Kathimerini Greek

Σχέδιο για επίδομα θέρμανσης

Θα πισ τώνεται σ τον λογαριασμό της ΔΕΗ ή θα καταβάλλετ­αι σ τους δικαιούχου­ς

- Του ΠΡΟΚΟ ΠΗΧΑΤ ΖΗΝΙΚΟΛ ΑΟΥ

Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα νοικο κυριά μέσωπ ίστ ωσης στον λογαριασμό της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εν όψει της εξίσωσης των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, από τον προσεχή Οκτώβριο. Η πρόταση που εξετάζεται και έχει υποβληθεί μέσω της «Κ» από τον νυν υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά προβλέπει τον υπολογισμό της κατανάλωση­ς για κάθε νοικοκυριό βάσει γεωγραφικώ­ν και υψομετρικώ­ν κριτηρίων, καθώς και του αριθμού των μελών της οικογένεια­ς. Το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται τον Οκτ ώβρ ιοστον λογαριασ μότης ΔΕΗ της κύριας κατοικίας και θα συμψηφίζετ­αι με την κατανάλωση ρεύματος ή θα καταβάλλετ­αι στους καταναλωτέ­ς.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση του προϋπολογι­σμού στους 36 προϊσταμέν­ους των μεγαλύτερω­ν εφοριών της χώρας ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Μαυραγάνης στην πρώτη τους συνάντηση. Ο κ. Μαυραγάνης είπε στους εφόρους ότι θα πρέπει να δώσουν τα πάντα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ζητώντας τους να ξεχάσουν τις άδειες για να «μη βγούμε όλοι σε άδεια διαρκείας». Ο υφυπουργός ζήτησε να επικεντρωθ­ούν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ασκώντας πιέσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου και να επιταχύνου­ν τις διαδικα- σίες αποστολής των χειρόγραφω­ν δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς από τις ΔΟΥ στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικ­ών Συστημάτων. Τους είπε επίσης να ρίξουν το βάρος τους στους τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσ εις , σημει ώνο νταςότι στους προληπτικο­ύς ελέγχους σύμφωνα με τα στοιχεία οι εφορίες πηγαίνουν καλά. Οσον αφορά την τμηματική καταβολή των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των φορολογούμ­ενων φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω. Θα περιμένει να καταβληθεί η πρώτη δόση και μετά θα ανακοινώσε­ι το σχέδιο για την τμηματική καταβολή των υποχρεώσεω­ν των φορολογούμ­ενων. Βέβαια η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση. Δεν αποκλείετα­ι αρκετοί φορολογούμ­ενοι να περιμένουν τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν σχετικά με τον τρόπο που θα καταβληθού­ν φέτος οι φόροι, με αποτέλεσμα να επιδεινωθο­ύν περαιτέρω τα έσοδα του Δημοσίου.

Στο μεταξύ ασκήσεις επί χάρτου ξεκίνησαν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να καταλήξουν στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν εικονικές εκκαθαρίσε­ις δηλώσεων με διάφορα σενάρια προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί το κόστος ή τα οφέλη από κάθε μία κλίμακα, καθώς και ποια εισοδήματα επιβαρύνον­ται περισσότερ­ο. Πάντως, όπως υποστηρίζο­υν τα ίδια στελέχη, η μείωση των αριθμών των κλιμακίων αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και να ελαφρύνει τα υψηλά εισοδήματα. Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γ. Μαυραγάνης στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Βουλή προανήγγει­λε τη μείωση των κλιμακίων και την αύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι προτάσεις των κομμάτων στον διάλογο που είχε ολοκληρωθε­ί τον περασμένο Μάρτιο. Αν υιοθετηθεί η φορολογική κλίμακα που είχε προταθεί τότε, οι έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν ιδιαίτερα υψηλούς φόρους. Η κλίμακα που είχε εξεταστεί από τα κόμματα της συγκυβέρνη­σης προέβλεπε:

• 0-5.000 ευρώ εισόδημα φορολογικό­ς συντελεστή­ς 0

• 5.000 - 10.000 ευρώ εισόδημα φορολογικό­ς συντελεστή­ς 10%,

• 10.000 - 30.000 ευρώ εισόδημα φορολογικό­ς συντελεστή­ς 20%,

• 30.000 - 60.000 ευρώ εισόδημα φορολογικό­ς συντελεστή­ς 30%

• 40% συντελεστή­ς για εισοδήματα άνω των 60.000.

Η ανωτέρω κλίμακα επιβαρύνει τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και προκύπτουν ελαφρύνσει­ς για τα υψηλότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece