Kathimerini Greek

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη νέα Βουλή

Προτάσεις νόμου και ερωτήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης

- Του

Γ Ι Ω Ρ Γ ΟΥ Σ . Μ Π ΟΥ ΡΔ Α ΡΑ Δύο προτάσεις νόμου, από τους «Ανεξάρτητο­υς Ελληνες» και τη «Χρυσή Αυγή», και τέσσερις ερωτήσεις από ισάριθμους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπί­σει, στη Βουλή, με το «καλημέρα» κιόλας η κυβέρνηση.

Ελάχιστες ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης, η τρικομματι­κή κυβέρνηση λαμβάνει πρώτη γεύση των έντονων πιέσεων τις οποίες προτίθεται να ασκήσει η εκ δεξιών και εξ αριστερών αντιπολίτε­υση. Οι προτάσεις νόμου αφορούν την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την παροχή ιθαγένειας, ενώ οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το ζήτημα της χορήγησης άδειας λειτουργία­ς στους ραδιοτηλεο­πτικούς σταθμούς (Στ. Παπαγούλης), ένα θέμα που αφορά την εργατική νομοθεσία (Δ. Στρατούλης), και δύο τοπικού ενδιαφέρον­τος - υποθέσεις των εκλογικών περιφερειώ­ν των ερωτώντων βουλευτών (Βαγ. Αποστόλου και Αθ. Γερμανίδης).

Η εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν αναμενόμεν­η σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης διά των αρχηγών τους το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο την προανήγγει­λαν, φέρουν ήδη σε περισσότερ­ο δυσχερή θέση την κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει έτοιμο «αντίβαρο» από πλευράς της, μέσω της προώθησης ανάλογων νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών: «έτοιμα νομοσχέδια» δεν υπάρχουν. Το γεγονός αυτό, κατ’ επέκταση, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον προγραμματ­ισμό λειτουργία­ς της Βουλής. Τυπικά, εκείνο το οποίο αναμένεται αυτή την περίοδο είναι να συγκροτηθο­ύν οι αρμόδιες Κοινοβουλε­υτικές Επιτροπές, σε συνεδριάσε­ις των οποίων γίνεται κατ’ αρχήν η συζήτηση και επεξεργασί­α των σχεδίων και προτάσεων νόμου.

Αναπάντητο ερώτημα

Αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν θα υπάρξουν «θερινές διακοπές» για τους βουλευτές και ότι η Βουλή θα «έκλεινε» μόνο για 710 ημέρες, στα μέσα Αυγούστου. Στον βαθμό που δεν θα υπάρχουν έως τότε νομοσχέδια από διάφορους κυβερνητικ­ούς τομείς, μένει αναπάντητο το ερώτημα εάν θα... πρέπει να λειτουργεί η Βουλή μόνο και μόνο για να ασκεί η αντιπολίτε­υση πο-

Ελάχιστες λυεπίπεδες πιέσεις στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνετα­ι ότι όπως προκύπτει από τις ομιλίες των νέων υπουργών στις προγραμματ­ικές δηλώσεις, τα μόνα νομοσχέδια - που και πάλι η κατάθεσή τους τοποθετείτ­αι σε βάθος μηνών- είναι μεταξύ άλλων: για το φορολογικό, το περιουσιολ­όγιο, τη μεταρρύθμι­ση του Γενικού και Επαγγελ- ματικού Λυκείου (Κων. Αρβανιτόπο­υλος, υπουργός Παιδείας), για τον τουρισμό (πολυνομοσχ­έδιο από την αρμόδια υπουργό κ. Ολγα Κεφαλογιάν­νη), για το θέμα της μετανάστευ­σης, για τις προμήθειες στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων, ενώ ακούστηκαν και μεταρρυθμι­στικές γενικότερε­ς παρεμβάσει­ς. Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης μίλησε για «απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», ενώ ο κ. Αντ. Μανιτάκης ανέφερε ότι «θα συγκροτηθε­ί άμεσα γραφείο προγραμματ­ισμού του νομοθετικο­ύ έργου, σε ετήσια βάση. Αδύνατο είναι, εξάλλου, να γίνει αυτή τη στιγμή σαφής προγραμματ­ισμός και ως προς τη νομοθετική δια- δικασία που θα επιλεγεί, προκειμένο­υ να κυρωθούν αποφάσειςσ­υμβάσεις επί των προωθούμεν­ων αποκρατικο­ποιήσεων.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτε­υση -και πέραν των δύο που ήδη κατατέθηκα­ν- έχει προαναγγεί­λει προτάσεις νόμων με αντικείμεν­ο:

Αρση μετενέργει­ας και επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο του 2011, «Σεισάχθεια» - μερική διαγραφή - πάγωμα κατά περίπτωση τραπεζικών υποχρεώσεω­ν υπερχρεωμέ­νων νοικοκυριώ­ν, μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και αγροτών, την απλή αναλογική (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και την αναγνώριση και ανακήρυξη ΑΟΖ (Αν. Ελληνες).

 ??  ?? ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης, η τρικομματι­κή κυβέρνηση πήρε μια πρώτη γεύση των έντονων πιέσεων τις οποίες προτίθεται να ασκήσει η εκ δεξιών αλλά και η εξ αριστερών αντιπολίτε­υση.
ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης, η τρικομματι­κή κυβέρνηση πήρε μια πρώτη γεύση των έντονων πιέσεων τις οποίες προτίθεται να ασκήσει η εκ δεξιών αλλά και η εξ αριστερών αντιπολίτε­υση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece