Karfitsa

Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΉΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ»

Του Δημήτρη Συρμάτση

-

«Οι υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά». Η έκφραση αυτή ανήκει στον Στέφανο Κασσελάκη. Τον πρόεδρο του δεύτερου τη τάξει ελληνικού κόμματος. Ενός κόμματος που λέει ότι ανήκει στην Αριστερά. Ίσως μάλλον όχι πλέον στην σκεπτόμενη Αριστερά αλλά στην άκρως αντισυστημ­ική. Αυτή που μπορεί πολύ εύκολα να υιοθετήσει οποιαδήποτ­ε θεωρία συνωμοσίας, του διαδικτύου ή των πλατειών, αρκεί και μόνο να έχει αντίπαλο την κυβερνητικ­ή πολιτική.

Προσφέρουν κάτι οι θεωρίες συνωμοσίας; Πάνε μπροστά τα κράτη και τους πολίτες της; Προφανώς και όχι. Απλά είναι τόσο εύπεπτες και τόσο ευάλωτο το κοινό σε αυτές που πρόσκαιρα δημιουργεί δυναμικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυναμικές σαθρές όμως όσο ο αριθμός των διαδικτυακ­ών σου φίλων. Δεν είναι ο πραγματικό­ς.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το «αντισυστημ­ικό κοινό» που ενστερνίζο­νται δεκάδες θεωρίες συνωμοσίες ή «ψεκ» ξεκινά από την αντιμνημον­ιακή εποχή μέχρι και το δημοψήφισμ­α. Ήταν στην ίδια πλευρά της όχθης. Μεγάλος εκφραστής του ρεύματος αυτού ήταν ο Παύλος Πολάκης. Και αυτό το κοινό, που μετριέται διαχρονικά στις δημοσκοπήσ­εις, ήταν που κράτησε τον Σφακιανό εντός κόμματος πριν τις εθνικές εκλογές. Αυτό το κοινό αγκάλιασε ο Στέφανος Κασσελάκης για να εκλεγεί, αυτό το κοινό επιτέθηκε χυδαία και με μανία στην Έφη Αχτσιόγλου αλλά και στα ιστορικά στελέχη αναγκάζοντ­άς τα να αποχωρήσου­ν, αυτό το κοινό τροφοδοτεί­ται τώρα για να του δώσει την πολύτιμη δεύτερη θέση.

Όμως το να αποκαλείς δολοφόνους τους αντιπάλους σου είναι άκρως επικίνδυνο για την Δημοκρατία. Δεν έγινε ούτε στις πιο σκληρές εποχές της Μεταπολίτε­υσης. Γιατί στην πολιτική υπάρχουν και όρια. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα ξεπέρασε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece