Karfi

Ραντεβού - φωτιά με φόντο τα θαλάσσια πάρκα

Ποια τα κρυφά, αλλά και φανερά χαρτιά για τα… καρντάσια Ερντογάν - Μητσοτάκη. Η ατζέντα και οι «κόκκινες γραμμές»

- Του ΚΩσΤα Πασίση

Να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της νέας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 13 Μαΐου, αλλά η διαφορετικ­ή οπτική γωνία, με την οποία βλέπει η Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, δίνουν άλλη διάσταση στο τετ-α-τετ των δυο ηγετών.

Ο πρωθυπουργ­ός μεταβαίνει στην Άγκυρα γνωρίζοντα­ς ότι οι θέσεις της Τουρκίας στις ελληνοτουρ­κικές διαφορές δεν έχουν αλλάξει και αυτό φαίνεται τόσο από τις επανειλημμ­ένες απόπειρες γκριζαρίσμ­ατος ζωνών του Αιγαίου, όπως τελευταία με τα θαλάσσια πάρκα, όσο και από την άκαμπτη στάση Ερντογάν για το Κυπριακό και όχι μόνο…

Αλλά όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει, οι διαφορές δεν μας απαγορεύου­ν «…να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνο­υμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερ­ο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Και για τη θετική ατζέντα, που θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των δυο ηγετών εργάστηκαν σκληρά και επίμονα οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών κ.κ. Γεραπετρίτ­ης και Φιντάν.

Ούτε όμως και η Ελλάδα έχει κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές της». Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχετική αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτ­η. Αλίμονο αν όχι, εννοείται… «Η Ελλάδα έχει τις βασικές θέσεις που στηρίζοντα­ι στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στο Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισ­ε. «Δεν πρόκειται

ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτ­ε συζήτηση σε ότι αφορά θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία της. Δεν θα συζητήσουμ­ε ποτέ ούτε για την αποστρατικ­οποίηση τη φερόμενη εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε για ζητήματα γκρίζων ζωνών, ούτε για τη θρησκευτικ­ή μειονότητα της Θράκης».

Παρόντες στη συνάντηση των δυο ηγετών αναμένεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και ο ομόλογός του Χακάν Φιντάν, οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου και Κώστας Φραγκογιάν­νης και ο ομόλογός τους Τούρκος Μπουράκ Ακσαπάρ, καθώς και οι δύο διπλωματικ­οί σύμβουλοι

των πλευρών, η Άννα Μαρία Μπούρα και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

ΤΑ ΝΈΑ ΔΈΔΟΜΈΝΑ

Ωστόσο η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν γίνεται στη «σκιά» νέων δεδομένων και εξελίξεων που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις επικείμενε­ς συνομιλίες τους.

Το πρώτο δεδομένο είναι το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί, όπως δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτακης στη διάσκεψη του Our Ocean Conference.

Η ίδρυση θαλάσσιων περιβαλλον­τικών πάρκων από την Ελλάδα στο Αιγαίο αποτελεί τρόπο άσκησης κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν στην υφαλοκρηπί­δα.

Η Άγκυρα όμως αντιδρά στα ελληνικά σχέδια για δημιουργία θαλάσσιων προστατευό­μενων περιοχών και εμφανίζετα­ι να τραβά το σχοινί στα άκρα…

Σύμφωνα με «διαρροή» του υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ετοιμότητα­ς και μιλά για βραχονησίδ­ες που δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Ενώ ταυτόχρονα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,

όπως για παράδειγμα το τηλεοπτικό δίκτυο Huberturk, υπενθυμίζο­υν το περιβόητο casus belli, οξύνοντας την κρίση με τα θαλάσσια πάρκα.

«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά: Παρά την αντίδραση της Τουρκίας, επιμένει σε θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύμα­τος της Yeni Safak, ενώ στο άρθρο περιλαμβάν­ονται οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργ­ού από τις Βρυξέλλες. Η Aksam από την πλευρά της αναφέρει: «Οι προειδοποι­ήσεις της Τουρκίας αγνοήθηκαν! Η Ελλάδα εξακολουθε­ί να επιμένει στο σχέδιό της».

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό δήλωσε μεταξύ άλλων: Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή».

Στη βάση όλων αυτών το ερώτημα που τίθεται είναι αν συζητηθεί το συγκεκριμέ­νο ζήτημα στην επικείμενη συνάντηση και αν αποτελεί την αρχή για έναν πιο «βαθύ» διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες. Επισημαίνε­ται ότι πριν προαναφερθ­είσα δήλωση Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο φωτογραφήθ­ηκε με Τούρκους τουρίστες και ενημερώθηκ­ε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express, ενώ διαπίστωσε την ταχύτητα έκδοσης της θεώρησης σε 20 από τους 92 Τούρκους επισκέπτες που επέλεξαν να εκδώσουν θεώρηση στη Μυτιλήνη, και όχι στις Προξενικές αρχές της χώρας στην Τουρκία.

Αυτή η φωτογραφία δεν πέρασε απαρατήρητ­η από την Άγκυρα καθώς όπως αναφέρουν διπλωματικ­ές πηγές, το εν λόγω στιγμιότυπ­ο ήταν ένα μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα, που το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθε­σης με τη χώρα μας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζο­υν το περιβόητο casus belli, οξύνοντας την κρίση: «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά…»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece