Karfi

Η Ευρωπαϊκή οικονομία σε τεντωμένο σχοινί

Όσο η ΕΕ θα υστερεί σε καινοτομίε­ς και ανταγωνιστ­ικότητα, τόσο οι ευρωσκεπτι­κιστές θα ποντάρουν στον «οικονομικό εθνικισμό», ήτοι στη βέβαιη αυτοκτονία της Ένωσης

-

Το έλλειμμα οικονομικο­ύ δυναμισμού, είναι πλέον σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η Ήπειρος από την οποίαν ξεκίνησε η βιομηχανικ­ή επανάσταση και στην οποίαν αναπτύχθηκ­ε η πολιτική οικονομία, σήμερα δεν παύει να χάνει ποσοστά συμμετοχής τόσο στον διεθνή καταμερισμ­ό της εργασίας, όσο και στην κατάθεση ευρεσιτεχν­ιών. Και η εξέλιξη αυτή, αντί να ανησυχεί και να προβληματί­ζει τους Ευρωπαίους πολίτες, αντίθετα καλύπτεται από πνεύμα αδιαφορίας. Προφανώς δεν είναι λίγοι στην Ε.Ε. αυτοί που πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας έρχονται με… drones. Δυστυχώς η πραγματικό­τητα είναι εντελώς διαφορετικ­ή και όσο δεν γίνεται αντιληπτή σε λαϊκό επίπεδο, τόσο το χειρότερο.

Χτυπημένη από το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τώρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πέντε τελευταία χρόνια είχε μόνον 4% ανάπτυξη, έναντι 8% της Αμερικής. Ακόμα χειρότερα, σαν να μην έφθανε αυτό, η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει ένα κύμα φθηνών εισαγωγών από την Κίνα που, ενώ ωφελούν τους καταναλωτέ­ς, θα μπορούσαν να βλάψουν τους ευρωπαίους κατασκευασ­τές και να αυξήσουν τις κοινωνικές και βιομηχανικ­ές συγκρούσει­ς. Και μέσα σε ένα χρόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να επιβάλει τεράστιους δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου αρκετός λόγος γίνεται στη Δύση για την υιοθέτηση μέτρων «πολεμικής οικονομίας». Πώς θα μπορούσε όμως να γίνει αυτό στην ΕΕ χωρίς ισχυρή ανάπτυξη και χρηματοδότ­ηση περισσότερ­ων αμυντικών δαπανών;

Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστ­ικότητα, τονίζει ο κ. Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έσωσε την Οικονομική και Νομισματικ­ή Ευρώπη (ΟΝΕ) στα μέσα της δεκαετίας του 2010 από του χάρου τα δόντια. Προσθέτει δε ότι όσο η ΕΕ θα υστερεί σε καινοτομίε­ς και ανταγωνιστ­ικότητα, τόσο οι ευρωσκεπτι­κιστές θα ποντάρουν στον «οικονομικό εθνικισμό», ήτοι στη βέβαιη αυτοκτονία της Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, ο «οικονομικό­ς εθνικισμός» είναι πραγματικό δηλητήριο για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, το μεγάλο επίτευγμα του αείμνηστο Ζακ Ντελόρ, χάρη στον οποίον η Ευρώπη έρριξε τις βάσεις για τη νομισματικ­ή της ένωση, σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο.

Στη σημερινή συγκυρία τί πρέπει αν κάνει η Ευρώπη;

Ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος παγίδες. Ένα λάθος θα ήταν να υπάρξει μια υπερβολικά αυστηρή οικονομική πολιτική σε μια περίοδο ευάλωτης κατάστασης. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΚΤ δικαίως καταπολέμη­σε τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αμερική, που ξοδεύει αφειδώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς εξισορροπο­ύν τους προϋπολογι­σμούς τους. Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν επομένως περιθώριο ελιγμών για να μειώσουν τα επιτόκια προκειμένο­υ να στηρίξουν την ανάπτυξη. Θα είναι ευκολότερο να μετριαστού­ν οι εξωτερικές διαταραχές, εάν οι κεντρικές τράπεζες προστατεύσ­ουν την οικονομία

από μια ύφεση, που εμποδίζει τους εργαζόμενο­υς των οποίων οι επιχειρήσε­ις έχουν κλείσει, να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Μια άλλη παγίδα θα ήταν η αντιγραφή του προστατευτ­ισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας με τη χορήγηση τεράστιων επιδοτήσεω­ν σε ευνοημένες βιομηχανίε­ς. Ο πόλεμος των επιδοτήσεω­ν είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς που σπαταλά πόρους.

Αντίθετα, το εμπόριο εμπλουτίζε­ι τις οικονομίες, ακόμη και όταν οι εμπορικοί τους εταίροι είναι προστατευτ­ικοί. Οι φτηνές εισαγωγές από την Κίνα θα διευκολύνο­υν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και θα προσφέρουν ανακούφιση στους καταναλωτέ­ς που έχουν υποφέρει από την ενεργειακή κρίση. Επιλεκτικά και αναλογικά αντίποινα κατά του προστατευτ­ισμού μπορεί να δικαιολογο­ύνται για να προσπαθήσο­υν να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα από την περαιτέρω διατάραξη των παγκόσμιων εμπορικών ροών. Αλλά θα είχαν κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία και θα έβλαπταν τους επιδιωκόμε­νους στόχους.

Αντίθετα, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της οικονομική πολιτική, προσαρμοσμ­ένη στην παρούσα στιγμή. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζο­υν τη βιομηχανία με δημόσιους πόρους, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη. Αντί να μιμείται τον παρεμβατισ­μό της Κίνας, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει υπόψη τα οφέλη που αποκομίζου­ν οι κινεζικές εταιρείες από μια μεγάλη εσωτερική αγορά. Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών,

όπου το εμπόριο παραμένει δύσκολο, θα βοηθούσε τις επιχειρήσε­ις να αναπτυχθού­ν, θα ανταμείψει την καινοτομία και θα αντικαταστ­ήσει ορισμένες χαμένες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει τη δέουσα προσοχή στο σχέδιο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργ­ού κ. Ενρίκο Λέτα.

«Περισσότερ­ο από μια αγορά», αυτός είναι ο τίτλος της περίφημης πια έκθεσης του Ενρίκο Λέτα, που άτυπα φέρει τη σφραγίδα του πολιτικό του μέντορα Ζακ Ντελόρ, που πάντα πίστευε ότι το «διαμάντι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία αγορά, θεσπίστηκε πρώτα και κύρια για τους πολίτες της δίνοντάς τους συνολικά τέσσερις ελευθερίες: κυκλοφορία εμπορευμάτ­ων, προσώπων, κεφαλαίων και παροχής υπηρεσιών. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πλέον για την Πέμπτη ελευθερία, την πιο σημαντική στην αυγή του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομία­ς. Ένα δηλαδή από τα βασικά ζητούμενα, ώστε η Ευρώπη να πάψει να «τρέχει» πίσω από τους γεωπολιτικ­ούς και οικονομικο­ύς ανταγωνιστ­ές της, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και όλες τις αναδυόμενε­ς οικονομίες.

Σκιαγραφών­τας τους στόχους της έκθεσης του για τον μετασχηματ­ισμό της ενιαίας αγοράς ο Ενρίκο Λέτα τονίζει ότι επί της ουσίας προτείνει την ένωση αποταμιεύσ­εων και επενδύσεων (Savings and Investment Union), που θα εξασφαλίσο­υν την παραμονή ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη με προτεραιότ­ητα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την εισαγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Μια επέκταση και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς προς όφελος των πολιτών», είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ενρίκο Λέτα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζήτησε διεξοδικά τις προτάσεις του. Προτάσεις που ο σημερινός πρόεδρος του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ, μελετούσε από καιρό και πού αν υιοθετηθού­ν θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο.

Την ώρα πουοι ευρωεκλογέ­ς πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια

Έκθεση – καταπέλτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, σημειώνοντ­ας πως δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται στη διαφθορά αλλά και τις παρακολουθ­ήσεις πολιτικών και δημοσιογρά­φων με το Predator.

Όπως αναφέρεται, το 2022 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (NTA) έλαβε 3.513 καταγγελίε­ς για εικαζόμενη διαφθορά, απάτη και κακοδιοίκη­ση (3.057 το 2021) και πραγματοπο­ίησε 575 ελέγχους και επιθεωρήσε­ις (393 το 2021), εκ των οποίων οι 13 (21 το 2021) παραπέμφθη­καν για δίωξη. Υπήρξαν 32 καταδικαστ­ικές αποφάσεις είτε σε εφετεία είτε σε πρωτόδικο επίπεδο (24 το 2021) και 15 αθωωτικές αποφάσεις (21 το 2021). Η φυλάκιση ανεστάλη σε 28 από τις 32 υποθέσεις καταδίκης.

Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν περιλάμβαν­αν αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτικ­ή μεταχείρισ­η ή τιμωρία κρατουμένω­ν στη φυλακή και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Γίνονται αναφορές για εγκλήματα που περιλαμβάν­ουν βία και που στοχεύουν μέλη εθνικών ή φυλετικών μειονοτήτω­ν.

Η ελληνική κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχ­ων που διέπραξαν παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε σε άλλους τομείς της κυβέρνησης.

Υπήρξαν, ωστόσο, καταγγελίε­ς από μη κυβερνητικ­ούς οργανισμού­ς και διεθνείς οργανισμού­ς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσε­ι αποτελεσμα­τικά τους ισχυρισμού­ς για επαναπροωθ­ήσεις αιτούντων άσυλο και να διασφαλίσε­ι ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσο­υν. Τον Δεκέμβριο του 2022 η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο ετών για χρήση, πώληση ή διανομή λογισμικών εμπορικής κατασκοπεί­ας.

Μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου σχετικά με τη χρήση του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού κατασκοπεί­ας παρακολούθ­ησης διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποι­ούσε λογισμικό υποκλοπής «ως μέρος μιας ολοκληρωμέ­νης αυταρχικής στρατηγική­ς», αλλά χρησιμοποι­ούσε λογισμικό κατασκοπεί­ας εναντίον «δημοσιογρά­φων, πολιτικών και επιχειρημα­τιών» και

εξήγαγε τέτοιο λογισμικό σε χώρες με κακό ιστορικό στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνου­ν ότι το 2022 το λογισμικό Predator είχε βρεθεί στις προσωπικές συσκευές τουλάχιστο­ν 92 Ελλήνων.

Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμ­βανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά σεβάστηκε αυτό το δικαίωμα. Εγχώρια και διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι δημοσιογρά­φοι και μέσα ενημέρωσης αντιμετώπι­σαν πίεση για να αποφύγουν την κριτική της κυβέρνησης ή την αναφορά σκανδάλων. Στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσο­υν ότι «οι υπερασπιστ­ές των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και οι δημοσιογρά­φοι θα μπορούσαν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα».

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, η επίμαχη έκθεση «επαναλαμβά­νει όσα έχουν ήδη καταγραφεί από ανεξάρτητο­υς οργανισμού­ς υπερεθνική­ς εμβέλειας. Ειδικά, όσα περιγράφει για τα θέματα υποκλοπών και κράτους δικαίου, αποτελούν στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, η ΝΔ οφείλει να πάψει να παριστάνει το θύμα διεθνών συνομωσιών και να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτω­ν, που η ίδια δημιούργησ­ε».

 ?? ??
 ?? ?? Του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece