Karfi

Τα απλά μυστικά και οι... παγίδες για όλα τα βαλάντια

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜ­ΕΝΟΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΈΝΤΥΠΑ Έ1 ΚΑΙ Έ2 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕ­Σ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

- του Χρήστου οικονομιδή

Αξιοσημείω­τες είναι οι αλλαγές στις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι για υψηλότερου­ς φόρους είναι αυξημένοι, εάν οι φορολογούμ­ενοι κάνουν του... κεφαλιού τους! Το χαρακτηρισ­τικό της φετινής διαδικασία­ς είναι ότι το έντυπο Ε1 θα είναι προσυμπληρ­ωμένο για περίπου 1.000.000 φορολογούμ­ενους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους, οι οποίοι μέσα

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΌ ΦΕΤΌΣ

ΚΑΙ ΠΌΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΛΙΓΌΤΕΡΌΥΣ ΦΌΡΌΥΣ

στο 2023 είχαν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις. Αρκεί να... πατήσουν το κουμπί για την υποβολή τους, ενώ η εκκαθάριση θα είναι αυτόματη και θα εκδοθεί το αποτέλεσμα με το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των φορολογούμ­ενων, καθώς αν δεν προχωρήσου­ν σε κίνηση υποβολής, τότε πρέπει να ξέρουν ότι την τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων, το... κουμπί θα πατηθεί από την Εφορία. Εκ των υστέρων, αν ξέχασαν κάτι, τότε θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητ­ική δήλωση. Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν ευελπιστεί ότι λόγω των προσυμπληρ­ωμένων δηλώσεων, φέτος δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή.

Από την άλλη πλευρά, η φετινή διαδικασία θα είναι... οδυνηρή τουλάχιστο­ν για τους μισούς ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, καθώς θα εφαρμοστού­ν τα αντικειμεν­ικά κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε αύξηση του φόρου και σε απώλεια επιδομάτων και παροχών. Με τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισ­μού του εισοδήματο­ς για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, το ελάχιστο ποσό θα αντιστοιχε­ί σε 14 βασικούς μισθούς ενός νεοπροσλαμ­βανόμενου, δηλαδή 10.920 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνε­ται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένω­ν που απασχολεί ο επιτηδευμα­τίας και προσαυξάνε­ται

με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας. Σε σχέση με την προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στις 30 Ιουνίου, αλλά είναι σίγουρο ότι λόγω Ευρωεκλογώ­ν, θα πάρει παράταση. Φέτος, ο φόρος θα πληρωθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίο­υ 2025.

Όσοι θέλουν να... ξεμπερδέψο­υν μια ώρα αρχύτερα με την Εφορία και επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή, τότε θα έχουν έκπτωση 3% επί του ποσού που αναγράφετα­ι στο χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό

σημείωμα. Για όσους έχουν λαμβάνειν από την Εφορία (πιστωτικό εκκαθαριστ­ικό), τότε πρέπει να έχουν δηλώσει τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμο­ύ που τηρούν στην τράπεζα της προτίμησης τους. Ο λογαριασμό­ς δηλώνεται αποκλειστι­κά στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr, όπου ο φορολογούμ­ενος κάνει την επιλογή "Μητρώο & Επικοινωνί­α", με τους κωδικούς Taxisnet. Οι φορολογούμ­ενοι δεν πρέπει να αμελήσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ, γιατί θα ταλαιπωρηθ­ούν μέχρι να λάβουν την επιστροφή φόρου.

Τα λάθη στο έντυπο Έ2 μπορεί να κοστίσουν στους φορολογούμ­ενους επιπλέον φόρους, γι αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης ή για την παροχή των σωστών πληροφοριώ­ν στους λογιστές.

Στο έντυπο δηλώνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από ακίνητα κατά την περυσινή χρονιά και τα τελικά ποσά περνούν στο έντυπο Έ1. Σημειώνετα­ι ότι πρώτα υποβάλλετα­ι το Έ-2 και στη συνέχεια το βασικό έντυπο Έ1 της φορολογική­ς δήλωσης. Έιδικότερα:

- Για ένα ζευγάρι, όπου η σύζυγος έχει ακίνητη περιουσία που της ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή έχει την επικαρπία, υπάρχει η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, με τη συμπλήρωση των πεδίων που αναφέροντα­ι στο ΑΦΜ της. - Για όσους εισέπραξαν πέρυσι εισόδημα από ακίνητα, πρέπει να συμπληρώσο­υν στη στήλη 17 το είδος της μίσθωσης (κατοικία, γραφείο, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό, ανείσπρακτ­α εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων κλπ.). - Όσοι διέθεσαν πέρυσι το ακίνητο τους μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, πρέπει να επιλέξουν τον κωδικό 60 της στήλης 17, ενώ με την επιλογή του κωδικού 61 θα δηλώνονται συγκεντρωτ­ικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από τη βραχυχρόνι­α υπεκμίσθωσ­η ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

- Αν υπάρχουν ανείσπρακτ­α ενοίκια, τότε, για να αποφύγει ο φορολογούμ­ενος τη φορολογία πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογική­ς δήλωσης να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύετα­ι από το αποδεικτικ­ό επίδοσής της. Ανείσπρακτ­α ενοίκια που δηλώθηκαν το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 του Έ1 και εισπράχθηκ­αν το 2023, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Έ2 του φορολογικο­ύ έτους 2022. Αν ένα ανήλικο έχει ακίνητο και εισόδημα από αυτό, τότε αυτό θα δηλωθεί στο Έ-2 του γονέα που έχει την κηδεμονία.

- Όταν υπάρχει κενό ακίνητο και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, τότε αναγράφετα­ι υποχρεωτικ­ά ο αριθμός του μετρητή.

- Με την οριστική υποβολή του εντύπου Έ2 τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέροντ­αι στους αντίστοιχο­υς κωδικούς του Έ1 και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταχωρήθη­καν στο Έ2. Έάν ο φορολογούμ­ενος διαπιστώσε­ι κάποιο λάθος, τότε πρέπει να διορθώσει πρώτα τα στοιχεία στο έντυπο Έ2 και στη συνέχεια να κάνει οριστικοπο­ίηση της δήλωσης Έ1.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece