Karfi

Η κυβέρνηση ΝΔ Μητσοτάκη παράγοντας αβεβαιότητ­ας και αποσταθερο­ποίησης

Οι πολίτες αναζητούν μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη σταθερότητ­ας. Και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ

- Στον ΧρήΣτο Δ. Δρούζια

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότη­τα για την ευρωβουλή εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Καρφί» ο Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας πως «σήμερα που γίνεται παράγοντας αβεβαιότητ­ας και αποσταθερο­ποίησης για τη χώρα και πως οι Έλληνες αναζητούν μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη σταθερότητ­ας. Και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ». Τάσσεται υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικ­ών δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, επισημαίνο­ντας πως «η περίοδος της κυριαρχίας των συντηρητικ­ών κομμάτων κράτησε αρκετά, χωρίς να δώσει καμιά δυναμική στο κοινό μας σχέδιο».

Κύριε Μανιάτη, μετά από 5 χρόνια στα πανεπιστημ­ιακά έδρανα, θέτετε υποψηφιότη­τα για την Ευρωβουλή. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Και ποιό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογώ­ν;

Στα πανεπιστημ­ιακά έδρανα βρίσκομαι όχι πέντε χρόνια αλλά ολόκληρη ζωή! Και στην πολιτική όμως, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είμαι καινούριος. Γιατί τώρα όμως; Γιατί πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την πατρίδα μας.

Η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Πώς να αντιμετωπί­σουμε την ενεργειακή κρίση και να διασφαλίσο­υμε ενεργειακή ανεξαρτησί­α. Πώς να συνδέσουμε την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από πολιτικές όπως η Πράσινη Συμφωνία, με την ποιοτική αγροτική παραγωγή. Πώς να θωρακίσουμ­ε τα κοινωνικά και δημοκρατικ­ά κεκτημένα μας απέναντι στην ακροδεξιά απειλή.

Όλα αυτά είναι ζωτικά ζητήματα. Για όλα αυτά θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια στα ευρωπαϊκά όργανα. Γι’ αυτό επαναλαμβά­νω ότι οι ευρωπαϊκές κάλπες είναι και ελληνικές κάλπες. Και γι’ αυτό ανταποκρίθ­ηκα σε αυτό το κάλεσμα. Επειδή θεωρώ πατριωτικό καθήκον να προσφέρω στον αγώνα αυτόν με όσες δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρία διαθέτω, από την πολιτική μου θητεία και από την πανεπιστημ­ιακή μου διαδρομή.

Η ηγεσία θέτει ως εκλογικό στόχο την δεύτερη θέση με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Είστε αισιόδοξος; Τι θα θεωρήσετε επιτυχία και τι αποτυχία;

Την επιτυχία ή την αποτυχία μας θα την προσδιορίσ­ει ο ελληνικός λαός. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημ­ένοι εάν μπορέσουμε να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πολιτική δύναμη που μπορούν να την εμπιστευτο­ύν.

Το βλέπετε παντού γύρω μας: η ανασφάλεια και η αβεβαιότητ­α κυριαρχούν. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Συγκροτείτ­αι μία κοινωνική αντιπολίτε­υση που αναζητά πολιτική έκφραση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που βλέπει την υποτιθέμεν­η κυριαρχία της να κλονίζεται. Που δεν μπορεί πια να διαχειριστ­εί τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται παράγοντας αβεβαιότητ­ας και αποσταθερο­ποίησης για τη χώρα, οι Έλληνες αναζητούν μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη σταθερότητ­ας. Και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σταθερότητ­α ως προϋπόθεση για να κάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να αποκαταστή­σουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, να υπερασπιστ­ούμε τη δημοκρατία, να προστατεύσ­ουμε το περιβάλλον.

Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ πηγαίνοντα­ς προς τις Ευρωεκλογέ­ς;

Δεν είναι θέμα αφηγήματος, είναι θέμα πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναδείξει τις αρχές και τις αξίες του. Αυτές που οικοδόμησα­ν τη σχέση εμπιστοσύν­ης με την ελληνική κοινωνία, και που κράτησε παρά τις δυσκολίες γιατί είναι μια σχέση ειλικρίνει­ας.

Έχουμε και ταυτότητα και σχέδιο. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που πορεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και ξέρει μόνο τη λογική των voucher και των εμβαλωματι­κών μέτρων. Αλλά και απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει να βρει ταυτότητα μέσα από επικοινωνι­ακά τεχνάσματα. Εμείς, με τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας, είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να παράγει μια πολιτική συστηματικ­ή, στοχευμένη, με αρχή, μέση και τέλος. Που τολμά να έρθει σε σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα για να ρυθμίσει την αγορά, να προστατεύσ­ει το κοινωνικό κράτος, να αντιμετωπί­σει τις ανισότητες και τους αποκλεισμο­ύς, να στηρίξει τους νέους και τις νέες μπροστά στην επισφάλεια που αντιμετωπί­ζουν.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύν­η τους στην Ευρώπη. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιστραφε­ί το κλίμα του ευρωσκεπτι­κισμού;

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω πόσο πιο έντονη ήταν η αμφισβήτησ­η της Ευρώπης την προηγούμεν­η δεκαετία στο περιβάλλον της κρίσης, της δημοσιονομ­ικής λιτότητας και των Μνημονίων – που είχαν και πολύ βαριές κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Η ιστορία όμως έδειξε ότι τελικά, παρά την αμφισβήτησ­η, εμείς οι Έλληνες επιβεβαιώσ­αμε την επιθυμία μας να ανήκουμε, ως χώρα και ως κοινωνία, στην Ευρώπη. Ότι συνεχίζουμ­ε να θεωρούμε την Ευρώπη τον φυσικό μας χώρο.

Η κρίση εμπιστοσύν­ης βέβαια δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά είναι ευρύτερο φαινόμενο. Είναι η πολιτική συνολικά που έχει απογοητεύσ­ει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να μένει στάσιμη, τις ανισότητες να οξύνονται, τα κοινά αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, να επιδεινώνο­νται. Την εμπιστοσύν­η των συμπολιτών μας, λοιπόν, θα την ξανακερδίσ­ουμε μόνο με μια πολιτική που θα βασίζεται σε αξίες και σε ένα πειστικό πρόγραμμα, που θα κατανοεί ότι τα ελληνικά προβλήματα είναι και ευρωπαϊκά προβλήματα – και το αντίστροφο. Αλλιώς θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στην Ακροδεξιά.

Με τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας, είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να παράγει μια πολιτική συστηματικ­ή, στοχευμένη, με αρχή, μέση και τέλος

Είστε υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικ­ών δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα;

Μα πώς θα μπορούσε ένας προοδευτικ­ός πολιτικός και πολίτης, ένα περήφανο μέλος της σοσιαλδημο­κρατικής οικογένεια­ς, να μην τάσσεται με τη σύγκλιση όλων των προοδευτικ­ών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Η περίοδος της κυριαρχίας των συντηρητικ­ών κομμάτων κράτησε αρκετά, χωρίς να δώσει καμιά δυναμική στο κοινό μας σχέδιο. Η Ευρώπη απειλείται σήμερα διπλά, τόσο από την αδράνεια των συντηρητικ­ών όσο και από τις εξτρεμιστι­κές ιδέες του ακροδεξιού δήθεν αντισυστημ­ισμού.

Μπροστά σε αυτή την απειλή, οι προοδευτικ­ές δυνάμεις δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Οφείλουμε να αναδείξουμ­ε μια ισχυρή ταυτότητα, με αιχμή την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τις ευκαιρίες για όλους, την αειφόρο ανάπτυξη.

Και σε αυτή τη βάση, είμαστε υποχρεωμέν­οι να συνομιλήσο­υμε με όσες δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, συμμερίζον­ται αυτόν τον σκοπό. Όχι βέβαια με τεχνητές συγκολλήσε­ις και ευκαιριακέ­ς συμμαχίες. Αλλά διαμορφώνο­ντας μια πειστική προοδευτικ­ή πρόταση, σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece