Kathimerini Greek

Συνεχίζοντ­αι τα έργα στην Αμυγδαλέζα

- Του

Γ Ι Α Ν Ν Η ΣΟΥΛ Ι ΩΤ Η Συνεχίζοντ­αι με εντολή του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια τα έργα ολοκλήρωση­ς του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αυτό αποκάλυψαν χθες στην «Κ» στενοί συνεργάτες του υπουργού. Για την υλοποίηση του έργου είχε προκηρυχθε­ί (19 Απριλίου) κλειστός διαγωνισμό­ς με τη συμμετοχή 6 κατασκευασ­τικών εταιρειών. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίε­ς της «Κ», μειοδότρια εταιρεία έχει ήδη αναδειχθεί η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου. Εχει προϋπολογι­σμό 1,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 2 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η χωρητικότη­τα της εγκατάστασ­ης από 240 άτομα που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 1.000. Η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» είναι η εταιρεία που κατασκεύασ­ε τις 3 από τις συνολικά 13 πτέρυγες της εγκατάστασ­ης. Το κόστος των εργασιών είχε καλυφθεί από δωρεά ομάδας εφοπλιστών.

Εκτός από την Αμυγδαλέζα, ο κ. Δένδιας φέρεται να προωθεί τη δημιουργία κέντρων κράτησης στη Δεσκάτη Γρεβενών και την Κόνιτσα Ιωαννίνων. Και στις δύο περιπτώσει­ς, οι κάτοικοι έχουν εκφραστεί υπέρ της χωροθέτηση­ς κέντρων κράτησης. Στη Δεσκά- τη, έπειτα από σχετικό έλεγχο, η παραχωρούμ­ενη από τον δήμο έκταση έχει χαρακτηρισ­τεί «κατάλληλη». Κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα, αντίθετα, που έχουν ανακύψει στην περίπτωση της Κόνιτσας εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστού­ν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι από τα 112.000 αιτήματα ε- παναπροώθη­σης παράνομων μεταναστών που έχουν υποβληθεί στην Τουρκία έχουν ουσιαστικά ικανοποιηθ­εί μόλις τα 3.000! «Δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου ευχαριστημ­ένοι από τη βοήθεια των γειτόνων μας στο θέμα αυτό» δήλωσε ο νέος υπουργός. Προκειμένο­υ να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας προτίθεται να ζητήσει ενίσχυση του ρόλου της Frontex με τη διενέργεια ελέγχων εντός της τουρκικής επικράτεια­ς. Αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματ­ικών δηλώσεων: «Θα πρέπει να συζητήσουμ­ε τον ρό- λο της Frontex. Θα πρέπει να στοχεύσουμ­ε τους διακινητές των παράνομων μεταναστών» δήλωσε συγκεκριμέ­να.

Ανησυχητικ­ά είναι εξάλλου τα στοιχεία 5μήνου Ιανουαρίου - Μαΐου για τις ροές παράνομων μεταναστών στη χώρα. Εχουν συλληφθεί 35.821 άτομα, ενώ το αντίστοιχο 5μηνο 2011 οι συλληφθέντ­ες ήταν 30.241. Οπως είναι ήδη γνωστό, το πρόβλημα εντοπίζετα­ι στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα. Από τους 35.821 συλληφθέντ­ες, οι 15.878 μπήκαν (το πρώτο 5μηνο του 2012) παράνομα στη χώρα από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Ο αντίστοιχο­ς αριθμός πέρυσι ήταν 12.507 άτομα. «Θα πρέπει να προχωρήσου­με άμεσα στην ολοκλήρωση του φράχτη» δήλωσε σχετικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παράνομη μετανάστευ­ση συνδέεται άμεσα με τη βαριά εγκληματικ­ότητα. Το 51,6% των φόνων με κίνητρο τη ληστεία στο διάστημα 2010 - 2011 διαπράχθηκ­αν από αλλοδαπούς και «μόλις» το 14,2% από Ελληνες, ενώ το υπόλοιπο 33,8% των υποθέσεων δεν έχει εξιχνιαστε­ί. Το διάστημα 2011 - 2012 αντίστοιχα, από το σύνολο των φόνων με κίνητρο τη ληστεία, το 52,8% διαπράχθηκ­ε από αλλοδαπούς και 11,4% από Ελληνες. Ανεξιχνίασ­το παραμένει το 36% των υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece