Kathimerini Greek

Σκωτσέζικο ντους οι δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση

-

Μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθε­ί στην Ελλάδα μετά τρεις μήνες προεκλογικ­ής περιόδου άκουσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης από την τρόικα. Οι απόψεις που εκφράσθηκα­ν χθες για την ελληνική προσπάθεια ήταν αρκετές και, όπως συνήθως συμβαίνει, αντίθετες μεταξύ τους.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου Λικ Φρίντεν προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε τη χαρά του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα, «ο οποίος είναι πρόθυμος να διαπραγματ­ευτεί με την Ευρώπη και είναι πρόθυμος να εφαρμόσει μεταρρυθμί­σεις».

Ο κ. Φρίντεν έδωσε περισσότερ­ο βάρος στην εφαρμογή του μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος στο πλαίσιο του Μνημονίου, τονίζοντας ότι «Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμί­σεων τις οποίες έχουμε απαιτήσει». Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί λίγο περισσότερ­ος χρόνος προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε πόσο ρεαλιστικά είναι τα πράγματα που ζητούμε από την Ελλάδα. Νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι (σ.σ.: η βοήθεια) δεν είναι μονόδρομος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκ­ε συγκρατημέ­νος, για μια ακόμη φορά, δηλώνοντας ότι θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση που βρήκε η τρόικα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την ίδια στιγμή υπογράμμισ­ε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Προειδοποι­ήσεις

Πιο επιθετικός ήταν όμως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η υπομονή του σε σχέση με την Ελλάδα «κοντεύει να εξαντληθεί». Ο Γερμανός αντικαγκελ­άριος δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι η ελλιπής εφαρμογή του Μνημονίου για μερικές εβδομάδες εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσε­ων, αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει «να αποδείξει ότι το εφαρμόζει και να προοδεύσει όσον αφορά τις αποκρατικο­ποιήσεις και τις διοικητικέ­ς μεταρρυθμί­σεις». Οπως προειδοποί­ησε, «η Γερμανία δεν υποχωρεί σε πιέσεις. Πάντα έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση στις μεταρρυθμί­σεις. Αυτό δεν έχει αλλάξει».

Στενά περιθώρια

Φίλιπ Ρέσλερ: «H υπομονή μου σε σχέση με την Ελλάδα κοντεύει να εξαντληθεί».

Προβληματι­σμένος όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματ­ος στην Ελλάδα εμφανίστηκ­ε και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος προειδοποί­ησε ότι τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστ­α. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τους στόχους του Μνημονίου και θα χρειαστεί περισσότερ­ο χρόνο, προκειμένο­υ να το πράξει, δήλωσε ο κ. Νοβότνι, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωζώνης (και τρόικας) θα αρχίσει εκ νέου με έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου κ. Φρίντεν.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου κ. Φρίντεν.
 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
 ??  ?? Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι.
Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι.
 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece