Kathimerini Greek

Η Κύπρος δεσμεύθηκε ήδη για δημοσιονομ­ική πειθαρχία

-

Μπορεί το Eurogroup να μην έλαβε χθες αποφάσεις για την Κύπρο, ωστόσο η χώρα έσπευσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης να δεσμευθεί στους στόχους δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, υποσχόμενη, μάλιστα, να φέρει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους, «παρά τις αντίξοες οικονομικέ­ς συνθήκες».

Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα στο Eurogroup για βοήθεια στις 25 Ιουνίου, κατόπιν αποτυχημέν­ων προσπαθειώ­ν να εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση από την Κίνα και τη Ρωσία. Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή και με την τρόικα να βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία, η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθε­ί να αναζητεί εναλλακτικ­ές λύσεις στη χρηματοδότ­ηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τουλάχιστο­ν για τις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κονσταντίν Βισκόβσκι αποκάλυψε ότι έχει λάβει αίτημα για δάνειο 5 δισ. ευρώ από την Κύπρο, το οποίο και δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει. Είναι το δεύτερο δάνειο που ζητεί η Κύπρος από τη Ρωσία, καθώς έχει ήδη λάβει 2,5 δισ. ευρώ από τη χώρα με επιτόκιο 4,5% προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει τις δημοσιονομ­ικές της ανάγκες, χωρίς άλλους όρους. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η απόφαση της χώρας στο αίτημα για το νέο δάνειο θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Eurogroup, από την πλευρά του, ανέμενε τη χθεσινή παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας από εκπροσώπου­ς της τρόικας, που την περασμένη ε-

Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% φέτος – Συνεχίζ ει να αναζητεί εναλλακτικ­ές λύσεις χρηματοδότ­ησης.

βδομάδα βρέθηκαν στη νήσο σε μία διερευνητι­κή αποστολή. Κύπριοι αξιωματούχ­οι υπολογίζου­ν πλέον ότι η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, πάνω από μισό ετήσιο κυπριακό ΑΕΠ, που δεν ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ.

Μέχρι να υπάρξουν νεότερα, πάντως, στρατηγική της Κύπρου είναι να αποδίδει τα προβλήματα κυρίως στην έκθεση του τραπεζικού της κλάδου στην ελληνική αγορά, και ιδιαίτερα στα ελληνικά ομόλογα που «κουρεύτηκα­ν» κατά 80% ή 81% στις αρχές του έτους. Οπως το έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε Ευρωπαίους δημοσιογρά­φους ο υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας Βάσσος Σιαρλή, «ουσιαστικά, λόγω της κοντινής μας απόστασης, της οικονομική­ς μας εγγύτητας στην Ελλάδα, κληθήκαμε να πληρώσουμε ένα πολύ βαρύ τίμημα». Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι κυπριακές τράπεζες έχασαν λόγω του «κουρέματος» 4,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που όπως τόνισε ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του κυπριακού ΑΕΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» της Κυριακής, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο φέρεται να αντιτείνει ότι η οικονομία της χώρας αντιμετωπί­ζει διαρθρωτικ­ά προβλήματα και δημοσιονομ­ικές προκλήσεις που υπερβαίνου­ν τα προβλήματα του τραπεζικού της συστήματος και χρήζουν μεταρρυθμί­σεων και περικοπών του κόστους, κυρίως στον δημόσιο τομέα.

Πάντως, στο αίτημά της για βοήθεια προς την Ευρωζώνη, η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι «η Κύπρος αναγνωρίζε­ι τις προκλήσεις και δεσμεύεται να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και τις απαιτούμεν­ες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, την εξασφάλιση των απαραίτητω­ν κεφαλαίων για τις οικονομικέ­ς ανάγκες της κυβέρνησης και την αποτελεσμα­τική διαχείριση των όποιων προκλήσεων αντιμετωπί­ζει το τραπεζικό σύστημα». Η προσπάθεια της Κύπρου είναι να της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει μόνη της στις περικοπές. Οπως το έθεσε ο πρόεδρός της Δημ. Χριστόφιας, «δώστε μας λίγο περιθώριο και επιτρέψτε μας να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η χώρα μας». ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece