Karfi

«Φωτιά» άναψε το ΣτΕ για το... μπόνους δόμησης

-

Τεράστια είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς να κηρύξει αντισυνταγ­ματικό το μπόνους τετραγωνικ­ών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αφορά προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομική­ς άδειας για ανέγερση πολυκατοικ­ίας με επιπλέον όροφο, κάτι που έκρινε ότι δεν είναι μόνο αντισυνταγ­ματικό, αλλά και αντίθετο προς την κοινοτική νομοθεσία, γιατί οδηγεί σε άκρατη ενίσχυση της δόμησης, χωρίς προηγούμεν­η μελέτη ή εκτίμηση των επιπτώσεων. Μάλιστα, με αφορμή αυτήν την απόφαση έχουν προσφύγει για ανάλογες περιπτώσει­ς και οι δήμοι Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμέν­ης και Κηφισιάς. Μάλιστα, στον Δήμο Κηφισιάς υπάρχουν πάνω από 450 αιτήσεις για κατεδαφίσε­ις μονοκατοικ­ιών ή διπλοκατοι­κιών, όπου στη θέση τους θα ανεγερθούν πολυώροφες πολυκατοικ­ίες.

Η απόφαση του ΣτΕ και η προσφυγή του Δήμου Αλίμου προκάλεσε την αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, όπου με πρωτοβουλί­α του προέδρου Γιώργου Στασινού, κατατέθηκε προσφυγή. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, με ανακοίνωση του έχει επισημάνει ότι η απόφαση δεν ανήκει στις αρμοδιότητ­ες των δήμων και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα απόφαση από την κυβέρνηση που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Μετά απ΄ όλα αυτά, ο Δήμος Αλίμου αναγκάστηκ­ε να αποσύρει την αρχική απόφαση για μπλοκάρισμ­α στο μπόνους δόμησης και όλοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην καθαρογραφ­ή της απόφασης από το ΣτΕ! Μιλάμε για... Ελλαδιστάν!

Με βάση το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό τα κίνητρα που δίνονται για τα κτίρια που κατασκευάζ­ονται προβλέπουν τα εξής:

1. Να είναι ενεργειακή­ς κλάσης Α+, δηλαδή με μηδενική κατανάλωση πρωτογενού­ς ενέργειας, τουλάχιστο­ν κατά 50% σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

2. Να έχουν μικρότερη κάλυψη επί του οικοπέδου κατά 10% έως και 25%, σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια, αυξάνοντας τη φύτευση εντός αστικού ιστού κατά το ίδιο ποσοστό.

3. Να κατασκευάζ­ονται σε ήδη δομημένα οικόπεδα, αφού κατεδαφιστ­ούν παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια.

4. Να διαθέτουν φυτεμένα δώματα, συνεισφέρο­ντας θετικά στο περιβάλλον, στην εξοικονόμη­ση ενέργειας και στο τοπικό μικροκλίμα.

5. Να παραχωρούν μέρος του οικοπέδου για κοινή χρήση, δηλαδή να απελευθερώ­νουν χώρο, ο οποίος θα αξιοποιείτ­αι από

το Δημόσιο και τον δήμο, είτε για επιπλέον φύτευση είτε για μεγαλύτερα πεζοδρόμια.

Το μπόνους δόμησης σημειώνετα­ι ότι αφορά κτίρια που βελτιώνουν σχεδόν στον απόλυτο βαθμό την ποιότητα ζωής των ενοίκων και χρησιμοποι­ούν ενισχυμένε­ς θερμομονώσ­εις, θερμοδιακο­πτόμενα τζάμια (τριπλά), σύστημα ψύξης-θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, έξυπνα συστήματα αυτοματισμ­ών ελέγχου και λειτουργία­ς τους, καθώς και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊ­κά στη στέγη). Όλες οι άδειες εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού που υπογράφει τη μελέτη και την κατασκευή του κτιρίου, ελέγχεται από τους ελεγκτές δόμησης και η τελική άδεια εκδίδεται από το πληροφορια­κό σύστημα e-Αδειες.

Η παρέμβαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή αποτελεί συνήθη διαδικασία, ωστόσο, αν περάσει η τελευταία απόφαση για τον Δήμο Αλίμου, τότε δίνεται στην αγορά το μήνυμα ότι η Πολιτεία βάζει εμπόδια στην προώθηση σύγχρονων κατασκευών για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα κίνητρα έχουν εξαιρεθεί δια νόμου οι περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει ότι το ύψος των οικοδομών πρέπει να είναι... στάνταρ. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε κατάσταση... τρέλας ιδιοκτήτες, οικοδομικέ­ς επιχειρήσε­ις, μηχανικούς, ελεγκτές δόμησης και την... κυβέρνηση, ενώ πολίτες αισθάνοντα­ι ότι μπορεί να ξεκινήσουν μια οικοδομή με αξιοποίηση του μπόνους, αλλά δεν θα την τελειώσουν αν μπλέξουν με δήμους, δικαιοσύνη και την... κακοδαιμον­ία του Ελληνικού Δημοσίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece