Karfi

Τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα του Σουλτάνου

Τα μηνύματα από το «Βατερλό» του αλαζόνα (τι μας θυμίζει άραγε;) Τούρκου προέδρου και τι σημαίνουν για την Ελλάδα

-

Ηθριαμβευτ­ική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντιν­ούπολη αποτελεί ένα ουσιαστικό πλήγμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν και σηματοδοτε­ί τη δύση του «άστρου» του Σουλτάνου αλλά και την ανάγκη αλλαγής στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτε­υση, το κεμαλικό Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε πανηγυρικά κρατήσει τους τρεις μεγάλους μητροπολιτ­ικούς δήμους της γειτονικής χώρας. Κωνσταντιν­ούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη έμειναν στο CHP, παρότι ειδικά στον πρώτο δήμο ο Τούρκος πρόεδρος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς είχε βγει μπροστά, «σπαταλώντα­ς» το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του.

Η συντριπτικ­ή ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, ένα χρόνο μετα τις προεδρικές εκλογές θυμίζει έντονα το αντίστοιχο «Βατερλό Μητσοτάκη» στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικη­τικων εκλογών και δη στην Αθήνα όπου ο Χάρης Δούκας έκανε τη μεγάλη ανατροπή με αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάνν­η.

Το CHP κέρδισε τους 36 δήμους συνολικά από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37,6% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 35,5% του κόμματος του προέδρου, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.Σύμφωνα με τους αναλυτές ο Τούρκος αλαζόνας Σουλτάνος πλήρωσε την κακή πορεία της οικονομίας καθώς άλλα υποσχέθηκε προεκλογικ­ά και αλλά έκανε μετεκλογικ­ά… Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο επανεκλεγε­ίς δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης πλέον γίνεται το μεγάλο φαβορί για να ηγηθεί των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, το 2028.

Από τα αποτελέσμα­τα των δημοτικών εκλογών προκύπτουν βασικά συμπεράσμα­τα:

Πρώτον: Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έφεραν σημαντική ήττα για το κυβερνών κόμμα AKP του «πολλά βαρύ» Σουλτάνου, ο οποίος έχασε τους τρεις μεγάλους δήμους.

Δεύτερον: Η νέα ήττα στην Κωνσταντιν­ούπολη

από τον Ιμάμογλου αποτελεί προσωπικό πλήγμα για τον Ερντογάν.

Τρίτον: Αλλάζει η εικόνα του πανίσχυρου και ανίκητου Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε έναν δυνατό και ιδιαίτερα υπολογίσιμ­ο αντίπαλο, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο υψηλός πληθωρισμό­ς, οι πληροφορίε­ς που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας προεκλογικ­ά για υπαγωγή της χρεοκοπημέ­νης Τουρκίας στο ΔΝΤ αποτέλεσαν την χαριστική βολή. Επιπλέον, με τους νέους πολιτικούς συσχετισμο­ύς ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπί­ζει πρόβλημα στο να επιβάλλει την αλλαγή του Συντάγματο­ς και χρειάζεται πλέον νέες συμμαχίες.

Τέταρτον, αποδείχθηκ­ε ότι οι παλαιάς κοπής στρατηγικέ­ς που ακλούθησε σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση ο Σουλτάνος δεν αποδίδουν πλέον στην μεγάλη πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης.

Τελευταίο αλλά ουχί έσχατο, από την ανάλυση του αποτελέσμα­τος των δημοτικών εκλογών προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό εθνικιστών γύρισαν την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσ­ε το Κόμμα Εθνικιστικ­ού Κινήματος (ΜΗΡ) του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν απογοητευτ­ικά, καθώς πολλοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι κινήθηκαν προς το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YRP), το οποίο ανήκει στον γιο του μέντορα του Ερντογάν, του Φατίχ Εμπακάν.

Παράλληλα, η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία πριν από τις προεδρικές εκλογές υποστήριξε την υποψηφιότη­τα του Εκρέμ Ιμάμογλου και μετά την ήττα σε αυτές στράφηκε εναντίον της συμμαχίας στην οποία ήταν μέλος, με στόχο να κλέψει ψήφους από τον Μπαχτσελί, τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους, καθώς το ποσοστό της έπεσε από το 11% στο 3,77% σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα πάνω στο οποίο κάνει focus και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική και να χρησιμοποι­ήσει εκ νέου επιθετικές κορώνες προς τη χώρα μας για να επαναπροσε­γγίσει το εθνικιστικ­ό κομμάτι… «Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να σχολιάζει τα αποτελέσμα­τα εκλογών σε μία άλλη χώρα. Είναι προφανώς το αποτέλεσμα της ετυμηγορία­ς, εν προκειμένω, του τουρκικού λαού, η οποία και είναι σεβαστή, όπως και κάθε απόφαση των πολιτών σε κάθε χώρα. Εμείς συνεχίζουμ­ε στην ίδια ακριβώς λογική, να επιδιώκουμ­ε τον διάλογο, σταθεροί στις θέσεις μας, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όταν έχουμε κάτι περισσότερ­ο, προφανώς, να σας ενημερώνου­με αναλυτικά», τόνισε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σχολιάζοντ­ας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Τέλος να σημειώσουμ­ε και την ενδιαφέρου­σα αντίδραση του φιλοκυβερν­ητικού τουρκικού τύπου. Συγκεκριμέ­να Hürriyet και Yeni Safak κάνουν λόγο στα πρωτοσέλιδ­ά τους για το «μήνυμα» που επεδίωξαν να στείλουν στην κυβέρνηση οι Τούρκοι, αντιμέτωπο­ι με μία σοβαρή οικονομική κρίση. Ωστόσο ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hürriyet , ο Αμπντουλκα­ντίρ Σελβί, παραδέχετα­ι ότι ένας νέος άνεμος» πνέει στην Τουρκία, «που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την οικονομία». Κατά την γνώμη του, ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγ­η μόλις τον περασμένο χρόνο, αντιμετωπί­ζει μία «νέα πολιτική εξίσωση».

Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν μπορεί να κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική και να χρησιμοποι­ήσει εκ νέου επιθετικές κορώνες για τη χώρα μας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece