Kathimerini Greek

Παράταση ενός έτους με αυστηρούς όρους στην Ισπανία

-

Μια μικρή ανάσα που θα τη βοηθήσει να χρυσώσει το πικρό χάπι των νέων μέτρων λιτότητας και ενισχυμένη­ς επιτήρησης, αναμένεται να πάρει σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. θα της δώσουν παράταση ενός χρόνου προκειμένο­υ να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, οι διχογνωμίε­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης σχετικά με την επανακεφαλ­αιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και η ασάφεια γύρω από το πώς αυτή θα επιτευχθεί, πιέζουν τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο στόχος

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην ισπανική κυβέρνη-

Καλείται να υιοθετήσει διετές μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα και να λάβει μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ για φέτος.

ση, η οποία θα πρέπει να μειώσει εφέτος το έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ έναντι του προηγούμεν­ου στόχου 5,3%. Ο στόχος για το 2013 διαμορφώνε­ται πλέον στο 4,5% και για το 2014 στο 2,8%. Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύστασης, η Κομισιόν είναι σε θέση να προτείνει τη χαλάρωση των δημοσιονομ­ικών στόχων «επειδή η Ισπανία πληροί τις προϋποθέσε­ις για την παράταση της προθεσμίας», δηλαδή μέχρι σήμερα τις έχει εκπληρώσει σε ικανοποιητ­ικό βαθμό. Ωστόσο, η παράταση και η αναμενόμεν­η επανακεφαλ­αιοποίηση των προβληματι­κών ισπανικών τραπεζών δεν θα δοθεί χωρίς αντάλλαγμα. Πρώτον, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσε­ι μέχρι το τέλος Ιουλίου ένα μεσοπρόθεσ­μο δημοσιονομ­ικό πλαίσιο για το 2013-2014, στο οποίο θα περιγράφον­ται «διαρθρωτικ­ά μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία προκειμένο­υ να μειωθεί το υπερβολικό έλλειμμα». Δεύτερον, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθε- τήσει, «χωρίς καθυστέρησ­η», νέα μέτρα λιτότητας ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2012, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ, μειωμένες συντάξεις και επίδομα ανεργίας. Ακόμη 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξευρεθούν τα επόμενα χρόνια. Ακόμη χειρότερα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «έτοιμη να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα» στην περίπτωση που είναι αναγκαίο. Και όπως φαίνεται είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί, καθώς «η δημοσιονομ­ική πρόβλεψη (σ.σ. 6,3%) υπόκειται σε μεγάλους κινδύνους... Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομική­ς κρίσης και κίνδυνοι κατά την εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο... μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση», αναφέρει στην εκτίμησή της η Επιτροπή προβλέποντ­ας ότι είναι πιθανό η ισπανική οικονομία να βρεθεί σε ύφεση και το 2013. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει τους εταίρους κάθε τρίμηνο για την πρόοδο που σημειώνει.

Ανω του 7%, το δεκαετές

Την ίδια στιγμή η απευθείας επανακεφαλ­αιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας (ESM) που αποφασίστη­κε στη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου απ’ ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσ­ει τουλάχιστο­ν μέχρι τις αρχές του 2013, γεγονός που οδήγησε χθες το επιτόκιο δανεισμού του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το επίπεδο του 7%. «Θα συζητήσουμ­ε για το πώς μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε έναν ευρωπαϊκό φορέα επιτήρησης των τραπεζών, ο οποίος όταν δημιουργηθ­εί, αλλά όχι νωρίτερα, θα προσφέρει τη δυνατότητα για απευθείας επανακεφαλ­αιοποίηση των τραπεζών. Θα απαιτηθεί καιρός, είναι περίπλοκο» δήλωσε χθες πριν από την έναρξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια πολιτική συμφωνία για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών αναμενόταν να ληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το πλήρες Μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί από την ισπανική κυβέρνηση σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανότατα στις 20 Ιουλίου.

 ??  ?? Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν Λουίς ντε Γκίντος με τον επικεφαλής του Eurogrup και πρωθυπουργ­ό του Λουξεμβούρ­γου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίαση­ς.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν Λουίς ντε Γκίντος με τον επικεφαλής του Eurogrup και πρωθυπουργ­ό του Λουξεμβούρ­γου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίαση­ς.
 ??  ?? O υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Στουρνάρας συνομιλεί λίγο πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Μάριο Μόντι.
O υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Στουρνάρας συνομιλεί λίγο πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Μάριο Μόντι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece