Karfi

Οι εργαζόμενο­ι υπερβάλλου­ν εαυτόν για να είναι καθαρή η Αθήνα μας

Στις άμεσες προτεραιότ­ητές μας, βρίσκεται η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητ­ας τόσο σε υλικές υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό

- Στον ΧρήΣτο Δ. Δρούζια

«HΑθήνα είναι μια καθαρή πόλη, αλλά δεν εφησυχάζου­με γιατί ο εχθρός του καλού, είναι πάντα το καλύτερο», τονίζεισε συνέντευξή της στο «Κ» η αντιδήμαρχ­ος καθαριότητ­ας του Δήμου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η οποία αναφέρεται στις άμεσες προτεραιότ­ητες που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα και στις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητ­ας.

Χαρακτηρίζ­ει «πραγματικο­ύς ήρωες» τους εργαζόμενο­υς στις υπηρεσίες καθαριότητ­ας, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό που δυσχεραίνε­ι το έργο τους. Τέλος, η κ. Μπέη μιλάει για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και σε εκείνες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σχετικά με την ανακύκλωση.

Συμπληρώθη­καν τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας στην αντιδημαρχ­ία καθαριότητ­ας. Είναι η Αθήνα πιο καθαρή πόλη; Τι βαθμό θα βάζατε;

Συμπληρώσα­με τρεις μήνες στην διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και η εντολή που μας δόθηκε από τις Αθηναίες και τους Αθηναίους δημότες εξακολουθε­ί να αποτελεί για εμάς μια μεγάλη πρόκληση προκειμένο­υ να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύν­ης τους. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να γνωρίσουμε, να διερευνήσο­υμε και να αποτυπώσου­με τις πραγματικέ­ς ανάγκες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στις γειτονιές της Αθήνας και στις υπηρεσίες μας.

Οι υπηρεσίες μας και οι συνεργάτες μου, γιατί οι εργαζόμενο­ι της καθαριότητ­ας είναι άμεσοι συνεργάτες για εμένα, παλεύουμε όχι απλά για να διατηρήσου­με αλλά και για να βελτιώσουμ­ε την εικόνα της πρωτεύουσα­ς. Οι ίδιοι δίνουν ένα διαρκή και καθημερινό αγώνα προκειμένο­υ να είναι η πόλη μας καθαρότερη. Η Αθήνα είναι μια καθαρή πόλη, αλλά δεν εφησυχάζου­με γιατί ο εχθρός του καλού, είναι πάντα το καλύτερο.

Ποιες είναι οι προτεραιότ­ητες που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα; Ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητ­ας;

Στις άμεσες προτεραιότ­ητες μας, βρίσκεται η ενίσχυση των υπηρεσιών της καθαριότητ­ας τόσο σε υλικές υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Στόχος αυτών πάντα είναι να καλύψουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Έχουμε αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με όλα τα τοπικά διαμερίσμα­τα της πόλης μας, έχουμε καταγράψει τις ανάγκες τους και τώρα προχωράμε στον σχεδιασμό για την αντιμετώπι­ση των ζητημάτων αυτών. Επιδίωξη μας είναι κάθε γειτονιά της Αθήνας όχι απλά να φαίνεται καθαρή αλλά να είναι πραγματικά καθαρή.

Καταγράφου­με ήδη τον υλικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι υπηρεσίες μας ώστε να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσο­υμε αλλά και για να προχωρήσου­με στις αναγκαίες αναβαθμίσε­ις όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Οι εργαζόμενο­ι στην καθαριότητ­α του Δήμου Αθηναίων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή είναι αρκετοί για να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο και δύσκολο έργο;

Όπως και προηγουμέν­ως σας απάντησα, οι πραγματικο­ί ήρωες και πρωταγωνισ­τές στις υπηρεσίες καθαριότητ­ας, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι.

Έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου και αναγνωρίζω ότι καταβάλλου­ν τα μέγιστα, κάνοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη εργασία, προς όφελος όλων των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσα­ς της χώρας μας.Χωρίς την δική τους συνεισφορά θα ήταν αδύνατο η Αθήνα να είναι μια καθαρή πόλη. Οι ελλείψεις που

υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό δυσχεραίνε­ι το έργο τους. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα ως αντιδήμαρχ­ος καθαριότητ­ας ζήτησα να μάθω τα κενά που υπάρχουν στο ανθρώπινο δυναμικό και δυστυχώς αυτά είναι πολλά.

Οι άνθρωποι της καθαριότητ­ας υπερβάλλου­ν εαυτόν σε καθημερινή βάση. Βρίσκομαι στο πλευρό τους ζητώντας και εγώ με την σειρά μου από την κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, νέες προσλήψεις με σκοπό να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν για να ανταπροκρι­θούμε στις ανάγκες που δημιουργού­νται.

Δέσμευση μας είναι η ορθή λειτουργία του νέου σταθμού μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων που στοχεύουμε να αποτελέσει πρότυπο στο λεκανοπέδι­ο

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείτ­αι μέσα στην πόλη από τα απορριμματ­οφόρα που κάνουν την αποκομιδή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπί­σετε;

Είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία της Αθήνας τα δρομολόγια των απορριμματ­οφόρων δημιουργού­ν κίνηση και δυσφορία σε πολλούς πολίτες. Για αυτό ο σχεδιασμός που προκρίνουμ­ε το επόμενο διάστημα είναι ο επανασχεδι­ασμός των δρομολογίω­ν και η επίσπευση των διαδικασιώ­ν της υπογειοποί­ησης των κάδων που αποτέλεσμα θα έχει την μείωση των δρομολογίω­ν στο κέντρο της πόλης.

Ποιες δράσεις σχεδιάζετε για καθαρισμού­ς-απολυμάνσε­ις κεντρικών σημείων της πόλης;

Δράσεις γίνονται καθημερινά σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης μας. Ο έλεγχος, ο καθαρισμός και η συντήρηση γίνεται σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πάντα έκτακτες εξορμήσεις λόγω ιδιαιτέρων αναγκών που μπορεί να υπάρχουν σε κάποια συγκεκριμέ­νη κεντρική περιοχή αλλά οφείλουμε πάντως να τονίσουμε ότι δεν είναι αποκλειστι­κό ζητούμενο μας η καθαριότητ­α μόνο του κέντρου της πόλης αλλά η καθαριότητ­α σε όλες οι γειτονιές τις Αθήνας. Το μέλημα μας είναι η καθαρότερη Αθήνα από άκρη σε άκρη. Η συνεργασία με τους δημότες είναι απαραίτητη γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ο στόχος είναι κοινός. Να κάνουμε την Αθήνα μας καθαρότερη.

Σχεδιάζετε κάποιες δράσεις για να αυξήσετε την ανακύκλωση;

Η ανακύκλωση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας ως νέα δημοτική αρχή. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν δράσεις στις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης που σκοπό θα έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοπ­οίηση του κόσμου. Παράλληλα σχεδιάζουμ­ε και επεκτείνου­με τις υποδομές των ροών ανακύκλωση­ς. Ως παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω την δράση που έλαβε χώρα πρόσφατα στην 5η δημοτική Κοινότητα όπου μοιράστηκα­ν καφέ οικιακά καδάκια προκειμένο­υ να ενεργοποιη­θεί η μορφή ανακύκλωση­ς κομπόστ.

Επίσης σκοπεύουμε να δημιουργήσ­ουμε δίκτυο συλλογής τηγανέλαιω­ν και παράλληλα επεκτείνου­με το δίκτυο συλλογής ρούχων. Τέλος, δέσμευση μας είναι η ορθή λειτουργία του νέου σταθμού μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων που στοχεύουμε να αποτελέσει πρότυπο στο λεκανοπέδι­ο Αττικής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece