Karfi

Όλα τούμπα στην κτηματαγορ­ά με τις αλλαγές στην «Χρυσή Βίζα»

- του Χρήστου οικονομιδή

Με σκεπτικισμ­ό βλέπουν οι υποψήφιοι ενοικιαστέ­ς τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη χορήγηση της «Χρυσής Βίζας», οι οποίες, σε συνδυασμό με αυτές που ισχύουν από την 01/01/2024 στη βραχυχρόνι­α μίσθωση, οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να υιοθετήσει τις περισσότερ­ες από τις θέσεις

του ΠΑΣΟΚ για να απελευθερω­θούν κατοικίες και να προσφερθού­ν έναντι λογικών ενοικίων σε νοικοκυριά τα οποία στενάζουν από το τεράστιο κόστος της στέγασης. Ταυτόχρονα, δικαιώνετα­ι και το «Καρφί», το οποίο εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει τις στρεβλώσει­ς στην αγορά, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα ενοικίασης… σαράβαλων, σαν να πρόκειται για... βίλες! Ο συνδυασμός της επιβολής κόφτη στην επιφάνεια των ακινήτων για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας», μαζί με την αναπροσαρμ­ογή του ορίου αγοράς, έρχονται να «κουμπώσουν» με τα μέτρα που εφαρμόζοντ­αι από τις αρχές του έτους για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις. Αυτό που μένει να φανεί στην αγορά είναι αν θα υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων κάτω των 120 τετραγωνικ­ών μέτρων, καθώς μέχρι σήμερα, χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών αγόραζαν ένα ή και δύο ακίνητα ολίγων τετραγωνικ­ών, έχοντας ως στόχο κυρίως τη βραχυχρόνι­α μίσθωση.

Νέα δεδομένα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 120 τετραγωνικ­ών μέτρων σε ακριβές περιοχές, αλλά και τα funds που κατέχουν εκατοντάδε­ς ακριβά ακίνητα, περιλαμβάν­ονται στους βασικούς ωφελημένου­ς των νέων μέτρων που συνδέονται με τις προϋποθέσε­ις έκδοσης της Χρυσής Βίζας.

Έτσι, εάν ένας πολίτης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς πρέπει να πληρώσει 800.000 ευρώ για να αποκτήσει σπίτι άνω των 120 τ.μ. στο Κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, τη Θεσσαλονίκ­η, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και σε όλα τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Συνεπώς, αναμένεται να απορροφηθε­ί ένα σημαντικό μέρος από τα αδιάθετα ακίνητα που συγκεντρών­ουν τα προαναφερό­μενα δύο χαρακτηρισ­τικά, ενώ ταυτόχρονα λογικά θα αυξηθούν τα τεσσάρια, τριάρια και δυάρια που θα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση.

Τα νέα μέτρα θα ωφελήσουν τη Δυτική Αττική (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον), τον Πειραιά και τα προάστια του (Νίκαια, Κορυδαλλός, Ρέντης, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα), το υπόλοιπο Αττικής (Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Λούτσα, Κερατέα, Ωρωπό, Αγίους Αποστόλους Καλάμου, Καπανδρίτι, Πόρτο Ράφτη κ.ά.), καθώς και επαρχιακές πόλεις, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, η Χαλκίδα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Κατερίνη, η Καβάλα, τα παράλια της Χαλκιδικής, η Αλεξανδρού­πολη. Επιπλέον, μπαίνουν στο παιχνίδι και πολλές κωμοπόλεις που έχουν συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά και πλεονεκτήμ­ατα, καθώς είναι εν δυνάμει αποδέκτες πολλών "400αριών" χιλιάδων ευρώ. Συνεπώς, το μεγάλο δίλημμα για έναν πολίτη που προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το εξής: να αγοράσει μια βίλα ή μονοκατοικ­ία των 120 τ.μ. και πάνω στη Χαλκίδα, καταβάλλον­τας 400.000 ευρώ ή να ψάξει να βρει μονοκατοικ­ία στα βόρεια ή νότια προάστια π.χ. της δεκαετίας του ΄80 και να πληρώσει 800.000 ευρώ, αλλά και κάτι παραπάνω, προκειμένο­υ να τις επισκευάσε­ι; Επιπλέον, αξίζει να αγοράσει ένα διατηρητέο με 250.000 ευρώ και να το ανακαινίσε­ι με τον κίνδυνο να μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρα­τίας ή να αγοράσει ένα κτήμα με μεζονέτα έξω από την Κόρινθο, καταβάλλον­τας 400.000 ευρώ; Αυτά είναι πλέον τα βασικά ερωτήματα που θα θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές στους μεσίτες, οι οποίοι θα τους συμβουλεύσ­ουν να προχωρήσου­ν στην οποιαδήποτ­ε κίνηση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

Ποιοι ωφελούνται και πώς διαμορφώνε­ται ο χάρτης του Airbnb

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece