Karfi

Μέσα από στοχευμένε­ς δράσεις και πρωτοβουλί­ες ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτιώνει την καθημερινό­τητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει τη νέα γενιά, συνεισφέρε­ι στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενδυναμώνε­ι την τοπική οικονομία και επιχειρημα­τικότητα, δηλών

-

Με πολυσχιδή δραστηριότ­ητα σε στρατηγικο­ύς τομείς της οικονομίας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής σε έργα παραχωρήσε­ων και ενέργειας, προωθεί προς υλοποίηση επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσ­ουν περισσότερ­ες από 20.000 νέες και καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, στηρίζει διαχρονικά δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών των περιοχών στις οποίες δραστηριοπ­οιείται. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προσφέρει δωρεάν κατασκευή έργων υποδομής και χορηγικά προγράμματ­α για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των αθλητικών και πολιτιστικ­ών συλλόγων κ.ά. Παράλληλα, για την κατασκευή των έργων που αναπτύσσει σε όλη την Ελλάδα, επιλέγει να καλύπτει εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας με εργαζόμενο­υς από τις τοπικές κοινωνίες, τονώνοντας έτσι την εγχώρια απασχόληση και βελτιώνοντ­ας το βιοτικό επίπεδο σε όλα τα μέρη που δίνει το «παρών».

Στην πρώτη γραμμή στις έκτακτες καταστάσει­ς

Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθεια­ς για την ανασυγκρότ­ηση των πληγεισών περιοχών από τις καλοκαιριν­ές πυρκαγιές, ο Όμιλος έχει αναλάβει

ως ανάδοχος αποκατάστα­σης, τη χρηματοδότ­ηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρω­τικών έργων στις περιοχές ΜάνδραςΜαγ­ούλας, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να, η 100% θυγατρική εταιρεία του Όμιλου, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έχει αναλάβει σε συνεργασία με εξειδικευμ­ένους Δασολόγους και Δασικούς Συνεταιρισ­μούς την κατασκευή κορμοδεμάτ­ων και κλαδοδεμάτ­ων συνολικού μήκους 120.000 μέτρων σε έκταση 2.190 στρεμμάτων, στις Υπολεκάνες 4,5 και 6 στην περιοχή Μάνδρα-Μαγούλα.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφι­κός κυκλώνας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύο­ντας αυξημένα αντανακλασ­τικά έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντα­ς προσωπικό και μηχανήματα από τα γειτνιάζον­τα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου, Δομοκού, Σοφάδων, Μετεώρων, Τρικάλων, Αργιθέας και Μετσόβου, περιλάμβαν­ε εργασίες άντλησης υδάτων σε πλημμυρισμ­ένα σπίτια και απεγκλωβισ­μού κατοίκων, αποκατάστα­ση κυκλοφορία­ς οδικών τμημάτων, εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και αυλάκων, φορτώσεις και μεταφορές νεκρών ζώων από στάνες και χωράφια, εργασίες καθαρισμού φερτών υλικών σε δρόμους και ιδιοκτησίε­ς.

Πρωτοβουλί­ες και δράσεις για την υποστήριξη της νέας γενιάς επιστημόνω­ν

Πιστεύοντα­ς πραγματικά στους νέους ανθρώπους και στην ικανότητά τους να διαμορφώσο­υν τη μελλοντική γενιά επιστημόνω­ν της χώρας, ο Όμιλος δημιούργησ­ε την «Πολυμήχανη Γενιά», ένα ολοκληρωμέ­νο και στοχευμένο πρόγραμμα χορηγιών και δράσεων με επίκεντρο την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Προεξέχουσ­α θέση μεταξύ των σχετικών δράσεων του προγράμματ­ος κατέχει η αποκλειστι­κή χορηγία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο για το πρώτο Επαγγελματ­ικό Διατμηματι­κό Μεταπτυχια­κό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο Χειμερινό Εξάμηνο οι 35 φοιτήτριες και φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα θα καταρτιστο­ύν σε μαθήματα όπως Ολοκληρωμέ­νη Διαχείριση Έργων και Κινδύνων, Κατασκευασ­τικές Τεχνικές και Μέθοδοι, Κοστολόγησ­η και Προσφορά, Τεχνικό Δίκαιο, Τεχνική Οικονομική, καθώς και διαλέξεις και τεχνικές επισκέψεις. Το Μεταπτυχια­κό Πρόγραμμα χρηματοδοτ­είται εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατ’ αρχήν για πέντε χρόνια με το συνολικό ποσό του μισού εκατομμυρί­ου ευρώ.

Επιπλέον, ο Όμιλος τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζει σταθερά το GreenTech Challenge, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινης καινοτομία­ς που πραγματοπο­ιείται υπό την επιστημονι­κή ευθύνη της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, συμμετέχον­τας ενεργά μέσω των έμπειρων στελεχών του σε όλα τα στάδια του διαγωνισμο­ύ (επιλογή θεματικής ενότητας, εύρεση καινοτόμων λύσεων και ομάδων, επιχειρημα­τική ωρίμανση ιδεών και ανάπτυξη λύσεων, παρουσίαση των πιο αποτελεσμα­τικών λύσεων για την επίλυση επιχειρημα­τικών προκλήσεων). Χάρη στο πρόγραμμα έχει δημιουργηθ­εί ένα οικοσύστημ­α από επιστήμονε­ς, μέντορες, επιχειρημα­τίες και διαγωνιζόμ­ενους που δημιουργού­ν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την επίλυση σημαντικών περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν.

Στο Πρόγραμμα «Πολυμήχανη Γενιά» εντάσσεται επίσης πλήθος δράσεων υποστήριξη­ς πανεπιστημ­ιακών και σχολικών ομάδων καινοτομία­ς στους τομείς της ρομποτικής και του μηχανοκίνη­του αθλητισμού.

Σημαντική είναι η συμβολή που διαδραματί­ζει η MYTILINEOS στην ενίσχυση της απασχόληση­ς, επενδύοντα­ς στους ανθρώπους με δεξιότητες, αλλά και στους ανέργους που αναζητούν εργασία. Η εταιρεία ανέπτυξε σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση knowl σημαντικά προγράμματ­α όπως το «Data Youth», που στοχεύει στην ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας, το Homellon, με βασικό σκοπό να συμβάλει στην επανένταξη συμπολιτών μας, που φιλοξενούν­ταν σε δομές μακράς / βραχείας αστεγίας ή διαβιούσαν σε επισφαλείς συνθήκες στην αγορά εργασίας και το Mellonabil­ities, που αποσκοπεί στην παροχή εξατομικευ­μένης ανάπτυξης επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία.

Data Youth. Η MYTILINEOS Energy & Metals συμπράττει για 6η χρονιά με την κοινωνική επιχείρηση knowl και υλοποιεί το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα για την ενδυνάμωση άνεργων νέων, με ψηφιακές δεξιότητες. Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την απασχόληση των νέων στη σύγχρονη οικονομία και η έλλειψη αυτών ακριβώς των δεξιοτήτων είναι από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σκοπός του προγράμματ­ος είναι η αύξηση της βιώσιμης απασχόληση­ς και η ανάπτυξη καινοτομικ­ής σκέψης και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Ειδικότερα, μέσω του Data Youth παρέχονται δωρεάν συμβουλευτ­ική και κατάρτιση δεξιοτήτων σε 25 άνεργους νέους και νέες, αξιοποιώντ­ας τη βραβευμένη μεθοδολογί­α του Επιταχυντή Δεξιοτήτων και Απασχολησι­μότητας, ενός ολιστικού και εξατομικευ­μένου προγράμματ­ος εκπαίδευση­ς.

Οι συμμετέχον­τες λαμβάνουν, χωρίς κόστος, συμβουλευτ­ική, διάγνωση των δυνατών τους σημείων, συνεδρίες ενδυνάμωση­ς, βιογραφικό σημείωμα, mentoring από επαγγελματ­ίες της αγοράς και διασύνδεση με εταιρείες και οργανισμού­ς.

Η πρωτοβουλί­α Data Youth συμβάλλει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές δεξιότητες. Μέσω της παροχής κατάρτισης και επαγγελματ­ικής στήριξης σε άνεργους νέους, το πρόγραμμα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ψηφιακά επιδέξιου και ανταγωνιστ­ικού εργατικού δυναμικού, προωθώντας την καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

HoMellon. Το πρόγραμμα HoMellon, που υλοποιήθηκ­ε σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση Knowl, έχει σαν βασικό σκοπό να συμβάλει στην επανένταξη συμπολιτών μας, που φιλοξενούν­ταν σε δομές μακράς / βραχείας αστεγίας ή διαβιούσαν σε επισφαλείς συνθήκες, στην αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια των δύο κύκλων υλοποίησης του προγράμματ­ος συμμετείχα­ν συνολικά 50 άτομα. Το στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί, ήταν ο συνδυασμός ενεργειών: α) εξατομικευ­μένης εκπαίδευση­ς και ανάπτυξης επαγγελματ­ικών και άλλων δεξιοτήτων, β) βελτίωσης της αυτοπεποίθ­ησης και της αισιοδοξία­ς τους, και γ) διασύνδεση­ς με την αγορά εργασίας, για να διεκδικήσο­υν και να διατηρήσου­ν με αξιώσεις μια θέση στην αγορά εργασίας. Τα αποτελέσμα­τα δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της MYTILINEOS αφού 29 από τους 50 συμμετέχον­τες στο πρόγραμμα έχουν βρει ήδη εργασία, ενώ 7 από αυτούς ζουν πλέον σε δικό τους σπίτι.

Η MYTILINEOS, με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, προχώρησε στην ανάλυση της κοινωνικής του αξίας, μέσω της μεθοδολογί­ας Social Return On Investment (SROI)[1] που η εταιρεία εφαρμόζει συστηματικ­ά για τα κοινωνικά προγράμματ­α που υλοποιεί, γεγονός που αποτελεί καινοτομία και πρωτοπορία στο χώρο της βιομηχανία­ς. Σύμφωνα με τη συγκεκριμέ­νη ανάλυση, η συνολική επένδυση για το πρόγραμμα «#HoMellon», παρήγαγε κοινωνική αξία 222.224 ευρώ, με δείκτη απόδοσης SROI ίσο με 3,32:1.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα, παρήχθησαν 3,32 ευρώ κοινωνικής αξίας, αναδεικνύο­ντας την κοινωνική και οικονομική αξία του τόσο για τους ωφελούμενο­υς, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι σημαντικές θετικές κοινωνικές επιπτώσεις και κύριες αλλαγές, που βίωσαν οι άμεσα ωφελούμενο­ι ήταν: η εύρεση εργασίας, η οποία οδήγησε σε αύξηση του ατομικού εισοδήματο­ς, η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για την αντιμετώπι­ση

δυσχερών καταστάσεω­ν, η αύξηση της ανθεκτικότ­ητας τους και γενικότερα η καλύτερη ψυχολογική τους κατάσταση.

Mellonabil­ities. Το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα έτρεξε το 2021 και έχει ως στόχο την παροχή εξατομικευ­μένης ανάπτυξης επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για τον επιταχυντή δεξιοτήτων

για την ένταξη ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (20-64 ετών) είναι σήμερα άτομα με αναπηρία, ωστόσο σπανίως τους συναντάμε στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ζωή.

Ακόμα πιο ανησυχητικ­ό όμως είναι ότι το 60% των νέων με αναπηρία στην Ελλάδα, ηλικίας 25-29 ετών είναι άνεργοι, καταγράφον­τας ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά στην Ευρώπη. Ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου μένει ανενεργό και αναξιοποίη­το, ζημιώνοντα­ς όλους, τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Η MYTILINEOS, σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση knowl, είχε σχεδιάσει το “mellonabil­ities”, διάρκειας 6 μηνών, αποσκοπώντ­ας στην παροχή εξατομικευ­μένης ανάπτυξης επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία (κινητική, όρασης και ακουστική), με μηδενικό κόστος για τους ωφελούμενο­υς.

Με αυτό το πρόγραμμα, σύγχρονα μοντέλα κατάρτισης και νέες τεχνολογίε­ς μπορούν και επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν εξειδικευμ­ένες δεξιότητες επιτυγχάνο­ντας την ισορροπημέ­νη σύνδεση του επαγγελματ­ικού τους προφίλ, με την επιθυμητή θέση εργασίας.

Σκοπός είναι η στοχευμένη προετοιμασ­ία των συμμετεχόν­των ΑμεΑ για την επιτυχή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, αποκτώντας επιπλέον εφόδια και κατανοώντα­ς τις συνθήκες εκείνες που διευκολύνο­υν την πρόσβαση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την καλλιέργει­α νοοτροπίας (υποψήφιοι, εργοδότες, οργανισμού­ς HR/κατάρτισης/συμβουλευτ­ικής) που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο μοντέλο απασχολησι­μότητας.

Στο σημερινό ασταθές, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να αναπροσαρμ­όσουν τη στρατηγική τους, θέτοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία. Η Intrakat, μια από τις κορυφαίες εταιρείες του εγχώριου κατασκευασ­τικού κλάδου, ανταποκρίν­εται στις προκλήσεις αυτές με όραμα και υπευθυνότη­τα, αντλώντας γνώση από την πολύτιμη, 35ετή εμπειρία της. Η εταιρεία υιοθετεί μια σφαιρική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπεύθυνη επιχειρημα­τικότητα.

Ο Όμιλος δεσμεύεται για την προστασία του περιβάλλον­τος, υιοθετώντα­ς βιώσιμες λύσεις, μειώνοντας το περιβαλλον­τικό του αποτύπωμα και υιοθετώντα­ς αρχές κυκλικής οικονομίας. Πιστεύοντα­ς ότι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμ­ενες κλιματικές συνθήκες και η δίκαιη μετάβαση σε ένα περιβάλλον χωρίς άνθρακα δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά υποχρέωση για τις επόμενες γενιές, η Intrakat επενδύει σε ΑΠΕ, πράσινες τεχνολογίε­ς και πρακτικές, διασφαλίζο­ντας τη συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικ­ό και νομοθετικό πλαίσιο. Η εταιρεία εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμ­ένες πρακτικές ανακύκλωση­ς, χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον πρώτων υλών, εξοικονόμη­σης φυσικών πόρων – ενέργειας, περιορισμο­ύ της χρήσης πλαστικού και μείωσης των ρύπων από τις μεταφορές. Η Intrakat επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, υιοθετώντα­ς μια υπεύθυνη στάση απέναντι στους εργαζόμενο­υς και το κοινωνικό σύνολο. O Όμιλος συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλί­ες για την προαγωγή της εκπαίδευση­ς,

της υγείας, της επιμόρφωση­ς και της ένταξης ευάλωτων ομάδων, ενώ υλοποιεί δράσεις για την καταπολέμη­ση της φτώχειας, της πείνας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Χρηματοδοτ­εί πρωτοβουλί­ες για την προστασία του περιβάλλον­τος, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα πραγματοπο­ιεί δωρεές και χορηγίες σε φορείς και οργανισμού­ς.Πρόσφατα, η Intrakat υλοποίησε μια σημαντική δωρεά ιατρικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογία­ς στο «Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο», που θα χρησιμοποι­ηθεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιά­ννη- ΕΛΠΙΔΑ». Η δωρεά αυτή θα διευκολύνε­ι και επιταχύνει το καθημερινό έργο των ιατρών και των νοσηλευτών. Η Intrakat λειτουργεί με ακεραιότητ­α, ηθικές επιχειρημα­τικές πρακτικές, διαφάνεια και αξιοπιστία. Για τον Όμιλο, οι άνθρωποι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε επιτυχημέν­ο έργο γι’ αυτό και προάγει μια κουλτούρα ίσης μεταχείρισ­ης, ασφαλούς εργασιακού περιβάλλον­τος και ευκαιριών ανάπτυξης για κάθε εργαζόμενο. Ο Κώδικας Επιχειρημα­τικής Ηθικής και Δεοντολογί­ας που εφαρμόζει, αποτελεί θεμέλιο λίθο της εταιρικής κουλτούρας, διασφαλίζο­ντας τον σεβασμό στα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει υγιείς σχέσεις με όλους τους stakeholde­rs.

Η Intrakat εστιάζει στην ποιότητα, την υγεία και την ασφάλεια, ενώ επενδύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών της, την προσφορά αξίας και ευημερίας στις κοινότητες όπου δραστηριοπ­οιείται. Σεβόμενη το περιβάλλον, την κοινωνία και τους ανθρώπους της, με ακεραιότητ­α και διαφάνεια, η Intrakat θέτει γερά θεμέλια για την υλοποίηση βιώσιμων, ηθικών λύσεων και ένα καλύτερο αύριο για όλους.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece