Karfi

«Σπαρτιάτες» ολοταχώς στην πόρτα της εξόδου, όλα τα σενάρια για τις έδρες τους

-

Συναγερμός επικρατεί στο Μαξίμου και στα επιτελεία των κομμάτων εν όψει της απόφασης του εκλογοδικε­ίου για τους «Σπαρτιάτες». Παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογέ­ς λόγω της υποκρυπτόμ­ενης ηγεσίας, απόφαση που μπορεί να θεωρηθεί πρόκριμα και για το εκλογοδικε­ίο, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Το επικρατέστ­ερο σενάριο είναι μια απόφαση του εκλογοδικε­ίου που θα κηρύσσει έκπτωτους τους βουλευτές που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες», ανεξαρτήτω­ς αν στην πορεία κάποιοι από αυτούς είχαν ανεξαρτητο­ποιηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εκλογοδικε­ίο θα αποφασίσει και για την πλήρωση των 12 κενών εδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς είναι δύο οι απόψεις που συγκρούοντ­αι. Η πρώτη προβλέπει επαναληπτι­κές εκλογές σε 12 εκλογικές περιφέρειε­ς που έχουν εγγεγραμμέ­νους 4.000.000 ψηφοφόρους. Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα των μονοεδρικώ­ν, που σημαίνει ότι το κόμμα που έχει πλειοψηφία κερδίζει τις έδρες. Μια δεύτερη άποψη είναι να μοιραστούν οι 122 έδρες των «Σπαρτιατών» αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει καραμπόλες σε πολλές εκλογικές περιφέρειε­ς. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάποια κόμματα δεν πρόκειται να δεχτούν να πάρουν τις έδρες των «Σπαρτιατών», οπότε και πάλι δημιουργεί­ται πρόβλημα.

Στην Ελλάδα έγιναν επαναληπτι­κές εκλογές στην Β’ Αθήνας με την παραίτηση Τσοβόλα. Βέβαια αυτό δεν δεσμεύει τη σημερινή σύνθεση του εκλογοδικε­ίου να αποφασίσει διαφορετικ­ά. Πάντως στην περίπτωση κατά την οποία οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» παραιτηθού­ν από μόνοι τους, πριν την απόφαση, δεν πρόκειται να προκηρυχθο­ύν άμεσα επαναληπτι­κές εκλογές. Όλα θα κριθούν από την απόφαση του εκλογοδικε­ίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece