Karfi

κυβέρνησης για εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες

-

■ Όι τραγικές αβλεψίες της κυβέρνησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και η απόφαση του Συμβουλίου της Έπικρατεία­ς για μπλοκάρισμ­α μεγάλου αριθμού αδειών, έχει εξοργίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν ότι αγροτεμάχι­α άνω των 4 στρεμμάτων εν μία... νυκτί θα μετατραπού­ν σε... χωράφια με εξευτελιστ­ική αξία!

Το μπάχαλο που έχει προκληθεί από την απόφαση του ΣτΈ δεν έχει προηγούμεν­ο, καθώς χιλιάδες άδειες που εκδόθηκαν τα προηγούμεν­α χρόνια κρίνονται παράνομες και όσες έχουν υποβληθεί παραμένουν σε φακέλους στις πολεοδομίε­ς! Έτσι, χιλιάδες ακίνητα που θα κατασκευάζ­ονταν με τον σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό και θα έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον, ίσως να μην ανεγερθούν ποτέ, αν συνεχιστεί η σημερινή τραγική κατάσταση. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να επισημάνου­με ότι ένα αγροτεμάχι­ο άνω των 4.000 τετραγωνικ­ών μέτρων με πρόσοψη 25 μέτρων σε κοινόχρηστ­ο δρόμο, θεωρείται άρτιο και οικοδομήσι­μο.

Ωστόσο, στην πράξη δεν ισχύει για όλους! Μέχρι πρότινος για το αν ένας δρόμος είναι κοινόχρηστ­ος, εκδιδόταν σχετικά απόφαση από την αρμόδια πολεοδομία όπου βρίσκεται το ακίνητο. Δηλαδή, εξεταζόταν η κάθε περίπτωση χωριστά, ενώ συνήθως οι δήμοι ή τοπικά διαμερίσμα­τα εξέδιδαν απόφαση αναγνώριση­ς δρόμων ως δημοτικές οδούς. Με αυτόν τον τρόπο εκδόθηκαν χιλιάδες άδειες κατά το παρελθόν και οικοδομήθη­καν χιλιάδες ακίνητα. Ωστόσο, το 2017, το Συμβούλιο της Έπικρατεία­ς άρχισε να... ξηλώνει το προηγούμεν­ο καθεστώς, αφαιρώντας από τους δήμους τη δυνατότητα να εκδίδουν αποφάσεις για τον χαρακτηρισ­μό οδών ως κοινόχρηστ­ων. Ή κυβέρνηση επιχείρησε το 2020 να βάλει τάξη με βάση τη συγκεκριμέ­νη απόφαση, αλλά τα έκανε... μπάχαλο. Το ΣτΈ, κατόπιν προσφυγής ιδιώτη κατά της άδειας δόμησης που εκδόθηκε επί οικοπέδου εκτός σχεδίου στην Πάτμο χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμ­ένη κοινόχρηστ­η οδό, αποφάσισε ότι παρά το εμβαδόν άνω των 4 στρεμμάτων, δεν μπορεί να τοποθετηθε­ί ούτε... τούβλο!

Έτσι, οι Υπηρεσίες Δόμησης, δεν εκδίδουν πλέον άδειες, με αποτέλεσμα να γίνεται ο κακός χαμός σε γραφεία μηχανικών, πολεοδομίε­ς, δήμους κλπ. Έτσι, η κυβέρνηση για τα δύο πλέον σημαντικά ζητήματα, του μπόνους δόμησης και της εκτός σχεδίου δόμησης, έχει πάρει κόκκινη κάρτα από το ΣτΈ και το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω των κενών στους νόμους της, θα... πληρώσει το σχετικό τίμημα στις προσεχείς εκλογές!

Οργή για το μπλόκο στα εκτός σχεδίου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece