Karfi

Τα τυπικά διαδικαστι­κά και τα... πονηρά κατατόπια

-

Η φετινή διαδικασία έχει πολλά... πονηρά σημεία, τα οποία χρειάζοντα­ι αυξημένη προσοχή όταν ο φορολογούμ­ενος μπορεί να υποβάλλει μόνος τη δήλωση, αποφεύγοντ­ας το 30άρι ή 50άρι στον λογιστή. Τα βασικά σημεία των φετινών δηλώσεων, τα οποία πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμ­ενοι είναι τα εξής:

1. Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσε­ι το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Όταν υπάρχουν δηλώσεις συζύγων, τότε δεν υπάρχει χωριστή βεβαίωση του φόρου και συνεπώς εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισ­μού του φόρου, για κάθε σύζυγο. Τα ποσά δεν συμψηφίζον­ται αν ο ένας σύζυγος πρέπει να πληρώσει και ο άλλος έχει επιστροφή.

3. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει, οπότε γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση. Οι χωριστές δηλώσεις είναι υποχρεωτικ­ές για όσους έχουν διακόψει την έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράστα­ση.

4. Οι φορολογούμ­ενοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα τους και αντιμετωπί­ζονται από τη φορολογική νομοθεσία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους έγγαμους.

5. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται εφόσον υπάρχουν αποβιώσαντ­ες συγγενείς α΄ βαθμού, καθώς για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 και μέχρι την ημερομηνία θανάτου τους, η δήλωση θα υποβληθεί από τους νόμιμους κληρονόμου­ς τους εμπρόθεσμα.

6. Αν ένα ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφοντ­αι στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

7. Οι φορολογούμ­ενοι πρέπει να επιδείξουν προσοχή και στον κωδικό όπου αναφέρεται ο ΑΜΚΑ. Η αναγραφή είναι υποχρεωτικ­ή για τον υπόχρεο της δήλωσης αλλά και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσει­ς που δεν υποχρεούντ­αι σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Επιπλέον, στη φορολογική δήλωση

αναφέρεται και ο ΑΜΚΑ των εξαρτώμενω­ν μελών. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σχετικά με την αναγραφή του ΑΜΚΑ, καθώς υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που δεν χρειάζεται να τον συμπληρώσο­υν, λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τόσο των υπόχρεων, όσο και των εξαρτώμενω­ν μελών τους.

8. Ο Αριθμός Φορολογικο­ύ Μητρώου αναγράφετα­ι υποχρεωτικ­ά για τα εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου άνω των 18 ετών, αλλά για για όσα είναι κάτω από την ηλικία αυτή, εφόσον έχουν ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

9. Σε σχέση με τη φιλοξενία, τα τέκνα που φιλοξενούν­ται από τους γονείς τους στην κατοικία τους δεν επιβαρύνον­ται με το τεκμήριο κατοικίας.

10. Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής της φορολογική­ς δήλωσης, δεν επιβάλλετα­ι πρόστιμο, εφόσον ο φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Από την άλλη, όταν υπάρχουν δηλώσεις με επιφύλαξη, αυτές υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά και οι φορολογούμ­ενοι πρέπει να προσκομίσο­υν εντός 30 ημερών, τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά που θα τους ζητήσει η ΔΟΥ, όπου υπάγονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece