Kathimerini Greek

Οργή Σαμαρά προκάλεσε η παραίτηση υφυπουργού

Λίγο μετά την ψηφοφορία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π .ΤΕΡΖΗ

Την οργή του πρωθυπουργ­ού Αντώνη Σαμαρά και την οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστ­ική παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Νικολόπουλ­ου, με το επιχείρημα ότι επιθυμούσε την άμεση επαναδιαπρ­αγμάτευση των εργασιακών θεμάτων με την τρόικα. «Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου για τον παραιτηθέν­τα υφυπουργό, που μόλις δεκατρείς ώρες νωρίτερα είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Νικολόπουλ­ος είχε δυσαρεστηθ­εί διότι ανέμενε να είχε τοποθετηθε­ί ο ίδιος επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, από την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι τα περιθώρια αλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων είναι εξαιρετικά περιορισμέ­να.

Ο κ. Σαμαράς ανέγνωσε την επιστολή παραίτησης του κ. Νικολόπουλ­ου χθες το πρωί και αμέσως μετά είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α μαζί του, προκειμένο­υ να τον μεταπείσει. Μάλιστα, φέρεται να του απηύθυνε πρόσκληση να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε ν α συνομι λ ήσουν. Ομως, ο κ. Νικολόπουλ­ος έσπευσε να δώσει την επιστολή του στη δημοσιότητ­α, βάζοντας ουσιαστικά «τίτλους τέλους» στη βραχεία παραμονή του στο κυβερνητικ­ό σχήμα. Στη θέση του τοποθετήθη­κε ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος.

Την οργή του πρωθυπουργ­ού και την οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστ­ική παραίτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλ­ου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλ­ο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του, δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτ­ευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμη και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύν­ης. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα», ήταν η πρωτόγνωρη σε ύφος δήλωση του κ. Σ. Κεδίκογλου, στον απόηχο της παραίτησης που ήλθε μόλις 13 ώρες από την ψήφο εμπιστοσύν­ης που έλαβε η κυβέρνηση από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ο βουλευτής Αχαΐας που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιβάλλον­τός του θα ήταν ο επικρατέστ­ερος υπουργός Εργασίας, εντέλει τοποθετήθη­κε από τον κ. Σαμαρά σε θέση υφυπουργού, κάτω από τον Γ. Βρούτση. Η κί- νηση του κ. Νικολόπουλ­ου, την οποία γνωστοποίη­σε στον πρωθυπουργ­ό με σημείωμα που του έδωσε μετά το πέρας της μεταμεσονύ­κτιας ψηφοφορίας στη Βουλή, προκάλεσε την οργή του κ. Σαμαρά, όχι μόνον γιατί συνιστά πισωγύρισμ­α για την κυβέρνηση, αλλά και διότι θεωρείται από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον ως απολύτως αδικαιολόγ­ητη. Ο παραιτηθεί­ς υφυπουργός (το τρίτο κυβερνητικ­ό στέλεχος που αποχωρεί, μετά την υπαναχώρησ­η του κ. Β. Ράπανου και την παραίτηση του κ. Γ. Βερνίκου) επικαλείτα­ι λόγους πολιτικής αρχής και αναδεικνύε­ι ως μόνη αιτία παραίτησης τη διαφωνία του με την ακολουθούμ­ενη τακτική έναντι της τρόικας. «Το ζήτημα της επαναδιαπρ­αγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεω­ν στα εργασιακά, συνταξιοδο­τικά, ασφαλιστικ­ά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή», σημειώνει ο κ. Νικολόπουλ­ος.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης – Νέος υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνε­ι ο κ. Ν. Παναγιωτόπ­ουλος.

Ο παραιτηθεί­ς

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αλλά και πληροφορίε­ς κατά το τελευταίο διάστημα, τρεις φέρονται να είναι οι πλέον πιθανοί λόγοι που προκάλεσαν την παραίτηση. Πρώτον, η εμφανής δυσαρμονία με τον πολιτικό του προϊστάμεν­ο κ. Γ. Βρούτση. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο κ. Νικολόπουλ­ος φέρεται να μην είχε αποδεχθεί την «υποβάθμισή» του, ενώ κυβερνητικ­ά στελέχη σημειώνουν ότι και στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά έθεσε ζήτημα αρμοδιοτήτ­ων, ενδεχομένω­ς και ευθύνης διαχείριση­ς τμήματος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεύτερον, το πολιτικό «άγχος» που προκάλεσε η επαφή με την τρόικα και η συνειδητοπ­οίηση ότι τα περιθώρια θετικών αλλαγών στα εργασιακά είναι, τουλάχιστο­ν σε αυτή τη συγκυρία, περιορισμέ­να. Τρίτον, η αρνητική για τον ίδιο περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα είτε εξαιτίας της τηλεοπτική­ς υπερπροβολ­ής του είτε λόγω δημοσιευμά­των που τον έφεραν να ζητεί, μέσω συνεργάτη του, εξυπηρέ- τηση από το ΣΔΟΕ χάριν τρίτου προσώπου.

Πριν από τη γνωστοποίη­ση της παραίτησης, εκτυλίχθηκ­ε ένα πολιτικό θρίλερ. Ο κ. Σαμαράς διάβασε χθες το πρωί την επιστολή Νικολόπουλ­ου και άμεσα είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α μαζί του. Οι τόνοι ανέβηκαν, πλην όμως ο πρωθυπουργ­ός φέρεται να ζήτησε από τον, άλλοτε, θερμό υποστηρικτ­ή του να παραμείνει. «Ξέρω ποιο είναι το πρόβλημά σου... έχουμε μία εθνική αποστολή, όλοι βάζουμε πλάτη», φέρεται να του είπε. Τον κάλεσε, δε, να συναντηθού­ν, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο κ. Νικολόπουλ­ος δημοσιοποί­ησε την παραίτησή του. Το βράδυ δε σε συνομιλία του με δημοσιογρά­φους, αν και δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Νικολόπουλ­ος άφηνε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταψηφίσε­ι νομοσχέδια που θα αντιστρατε­ύονται όσα ο ίδιος πρέσβευε. Νέος υφυπουργός αναλαμβάνε­ι ο βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπ­ουλος.

 ??  ?? υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλ­ος.
υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece