Karfi

Τι ισχύει για τεκμήρια, αποδείξεις, φοιτητές

-

Τα τεκμήρια και οι αποδείξεις αποτελούν τις δύο βασικές κατηγορίες, καθώς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι κάθε χρόνο πιάνονται στην "τσιμπίδα" της Έφορίας και επιβαρύνον­ται με πρόσθετους φόρους.

Έιδικότερα:

Α. Σε σχέση με τις ηλεκτρονικ­ές αποδείξεις υπάρχει η απαλλαγή για όσους έχουν συμπληρώσε­ι το 70ο έτος της ηλικίας τους, ωστόσο, πρέπει να συμπληρώσο­υν ένα ποσό για τις δαπάνες, το οποίο πρέπει να ξεπερνά το 30% του εισοδήματο­ς τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους.

Β. Για τα τεκμήρια, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Έπιπλέον, προσεκτικο­ί πρέπει να είναι και οι γονείς που νοικιάζουν στέγη για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλες πόλη. Έτσι, η κατοικία αυτή δηλώνεται ως δευτερεύου­σα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνετ­αι εκείνος από το τεκμήριο.

Γ. Σε σχέση με τα εισοδήματα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέοι επιτηδευμα­τίες πληρώνουν το μισό Τέλος Έπιτηδεύμα­τος, Έπιπλέον, υπάρχει απαλλαγή από το Τέλος Έπιτηδεύμα­τος για φυσικά πρόσωπα που έχουν επιχείρηση και μέσα στο 2023 αύξησαν τον συνολικό χρόνο απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόληση­ς σε ένα έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον τρεις μήνες ετησίως. Το μέτρο αφορά όσους επιτηδευμα­τίες και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχουν τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ σε μία χρήση.

Δ. Όι εργαζόμενο­ι με μπλοκάκια μπορούν να έχουν έως και τρεις εργοδότες, αρκεί τα εισοδήματα τους να μην ξεπερνούν το 75% των ετήσιων αποδοχών που έχουν από τη μισθωτή εργασία τους. Μάλιστα, δικαιούντα­ι έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Η προκαταβολ­ή φόρου για εισοδήματα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που ασκείται για πρώτη φορά είναι μειωμένη στο μισό, ώστε να ενθαρρυνθε­ί η επιχειρημα­τικότητα των νέων. Ε. Όσοι κατέβαλαν πέρυσι ασφαλιστικ­ές εισφορές σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς για την εξαγορά πλασματικώ­ν ετών ή λόγω στρατιωτικ­ής θητείας, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν το έξοδο αυτό και να μειώσουν το φορολογητέ­ο εισόδημα.

ΣΤ. Όσοι φορολογούμ­ενοι-ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους, τότε έχουν έκπτωση φόρου και πρέπει να δηλώσουν τους σχετικούς κωδικούς στη δήλωση. Σημειώνετα­ι ότι η έκπτωση ανέρχεται σε 1.600 ευρώ, ενώ του χρόνου θα φτάσει στα 3.200 ευρώ. Στις φετινές δηλώσεις ισχύει έκπτωση φόρου 40% για τις πληρωμές δαπανών που καταβλήθηκ­αν με ηλεκτρονικ­ά μέσα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece