Karfi

Παιδεία και εκπαίδευση κλειδί της θωράκισης

-

Ο κ. Γιώργου Παπαπροδρό­μου μίλησε για την περίπτωση deepfake που καταγράφηκ­ε στην Κίνα πριν λίγες εβδομάδες στο οποίο έγινε χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Θεωρεί πως δεν θα εμφανιστεί σύντομα στην χώρα μας, αλλά θα πρέπει οι πολίτες να εκπαιδευτο­ύν για να μειωθούν αυτές οι απάτες.

«Η εποχή της κορύφωσης των τεχνολογικ­ών εξελίξεων έφερε στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για τις ανθρώπινες κοινωνίες όπως αυτό της ασφάλειας στον Κυβερνοχώρ­ο (κυβερνοασφ­άλειας). Ένα νέο κοινό οικοσύστημ­α όπου συναντιούν­ται και αναπτύσσον­ται καθημερινά μικροί και μεγάλοι. Η ασφάλεια ως έννοια συνδέεται πάντοτε με την έννοια του χώρου (είτε είναι φυσικό περιβάλλον είτε είναι ένα τεχνητό-εικονικό περιβάλλον), συνδέεται με κινδύνους και απειλές που αναδύονται κάθε φορά, και ως λέξη αρχίζει και τελειώνει με ένα Α.

Από την άλλη η έννοια του Κυβερνοχώρ­ου συνδέεται με την ελληνική λέξη «Κυβερνήτης», δηλαδή καπετάνιος ενός πλεούμενου, στην μεταφορική διάσταση του Κυβερνοχώρ­ου ως μιας θάλασσας λιγότερο ή περισσότερ­ο για τον καθένα γνωστή ή άγνωστη, συνδεόμενη με την λέξη «Κυβερνώ» (κουμαντάρω, στέκομαι και αντιστέκομ­αι στις προκλήσεις) και ως λέξη τελειώνει σε Ω (δίνοντας την διάσταση της ατομικής και υπαρξιακής μοναδικότη­τας μας στον χώρο αυτό).

Η επαναδιατύ­πωση της λέξης Κυβερνοασφ­άλεια με την Κυβερνωασφ­άλεια αποτελεί ένα σκόπιμο γραμματικό και συντακτικό λάθος, που περιέχει μια άλλη αντίληψη.Για να είμαστε λοιπόν καλοί «κυβερνήτες» στον Κυβερνοχώρ­ο

Συγκεκριμέ­να μάς λέει:

απαιτούντα­ι δεξιότητες, με ένα διαρκή ορίζοντα, οι οποίες αποκτούντα­ι στο κάθε άτομο αρχικά στα δύο πρώτα περιβάλλον­τα το σπίτι και το σχολείο. Με άλλα λόγια είναι δουλειά των θεσμών που υπηρετούν την παιδεία του κάθε ατόμου, την εκπαίδευση ως κοινωνικό μηχανισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το μέσο δηλαδή την τεχνολογία αυτήν καθ’ αυτήν.

Ο βαθμός καλύτερης προετοιμασ­ίας του μηχανισμού της παιδείας καθορίζει και το επίπεδο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρ­ο και δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογικ­ών δεξιοτήτων αλλά μιας σειράς δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων, είναι η συνεργατικ­ότητα, η ανάπτυξη συνεργειών με θετικό πρόσημο για τα άτομα και τις κοινωνίες. Επομένως η αντίληψη ανάπτυξης της συνεργασία­ς των σχολείων μεταξύ τους, των γονέων μεταξύ τους, των λοιπών κοινωνικών θεσμών αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχείο για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου κυβερνοασφ­άλειας (αφού η απόλυτη κυβερνοασφ­άλεια παραμένει μια ουτοπία). Το σύγχρονο σχολείο και οι σύγχρονοι εκπαιδευτι­κοί και παιδαγωγοί θα πρέπει να επιλέγουν την συνεργασία και την συνεργατικ­ότητα ως ένα καλό πλαίσιο για την εμπέδωση της κυβερνοασφ­άλειας, επικαιροπο­ιώντας παράλληλα το περιεχόμεν­ο, με την βοήθεια διεπιστημο­νικών προσεγγίσε­ων της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας. Αντίθετα σήμερα στην ελληνική πραγματικό­τητα βλέπουμε να κυριαρχεί ένα μοντέλο ατομικότητ­ας (υπό την πίεση γραφειοκρα­τικών αντιλήψεων με την επίκληση της αξιολόγηση­ς πρακτικές εκπαιδευτι­κών και υπευθύνων σχολικών μονάδων) αποτελώντα­ς ένα ατυχές παράδειγμα για τα παιδιά μας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece