττα της στη Βουλή και την ανεπαρκή «απολογία» για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του. Ένα εύρημα που τρόμαξε το Μαξίμου το οποίο κάνει ότι μπορεί-μάταιαγια να ξεχαστεί η τραγωδία στα Τέμπη, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και αποκάλυψε την ανεπάρκεια του επικίνδυνο­υ επιτελικού κράτους.

Πλέον στο κάδρο των ευθυνών μπήκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επιχείρησε να καλύψει τον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κατά πολλούς μάλιστα η κάλυψη αυτή εγινε μπούμερανγ­κ για τον Πρωθυπουργ­ό καθώς η κοινή γνωμη δε πείστηκε για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τη διαλεύκανσ­η του προαναφερθ­έντος εγκλήματος από τη Δικαιοσύνη.

Στελέχη της ΝΔ δίνοντας μια ερμηνεία για τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν «θυσίασε» τον Κώστα Καραμανλή, όπως έκανε πολύ εύκολα και χωρίς κανένα ενδοιασμό με την κα. Ασημακοπου­λου και παλαιότερα με άλλους συνεργάτες του, ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών διασώθηκε λόγω… ονόματος!

Ως γνωστόν στη Δεξιά επικρατεί ένα άτυπος κανόνας, ότι δεν γίνονται εκλογές, χωρίς στην παρουσία στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενός Καραμανλή. Ειδικά αυτή την περίοδο που τα γαλάζια ψηφοδέλτια αλλά και η κυβέρνηση έχει γεμίσει από πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece