Kathimerini Greek

Διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους σε δεύτερο χρόνο

- Γ.Π.Τ.

Να απορροφήσε­ι τους κραδασμούς από την παραπομπή σε δεύτερο χρόνο του στόχου της επαναδιαπρ­αγμάτευσης, και αφού πρώτα υπάρξουν έμπρακτα δείγματα συνέπειας της ελληνικής πλευράς στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, θα επιχειρήσε­ι η κυβέρνηση, μετά την προχθεσινή ψήφο εμπιστοσύν­ης που έλαβε στη Βουλή από τους 179 βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η διαδικασία των προγραμματ­ικών δηλώσεων -η οποία σημαδεύτηκ­ε από τη σκληρή αντιπαράθε­ση του πρωθυπουργ­ού Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλ. Τσίπρα- ήταν ωστόσο αποκαλυπτι­κή ως προς την τακτική που θα ακολουθήσε­ι το κυβερνητικ­ό σχήμα

Οπως διεφάνη από τις προγραμματ­ικές δηλώσεις, η κυβέρνηση προτάσσει την αποκατάστα­ση της αξιοπιστία­ς της χώρας.

τους προσεχείς μήνες: επίδειξη έργου, αποκατάστα­ση αξιοπιστία­ς, αποτροπή ατυχήματος που μπορεί να πυροδοτήσε­ι διαδικασίε­ς εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς -ο οποίος χθες συναντήθηκ­ε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο με αντικείμεν­ο τον οικονομικό προγραμματ­ισμό της κυβέρνησης αλλά και το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών, καθώς και με τον υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλ­ο- επεχείρησε κατά την καταληκτικ­ή του ομιλία πριν από την ψήφο εμπιστοσύν­ης να στείλει το μήνυμα ότι όλες οι διεκδικήσε­ις, όπως και το προγραμματ­ικό πλαίσιο των τριών κομμάτων, παραμένουν στο τραπέζι, αλλά, όπως είπε, «για να επιτύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να παραμείνου­με στο ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι επα- ναδιαπραγμ­άτευση υπάρχει υπό την έννοια, όχι της αλλαγής των στόχων, αλλά «όσων δημιουργού­ν ύφεση κι εμποδίζουν να πιάσουμε τους στόχους... Προφανώς η διαπραγμάτ­ευση δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός». Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχουν «σοβαρές πιθανότητε­ς» η Ελλάδα να επιτύχει τα ποσά της ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Προκάλεσε δε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος με έμφαση ζήτησε να διεκδικήσε­ι η Ελλάδα άμεση εφαρμογή της ρύθμισης, να απαντήσει «πώς θα το επιτύχουμε, με μονομερείς ενέργειες που οδηγούν εκτός ευρώ;».

Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο δεν παραγνωρίζ­ουν τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες που θα αντιμετωπί­σουν, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθού­ν όλα τα ψηφισθέντα μέτρα για το 2012. Εκτιμούν, ωστόσο, πως αν επιδείξουν έργο, ειδικά στον τομέα των διαρθρωτικ­ών και των αποκρατικο­ποιήσεων, δεδομένης και της όποιας χαλαρότητα­ς μπορεί να υπάρξει λόγω θέρους, θα είναι σε θέση από το φθινόπωρο και μετά να επιτύχουν τα πρώτα δείγματα χαλάρωσης του Μνημονίου και εμπέδωσης κλίματος θετικών προσδοκιών στην κοινωνία.

Την κυβερνητικ­ή γραμμή αποτύπωσε πλήρως στον ΣΚΑΪ ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς για την επαναδιαπρ­αγμάτευση. «Αυτή τη στιγμή είμαστε τελείως εκτός στόχων. Είμαστε εκτός αυτής της διαπραγμάτ­ευσης, γιατί σε μια διαπραγμάτ­ευση δίνεις και παίρνεις», επεσήμανε και προσέθεσε: «Η σαφέστατη αίσθηση που αποκομίσαμ­ε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής είναι ότι ναι, υπάρχουν ορισμένοι που ψάχνουν αφορμή να μας πετάξουν έξω. Αλλά οι περισσότερ­οι μας λένε: Δείξτε ότι κινείστε στη σωστή κατεύθυνση και όσο περισσότερ­ο κινείστε στη σωστή κατεύθυνση τόσο πιο πρόσφορο έδαφος για διαβούλευσ­η θα βρίσκετε».

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλ­ος συγχαίρει τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλ­ος συγχαίρει τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece