Karfitsa

ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΣ, ΤΡΕΙΣ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕ­Σ ΕΚ∆ΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΙΣΜΟΥ

-

Ο φίλος µου ο ογδοντάρης ψυχίατρος, στην καθιερωµέν­η συνάντηση για φαγητό. Του λέω ότι πολλά ζευγάρια γύρω στα 50 δεν έχουν πλέον ερωτικές σχέσεις. Έχουµε χαθεί ως άντρες, µου λέει, διότι ο άντρας θέλει να νιώθει άντρας και εσείς αυτό το όπλο του το πήρατε. «Το σπορ τελείωσε» συµπληρώνε­ι. «Μας τελειώσατε». Συζητάµε για τον έρωτα και µου λέει µε γλυκόπικρη φωνή:

Ο έρωτας είναι συνεργασία, θέλεις κόπο, θέλει δουλειά για να είναι τεράστιος.

Ο φίλος µου ο πολυταξιδε­µένος, που αδυνατεί να συνδεθεί για πολύ καιρό µε γυναίκες και µία φορά το χρόνο εξαφανίζετ­αι και πάει Ταϊλάνδη ή Μποκοτά. Τον ρωτάω τι έµαθε από τα ταξίδια του. «Ότι ζούµε όλοι για µία γη», µου απαντάει αυθόρµητα. «Έµαθα ότι είµαι µόνο ένα κοµµατάκι της φύσης, ένα τίποτα. Ούτε καν ένας κρίκος στην αλυσίδα. Έτσι κι αλλιώς το ήξερα ότι ό,τι δίνεις παίρνεις. Μιλάµε για το pride. ∆εν καταλαβαίν­ει γιατί γίνεται. Στην Ταϊλάνδη ο διευθυντής της τροχαίας είναι Τρανς. Η µάνατζερ µου στην τράπεζα είναι τρανς. Κανέναν δεν αφορά. Γιατί πρέπει να το προβάλλει κανείς; Του εξηγώ πως αυτοί οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωµα να έχουν τις επιλογές τους, είτε αυτό αφορά στο κοινωνικό τους φύλο είτε αφορά στις ερωτικές τους επιλογές. Μου απαντάει άσχετα αλλά και σχετικά. Έχω ζήσει θρησκείες µε ποινές. Έχω δει στη Βαγδάτη να πετροβολού­ν µία κοπέλα επειδή δεν φορούσε µαντήλα; Και πρώτος την πετροβολού­σε ο πατέρας της.

Ο φίλος µου ο παντρεµένο­ς που ζει για να δοκιµάζει καινούρια πράγµατα. Μου λέει πώς απάτησε τη γυναίκα του µε άλλες εθνικότητε­ς. Παιδιά δε έχει ούτε θέλει να κάνει. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να το δοκιµάσει. Αλλά θέλει και το σκέφτεται να δοκιµάσει την οµοφιλοφιλ­ία, έτσι απλώς για να το δοκιµάσει.

Και ξανά ο ογδοντάρης στο τέλος. Μου δείχνει τα ζευγάρια στο εστιατόριο. Κοίταξε τους, πιστεύουν ότι το πιο σηµαντικό είναι η αγάπη. Και ποιό είναι αν όχι αυτό, τον ρωτάω.

«Να είσαι ζωντανός µε τον τρόπο που θέλεις» επαναλαµβά­νει.

Να είσαι ζωντανός µε τον τρόπο που θέλεις.

Υ.Γ. Επιµένω ότι το πιο σηµαντικό είναι η αγάπη.

* Η Σύνθια Σάπικα είναι διευθύντρι­α ενηµέρωσης της ΕΡΤ 3

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece