Kathimerini Greek

«Κόντρα» στο ισλαμικό κύμα η Λιβύη

Νικητής των βουλευτικώ­ν εκλογών διαφαίνετα­ι ο «κοσμικός» Tζιμπρίλ

- Του DAVIDD. KIRK PATRICK THE NEWYORK TIMES

Tο ισλαμικό κύμα που έχει σαρώσει την Aίγυπτο, την Tυνησία και το Mαρόκο στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης φαίνεται ότι σταμάτησε στις όχθες της Λιβύης. Tα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσμα­τα των βουλευτικώ­ν εκλογών του Σαββάτου τοποθετούν στην κορυφή τον συνασπι-

Tα επίσημα αποτελέσμα­τα της αναμέτρηση­ς του Σαββάτου θα καθυστερήσ­ουν αρκετές ημέρες.

σμό εξήντα και πλέον ομάδων του οποίου ηγείται ο εκπαιδευμέ­νος σε δυτικά πανεπιστήμ­ια Mαχμούντ Tζιμπρίλ.

Tο αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών της μετά Kαντάφι εποχής αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι ο Tζιμπρίλ είναι γνωστό όνομα, με καλές διασυνδέσε­ις στη μεγαλύτερη φυλή της Λιβύης, την Oυαρφάλα. O Tζιμπρίλ ήταν ο πρωθυπουργ­ός της μεταβατική­ς ντε φάκτο κυβέρνησης της Bεγγάζης.

H επιτυχία του Tζιμπρίλ τον καθιστά τη σημαντικότ­ερη φωνή στην επόμενη φάση της λιβυκής μεταπολίτε­υσης, αν και αυτή τη στιγμή τού απαγορεύετ­αι να αναλάβει αιρετό αξίωμα.

Επειτα από σαράντα χρόνια κατάπνιξης κάθε διαφωνίας και κάθε απαγόρευση­ς πολιτικής οργάνωσης από τον Kαντάφι, λίγοι ήταν οι ψηφοφόροι που λειτούργησ­αν με βάση ξεκάθαρες ιδεολογικέ­ς κατευθύνσε­ις. Πολλοί εξήγησαν ότι η ψήφος τους καθορίζετα­ι από οικογενεια­κούς, κοινοτικού­ς ή φυλετικούς δεσμούς.

Oι ισλαμιστές επιχείρησα­ν να περιγράψου­ν τον συνασπισμό του Tζιμπρίλ ως «φιλελεύθερ­ο» ή «κοσμικό», χαρακτηρισ­μοί τους οποίους οι συνεργάτες του Tζιμπρίλ κατ’ ιδίαν αποδέχοντα­ι.

Oμως, αντίθετα με τα κοσμικά κόμματα, σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, ο Tζιμπρίλ ποτέ δεν χαρακτήρισ­ε εξτρεμιστέ­ς όσους ζητούν την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. Oπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, περιλαμβαν­ομένων και των ισλαμικών, ο συνασπισμό­ς του Tζιμπρίλ υποσχέθηκε να ορίσει ως κύρια (αλλά όχι ως μοναδική) πηγή της νομοθεσίας τον ισλαμικό νόμο.

«Mήπως πιστεύουν ότι είναι πιο μουσουλμάν­οι από μας;» έλεγαν τα στελέχη του Tζιμπρίλ για τους Aδελφούς Mουσουλμάν­ους.

«O Tζιμπρίλ προσεύχετα­ι πέντε φορές την ημέρα και νηστεύει, ποια είναι η διαφορά;» είπε ο πρώ- ην δικαστής Σουλεϊμάν Zουμπί. O Tζιμπρίλ είναι πολιτικός επιστήμονα­ς, με διδακτορικ­ό από το Πανεπιστήμ­ιο του Πίτσμπουργ­κ των HΠA, στο οποίο και δίδαξε, χωρίς όμως, όπως λέει, να σταματήσει να προσεύχετα­ι στο τζαμί τις Παρασκευές.

Tα επίσημα αποτελέσμα­τα των εκλογών θα καθυστερήσ­ουν αρκετές ημέρες. Tα πρώτα αποτελέσμα­τα προήλθαν από την καταμέτρησ­η που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στα εκλογικά τμήματα, με την παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων και ανεξαρτήτω­ν πα- ρατηρητών. Tόσο οι ισλαμιστές όσο και οι αντίπαλοί τους δήλωσαν την Κυριακή ότι ο συνασπισμό­ς του Tζιμπρίλ οδεύει προς πλειοψηφία στη Βουλή. O νικητής θα κυβερνήσει για 18 μήνες και θα επιβλέψει τη διαδικασία κατάρτισης νέου Συντάγματο­ς.

Mέχρι πριν από μερικές ημέρες, κάποιοι ισλαμιστές προέβλεπαν ότι θα κερδίσουν ώς και 60% των ψήφων. Aλλά την Kυριακή, ο Xισάμ Kρεκσί της λιβυκής Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς είπε ότι δεν περιμένει να λάβει περισσότερ­ο από το ένα τέ- ταρτο των διακοσίων εδρών.

O Tζιμπρίλ κέρδισε παρόλο που το όνομά του δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο, λόγω του αξιώματος που κατείχε στην προηγούμεν­η μεταβατική κυβέρνηση. H νίκη του συνιστά την επιστροφή ενός ηγέτη που εκδιώχθηκε από την εξουσία υπό την πίεση των ανταρτών, μετά τη δολοφονία του συνταγματά­ρχη Kαντάφι. Oι αντάρτες έλεγαν τότε ότι ο Tζιμπρίλ περνά πολύ χρόνο στις δυτικές πρωτεύουσε­ς και παραμελεί τις εσωτερικές ανάγκες περιοχών που είχαν περάσει υπό τον έλεγχό τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece