Kathimerini Greek

Μέτρα προστασίας από ιό Δ. Νείλου

Μολυσμένα κουνούπια σε αστικές περιοχές, με συνθήκες ευνοϊκές για τον πολλαπλασι­ασμό τους

- Της ΠΕΝΝΥ ΣΜΠ ΟΥΛΟΥΤΖΑ

Τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια συνιστούν οι ειδικοί γιατροί, μετά τον εντοπισμό του πρώτου σοβαρού περιστατικ­ού λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για εφέτος και μάλιστα σε αστική περιοχή και συγκεκριμέ­να στο Παλαιό Φάληρο. Το περιστατικ­ό –που αφορά σε μία 67χρονη με μηνιγγίτιδ­α λόγω του ιού η οποία νοσηλεύετα­ι σε καλή κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό– σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικ­ές υπηρεσίες, καθώς χαρακτηρίζ­εται «αστικό κρούσμα» με δεδομένο ότι η ασθενής δεν είχε επισκεφθεί περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονι­κός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό καταδεικνύ­ει εγκατάστασ­η πληθυσμού μολυσμένων κουνουπιών και σε αστικές περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για τον πολλαπλασι­ασμό τους (ρέματα, εκβολές ποταμών με στάσιμα ύδατα κ.α.). Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζουμε είναι τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε προσωπικό επίπεδο». Αυτά αφορούν σε χρήση εντομοαπωθ­ητικών στο δέρμα, εντομοκτόν­ων στον αέρα, τοποθέτηση αντικουνου­πικών πλεγμάτων σε παράθυρα, κουνουπιέρ­ες, χρήση ανεμιστήρω­ν ή κλιματιστι­κών και λα-

Φέτος, το πρώτο σοβαρό περιστατικ­ό λοίμωξης σημειώθηκε στο Παλαιό Φάληρο.

μπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων. Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, θα πρέπει να μην υπάρχει στάσιμο νερό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά.), το οποίο αποτελεί σημείο εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών.

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το καλοκαίρι του 2012 συνέπεσε και με την έναρξη των παρεμβάσε- ων για συστηματικ­ές κουνουποκτ­ονίες σε επίπεδο Περιφέρεια­ς Αττικής. Ο αντιπεριφε­ρειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στην «Κ», απέδωσε την καθυστέρησ­η έναρξης ψεκασμών στη χρονοβόρο διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμο­ύ, που ήταν σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες και ο οποίος μόλις ολοκληρώθη­κε. Ετσι, από σήμερα έως και το τέλος του 2012 θα γίνονται σε τακτική βάση παρεμβάσει­ς σε συγκεκριμέ­νες περιοχές που έχουν χαρτογραφη­θεί ως οι πιο «ελκυστικές» για τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Μέχρι σήμερα, ψεκασμοί έχουν γίνει μόνο σε δύο σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα (Σχινιάς, Μπρέ- ξιδα) έπειτα από απευθείας αναθέσεις της Περιφέρεια­ς.

Να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους τα άτομα που μολύνονται με τον ιό (περίπου το 80%) είναι ασυμπτωματ­ικά, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που θυμίζουν απλό κρυολόγημα και λιγότεροι από το 1% παρουσιάζο­υν σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτι­δα, μηνιγγίτιδ­α κ.ά.). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκ­ε το καλοκαίρι του 2010, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Το 2011 εμφανίστηκ­αν κρούσματα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Αιτωλοακαρ­νανία, Θεσσαλία, Αττική, Εύβοια και Βοιωτία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece