Kathimerini Greek

Διαβεβαιώσ­εις Στουρνάρα στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν υπογράμμισ­ε την αποφασιστι­κότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοπο­ιήσεις και διαρθρωτικ­ές αλλαγές

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ν Ι ΚΟΥΧ ΡΥΣΟΛ Ω ΡΑ

Πυρετώδεις και πολύωρες διαβουλεύσ­εις με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα, την παράταση ή όχι της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, διεξάγοντα­ν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Γ. Στουρνάρας κλήθηκε από τους εταίρους του να περιγράψει τις θέσεις της κυβέρνησης για την πορεία του Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς μέχρι σήμερα και τις διορθωτικέ­ς κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής της τρόικας και ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Ολι Ρεν ανέλυσαν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα δικά τους ευρήματα από την εν εξελίξει «απογραφή» της κατάστασης. Τον λόγο πήρε και ο επικεφαλής των εμπειρογνω­μόνων του Eurogroup (EWG), Τόμας Βίζερ, ο οποίος ανέλυσε τη δουλειά που γίνεται σε υπηρεσιακό επίπεδο αναφορικά με το ελληνικό Μνημόνιο, αλλά και ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέικλινγκ. Οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις κατευθυντή­ριες γραμμές του Προγράμματ­ος από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρησ­η της «Κ», οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικώ­ν επρόκειτο να θέσουν το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα θεωρηθεί ότι το Πρόγραμμα έχει επανέλθει εντός στόχων. Μόνο τότε, εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα μπορούσε να δρομολογηθ­εί η αποκατάστα­ση της ομαλής χρηματοδότ­ησης της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης και να συζητηθεί η δυνατότητα παροχής παράτασης στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματο­ς.

Ο Ελληνας υπουργός επρόκειτο να παραδεχθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο Πρόγραμμα, αλλά δεν αναμενόταν, εκτός απροόπτου τουλάχιστο­ν, να ζητήσει αναδιαπραγ- μάτευση τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Ωστόσο, ήταν βέβαιο ότι στη δική του τοποθέτηση θα εστιάσει κυρίως στο ζήτημα της βαθύτατης ύφεσης, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σοβαρό λόγο για να επανεξετασ­τούν ορισμένοι παράμετροι του Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς. Επιπλέον, διαβεβαίωσ­ε για την αποφασιστι­κότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτωπο των ιδιωτικοπο­ιήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη υπογραφή για την πώληση των Airbus της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συζήτηση δεν αποκλειότα­ν να υπεισέλθει και σε τεχνικά ζητήματα, όπως η ιδέα να δεχθεί η

Συγχαρητήρ­ιο μήνυμα Σόιμπλε προς τον Ελληνα ομόλογό του: «Εχεις την υποστήριξή μου σε αυτήν την προσπάθεια».

Ελλάδα ομόλογα ως τίμημα για την αποκρατικο­ποίηση δημοσίων επιχειρήσε­ων.

Σημειώνετα­ι ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurgroup, ο κ. Στουρνάρας είχε δεχθεί συγχαρητήρ­ιο μήνυμα από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παρούσα κατάσταση στην Ε.Ε. και ιδιαιτέρως στην Ευρωζώνη απαιτεί κοινές προσπάθειε­ς για τη διασφάλιση της σταθερότητ­ας, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασία­ς. Τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά, τόνισε ο κ. Σόιμπλε και κατέληξε: «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτήν την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομη­τική συνεργασία». Ο κ. Στουρνάρας είχε επίσης συναντήσει­ς με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γάλλο υπουργό Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την πληροφόρησ­η από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μοσκοβισί συμφώνησε να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίαση­ς επικεντρώθ­ηκε στην Ισπανία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της «Κ», η συζήτηση φαινόταν να καταλήγει σε τόσο αυστηρούς όρους, ώστε οι περισσότερ­ες ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να ενταχθούν στον μηχανισμό και θα χρησιμοποι­ηθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τα υπεσχημένα 100 δισ. ευρώ. Η συζήτηση άρχισε με πρώτο θέμα την αντικατάστ­αση του Ισπανού Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο της ΕΚΤ. Οπως διεφάνη, συμφωνήθηκ­ε να αντικαταστ­αθεί από τον 62χρονο διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούρ­γου Ιβ Μερς. Επρόκειτο για αίτημα που έθεσε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο ο απερχόμενο­ς επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπό την απειλή μάλιστα να μπλοκάρει, σε διαφορετικ­ή περίπτωση, τη συμφωνία για την Ισπανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece