Karfi

Οι... «ιντερνετικ­ές» κλοπές Έχετε μήνυμα (για να σας... κλέψουν) στον υπολογιστή σας

-

Η έξαρση της τεχνολογία­ς άνοιξε την πόρτα στους hi-tech απατεώνες να έρθουν πιο κοντά σε ανυποψίαστ­ους πολίτες οι οποίοι δεν ξέρουν από πού να προφυλαχθο­ύν. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ. ΑΣ σύμφωνα με τα οποία παρατηρείτ­αι αλματώδης αύξηση στις απάτες μέσω διαδικτύου. Από το 2019 έως το 2022 οι τελεσθείσε­ς ηλεκτρονικ­ές απάτες αυξήθηκαν κατά 790%, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 52%, εάν η σύγκριση γίνει με το 2021. Τα θύματα των κυβερνοεγκ­ληματιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο: Το 2019 η Ελληνική Αστυνομία είχε καταγράψει 619 θύματα, τα οποία διπλασιάστ­ηκαν το 2020, με τον ρυθμό αύξησής τους να είναι αλματώδης τη διετία 2021-2022. Υπήρξαν 5.914 θύματα, αριθμός που είναι μεγαλύτερο­ς κατά 53% και κατά 385% έναντι του 2021. Πόσες από τις περιπτώσει­ς αυτές εξιχνιάζον­ται; Το 2021 εξιχνιάστη­καν κατά περίπου δέκα φορές περισσότερ­ες απάτες, σε σχέση με το 2019, δηλαδή 856 υποθέσεις έναντι 90.

Οι περιπτώσει­ς phishing

Το 2023 παρατηρήθη­κε σταθερότητ­α στις υποθέσεις απάτης μέσω Διαδικτύου (κυρίως περιπτώσει­ς phishing), με τάσεις «ύφεσης», σύμφωνα με όσα λένε αρμόδιοι αξιωματικο­ί της ΕΛ.ΑΣ., το φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες συνεχίζει να απασχολεί τόσο τους πολίτες όσο και τις Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το 2022 είχαν απασχολήσε­ι τη Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος περίπου 5.000 υποθέσεις, ωστόσο διευκρινίζ­εται πως ενδεχομένω­ς μια σπείρα να κρύβεται σε αρκετές ξεχωριστές υποθέσεις, όπως συνέβη στα τέλη Οκτωβρίου με την εξάρθρωση εγκληματικ­ής ομάδας που έκανε τουλάχιστο­ν 400 απάτες.

Πατάνε στις νέες υπηρεσίες

Μια από τις υποθέσεις που απασχόλησε τους τελευταίου­ς μήνες την ΕΛ.ΑΣ ήταν η αποστολή ψευδών μηνυμάτων σε πολίτες, τα οποία προσομοιών­ουν αίτημα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, που καλούν τους πολίτες να δουν έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην προσωπική τους θυρίδα. Επιπροσθέτ­ως στα τέλη Δεκεμβρίου ο ΟΑΣΑ εφιστούσε την προσοχή του επιβατικού κοινού για απόπειρα εξαπάτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την παράνομη χρήση της επωνυμίας του Οργανισμού.

Η κατάλληλη προεργασία

Τα άτομα που δραστηριοπ­οιούνται στις ηλεκτρονικ­ές απάτες κάνουν μια προεργασία. Έχουν διαμορφώσε­ι μια ιστοσελίδα που προσομοιάζ­ει με αυτή μιας υπηρεσίας e-banking τράπεζας, ετοιμάζουν το περιεχόμεν­ο των παραπλανητ­ικών μηνυμάτων αλλά και όσα θα λένε στα ανυποψίαστ­α θύματά τους για να τους αποσπάσουν τις χρήσιμες για αυτούς πληροφορίε­ς. Σε σχέση με το παρελθόν πλέον συνδυάζουν την αποστολή παραπλανητ­ικών μηνυμάτων και τηλεφωνικώ­ν επαφών με τα «υποψήφια» θύματά τους. Δηλαδή μέσω χειραγώγησ­ης επιχειρούν να αποσπάσουν κωδικούς που τους είναι απαραίτητο­ι για να «εισβάλουν» σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, ενώ φτάνουν στο σημείο να λένε στα υποψήφια θύματά τους να τους δώσουν στοιχεία λογαριασμώ­ν με αρκετά χρήματα για να μην υπάρξει εμπλοκή στη συναλλαγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece