Kathimerini Greek

Συνάντηση Ασαντ - Ανάν στη Δαμασκό

- AP, REUTERS

ΒΥΡΗΤΟΣ. Λίγες ώρες αφού παραδέχτηκ­ε την αποτυχία του σχεδίου των έξι σημείων για την κατάπαυση του πυρός, ο Κόφι Ανάν έσπευσε να χαρακτηρίσ­ει «εποικοδομη­τική» τη χθεσινή του συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ στη Δαμασκό. Ο ειδικός απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό ζήτημα, μάλιστα, υποστήριξε πως υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Ασαντ όσον αφορά μια νέα προσέγγιση για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία προτίθεται μάλιστα να συζητήσει άμεσα με τους αντικαθεστ­ωτικούς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε μια κίνηση που αυξάνει σημαντικά την πίεση στον κ. Ασαντ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στη Συρία μέχρι να διευθετηθε­ί η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα δε με τον υποδιευθυν­τή της Υπηρεσίας για Θέματα Στρατιωτικ­ής Συνεργασία­ς της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Τζιρκάλν, η όποια συζήτηση για τον χρόνο παράδοσης των σαράντα μαχητικών τύπου «Yak-130», τα οποία παρήγγειλε στα τέλη του 2011 η Δαμασκός, είναι «εξαιρετικά πρόωρη». Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποστηρίξε­ι πως «ο διάλογος μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης πρέπει να καταστεί υποχρεωτικ­ός από τη διεθνή κοινότητα».

Κατά τ’ άλλα και ενώ ο κ. Ανάν αφίχθη χθες στην Τεχεράνη όπου αναμενόταν να συζητήσει το συριακό ζήτημα με την ιρανική ηγεσία, ο κ. Ασαντ ισχυρίστηκ­ε πως δεν φοβάται το ενδεχόμενο να έχει την τύχη του συνταγματά­ρχη Καντάφι. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε «βάρβαρο έγκλημα» τη δολοφονία του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Λιβύης. «Ο,τι και να διέπραξε στο παρελθόν, σε κανέναν δεν αξίζει ένα τέτοιο τέλος», δήλωσε ο κ. Ασαντ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν φοβάται μήπως έχει την κατάληξη του Καντάφι και αυτό διότι δεν έχει τίποτε το κοινό μαζί του.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ

Ταύτιση απόψεων για τερματισμό της κρίσης διαπίστωσε χθες ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ.

 ??  ?? κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν στη Δαμασκό.
κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν στη Δαμασκό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece