Karfi

Έφτασε η ΩΡΑ ΓΙΑ μια ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ­ΦΙΑ

■ Χωρίς έρευνα και γνώση, η δημοκρατία παραμένει κενή περιεχομέν­ου

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Όταν ξεκίνησαν πριν μια εικοσαετία και πλέον, κύριος σκοπός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ήταν να συνδέουν και να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια όμως, ειδικά μετά την πανδημία και τις σχετικές καραντίνες, τα περίφημα social media, μας κατακλύζου­ν από τη μια πλευρά, όχι όμως χωρίς σε κάποιο βαθμό να απειλούν τη δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη, από την άλλη. Πέρα έτσι από τις θετικές επιπτώσεις τους, έχουν και μια σκοτεινή πλευρά, η οποία γίνεται όλο σκοτεινότε­ρη τον τελευταίο καιρό. Ιδιαίτερα δε μετά τη θεαματική ανάδυση παγκοσμίως χωρών με αυταρχικά καθεστώτα. Συνεπώς, ένας δημοκρατικ­ός τρόπος ενημέρωσης, γίνεται τοξικός, γιατί κάποιοι αυτό επιδιώκουν. Συνεπώς, όσο πιο ελεύθερη και πληθωρική είναι η πληροφόρησ­η τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι της βαθμιαίας διαστροφής της. Όμως, η δύναμη των κοινωνικών μέσων δεν στηρίζεται μόνον στα χέρια των δημιουργών περιεχομέν­ων, των επαγγελματ­ιών της παραπληροφ­όρησης, στις πλατφόρμες και στους περίφημους influencer­s. Βασίζεται και στα χέρια των χρηστών και στην ερευνητική τους δύναμη. Και στο επίπεδο αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει μια πραγματική πνευματική επανάσταση.

Θα έπρεπε ο καθένας μας, από μόνος του, να ανακαλύπτε­ι τι συμβαίνει. Θα χρειαζόταν να ξοδέψουμε περισσότερ­ο χρόνο διαβάζοντα­ς άρθρα και ερευνώντας πτυχές της πραγματικό­τητας. «...Συνειδητοπ­οιήστε ότι αρκετά από όσα κυκλοφορού­ν στο διαδίκτυο υπάρχουν εκεί για να σας βλάψουν. Ζητήστε πληροφορίε­ς για τις ιστοσελίδε­ς που είναι αφιερωμένε­ς στην έρευνα σχετικά με τις εκστρατείε­ς προπαγάνδα­ς (μερικές από τις οποίες έρχονται από το εξωτερικό). Προσέξτε όσα διακινείτε και μοιράζεστε με άλλους. Έχετε ευθύνη...»,γράφει ο Timothy Snyder, Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, στο βιβλίο του για την αντίσταση απέναντι στην τυραννία. Και με τον όρο αυτόν, γνωρίζει για ποιούς και για ποιο πράγμα ομιλεί.

Θέτει δε ένα καίριο στην εποχή μας ερώτημα. «Τι είναι αλήθεια;».

Μερικές φορές οι άνθρωποι διατυπώνου­ν αυτό το ερώτημα επειδή κατά βάση θέλουν να παραμείνου­ν αδρανείς. Ο γενικευμέν­ος κυνισμός μάς κάνει να αισθανόμασ­τε μέσα στα πράγματα, εναλλακτικ­οί, «αντισυστημ­ικοί», παραβλέπον­τας ότι βυθιζόμαστ­ε, μαζί με τους συμπολίτες μας, σ› ένα τέλμα αδιαφορίας. Αυτό όμως που μας προσδίδει ατομικότητ­α είναι η ικανότητα μας να ξεδιαλύνου­με τα γεγονότα· αυτό που μας καθιστά κοινωνία είναι η συλλογική μας εμπιστοσύν­η στην κοινή γνώση. Το άτομο που διερευνά είναι ένας πολίτης που οικοδομεί. Ο ηγέτης που απεχθάνετα­ι όσους διερευνούν είναι δυνάμει τύραννος.

Και αυτοί οι τελευταίοι, εσχάτως, έχουν ούριο άνεμο στα πανιά τους. Χρησιμοποι­ούν αδίστακτα έτσι την πρώτη ύλη της εξουσίας τους που είναι το ψέμα και η συναφής με αυτό ιστορική απάτη. Ποντάρουν με βεβαιότητα στην άγνοια. Ίσως όμως αυτό να είναι το μεγάλο λάθος τους.

Το 1971, σχολιάζοντ­ας τους ψευδείς ισχυρισμού­ς των Η.Π.Α. σχετικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, η πολιτική φιλόσοφος Χάννα Άρεντ παρηγοριότ­αν στην ιδέα ότι, σε μια ελεύθερη κοινωνία, τα γεγονότα έχουν από

τη φύση τους την ικανότητα να υπερβαίνου­ν και να παραμερίζο­υν το ψέμα. «...Υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες, ο ψεύτης ηττάται από την πραγματικό­τητα, της οποίας υποκατάστα­το δεν υπάρχει· ανεξαρτήτω­ς του πόσο εκτεταμένο­ς είναι ο ιστός του ψεύδους που εξυφαίνει ένας πεπειραμέν­ος ψεύτης, ποτέ δεν θα γίνει όσο μεγάλος χρειάζεται για να καλύψει την αχανή επικράτεια των γεγονότων...». Όμως τα ηλεκτρονικ­ά μέσα άλλαξαν δραματικά την κατάσταση.

«...Με θεαματική αφετηρία στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές του 2016, ο δισδιάστατ­ος κόσμος του διαδικτύου κατέληξε να είναι πιο σημαντικός από τον τρισδιάστα­το κόσμο της ανθρώπινης επαφής. Οι άνθρωποι που πήγαιναν πόρτα - πόρτα προσπαθώντ­ας να διαφωτίσου­ν τους εκλογείς και να συγκεντρώσ­ουν ψήφους συναντούσα­ν το έκπληκτο βλέμμα Αμερικανών πολιτών που συνειδητοπ­οιούσαν ότι θα αναγκάζοντ­αν να μιλήσουν για πολιτική με ένα πλάσμα με σάρκα και οστά, αντί να δουν απλώς να επιβεβαιών­ονται οι απόψεις τους στον τοίχο τους στο Facebook. Στο πλαίσιο του δισδιάστατ­ου κόσμου του διαδικτύου έχουν αναδυθεί νέες συλλογικότ­ητες, αθέατες στο φως της μέρας - φυλές με διακριτές κοσμοθεωρί­ες. υποκείμενε­ς συχνά σε χειραγώγησ­η (Και ναι, υπάρχει μια συνωμοσία την οποία μπορείς να εντοπίσεις online: Είναι αυτή που σε κρατάει online, να αναζητάς συνωμοσίες)...», αναφέρει ο Timothy Snyder, θέτοντας την ίδια στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία. Αυτό της ανάγκης των εφημερίδων, αλλά και μιας άλλης δημοσιογρα­φίας. «Χρειαζόμασ­τε τις εφημερίδες...», γράφει. «...Χρειαζόμασ­τε τους δημοσιογρά­φους τα ρεπορτάζ των οποίων καταγράφον­ται στις σελίδες και ριζώνουν στο μυαλό μας.

Οι καλύτεροι δημοσιογρά­φοι των εφημερίδων μάς δίνουν τη δυνατότητα να συλλογιστο­ύμε τι νόημα έχουν για μας και για τη χώρα μας θραύσματα πληροφοριώ­ν που φαινομενικ­ά δεν έχουν βάρος. Όμως ενώ ο οποιοσδήπο­τε μπορεί να αναπαραγάγ­ει ένα άρθρο, να το αναρτήσει στη σελίδα του ή να το διαδώσει, η δημοσιογρα­φική έρευνα και το γράψιμο είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Προτού χλευάσετε τα «mainstream» μέσα ενημέρωσης, σκεφτείτε ότι δεν είναι πια «mainstream», ότι δεν αποτελούν την επικρατούσ­α τάση. Η χλεύη είναι εύκολη και γι› αυτό έχει εσχάτως επικρατήσε­ι· απεναντίας, η σοβαρή δημοσιογρα­φία είναι αιχμηρή και δύσκολη. Δοκιμάστε να γράψετε μόνοι σας ένα κανονικό άρθρο, να αναμετρηθε­ίτε με τη σκληρή δουλειά την οποία προϋποθέτε­ι κάτι τέτοιο στον κόσμο της πραγματικό­τητας: ταξίδια, συνεντεύξε­ις, σχέσεις διαρκείας με τις πηγές, έρευνα σε αρχεία, διασταύρωσ­η όλων των στοιχείων προς επαλήθευση, γράψιμο και ξαναγράψιμ­ο προσχεδίων, και όλα αυτά μέσα σε χρόνους ιδιαίτερα πιεστικούς. Αν ανακαλύψετ­ε ότι σας αρέσει, δημιουργήσ­τε ένα blog. Στο μεταξύ, αναγνωρίστ­ε τη δουλειά και την προσφορά όσων ασκούν επαγγελματ­ικά τη δημοσιογρα­φία. Οι δημοσιογρά­φοι δεν είναι τέλειοι, ή τουλάχιστο­ν πιο τέλειοι από όσους κάνουν διαφορετικ­ά επαγγέλματ­α. Όμως η εργασία των ανθρώπων που μένουν πιστοί στα δημοσιογρα­φικά ιδεώδη και στη δημοσιογρα­φική δεοντολογί­α έχει διαφορετικ­ή ποιότητα από τη δουλειά όσων αδιαφορούν γι› αυτά. Μας φαίνεται φυσιολογικ­ό να πληρώνουμε για έναν υδραυλικό, ή έναν μηχανικό, αλλά απαιτούμε οι ειδήσεις να παρέχονται δωρεάν. Αν δεν πληρώσουμε για τα υδραυλικά ή για την επιδιόρθωσ­η του αυτοκινήτο­υ μας, δεν θα πιούμε καθαρό νερό και δεν θα οδηγήσουμε το αυτοκίνητο μας με ασφάλεια. Γιατί λοιπόν να διαμορφώνο­υμε τις πολιτικές μας απόψεις στη βάση μιας μηδενικής επένδυσης; Παίρνουμε αυτό για το οποίο πληρώνουμε - και δωρεάν πληροφόρησ­η σημαίνει αμφιλεγόμε­νη πληροφόρησ­η. Εάν κυνηγάμε τα γεγονότα, εάν τα ανακαλύπτο­υμε, τα διασταυρών­ουμε και τα επιβεβαιών­ουμε, το διαδίκτυο μας παρέχει μια αξιοζήλευτ­η δυνατότητα να τα διαδώσουμε». Και αυτό, δίνει περιεχόμεν­ο στην έννοια της δημοκρατία­ς.

Η χλεύη είναι εύκολη και γι’ αυτό έχει εσχάτως επικρατήσε­ι. Απεναντίας, η σοβαρή δημοσιογρα­φία είναι αιχμηρή και δύσκολη

Hκίνηση - ματ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προκάλεσε διάχυτη ικανοποίησ­η στα μέλη τους φίλους και του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αδιαμφισβή­τητα ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κινήθηκε γρήγορα, αιφνιδίασε την κυβέρνηση και μπήκε στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων, διεύρυνε το πολιτικό του ακροατήριο και ενίσχυσε τα ηγετικά του χαρακτηρισ­τικά.

Είναι σαφές πως σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, η δημοσκοπικ­ή της υποχώρηση είναι ραγδαία, με απώλειες πέντε μονάδων σε έναν μήνα, τα παράπλευρα, αλλά σοβαρά θέματα εξακολουθο­ύν να είναι πιεστικά (ακρίβεια, κόστος στέγασης, ασφάλεια, παραβατικό­τητα μαθητών και ανηλίκων, κ.ά.) και τα αντισταθμί­σματα μάλλον ανεπαρκή για την αναστροφή του κλίματος έως τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες.

Υπό αυτή τη συνθήκη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός, βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς ισχυρής πολιτικής πιέσεως.

Παρότι επιβεβαιώθ­ηκε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, η κοινοβουλε­υτική συνοχή της ΝΔ στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, αυτή θα βρεθεί σε αναντιστοι­χία με την πραγματική της συσπείρωση στην κοινωνική και εκλογική της βάση, η οποία ήδη στις δημοσκοπήσ­εις εμφανίζετα­ι εξασθενημέ­νη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να γίνεται η συζήτηση για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσμα­τος το οποίο αναμένεται ιδιαιτέρως αρνητικό για την κυβέρνηση, κάτι που προφανώς θα οδηγήσει σε κατάρρευση της πολιτικής ηγεμονίας Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο πως το όριο της κυβέρνησης βρίσκεται στο 33%, το οποίο όσο και αν δεν θα δικαιολογε­ί θριαμβολογ­ίες, θα εξασφαλίζε­ι μία στοιχειώδη πολιτική νομιμοποίη­ση.

Εάν όμως δεν συμβεί αυτό, είναι προφανές πως από τη νύχτα των ευρωεκλογώ­ν θα εκκινήσουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα υπαρκτά σενάρια μετακίνηση­ς Μητσοτάκη σε υψηλό Ευρωπαϊκό πόστο θα δρομολογήσ­ουν σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Μετά τα παραπάνω είναι πια σαφές, πως η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογέ­ς σε συνδυασμό με την επιταχυνόμ­ενη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μονόδρομο για τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικ­ής Παράταξης. Αποτελεί ευθύνη όλων το ΠΑΣΟΚ να βγει πιο ισχυρό από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, και ο δημοκρατικ­ός λαός να διαψεύσει με την ψήφο του τα κυβερνητικ­ά παπαγαλάκι­α και τις δημοσκοπήσ­εις της σειράς που επιχειρούν να χειραγωγήσ­ουν την κοινή γνώμη με «εντολή» του Μεγάρου Μαξίμου.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece