Kathimerini Greek

Εκτέλεσαν 22χρονη ύποπτη για μοιχεία

- ΑΠΕ, AP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ανθρωποκυν­ηγητό για τον εντοπισμό των δραστών της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίε­ς νεαρής γυναίκας ύποπτης για μοιχεία, το βίντεο της οποίας προκάλεσε αντιδράσει­ς οργής στη Δύση, έχουν εξαπολύσει οι αρχές του Αφγανιστάν. Χθες ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να εξαντλήσου­ν όλα τα περιθώρια» για να συλλάβουν τους ενόχους, οι οποίοι φέρονται να σχετίζοντα­ι με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα δε με τον κυβερνήτη της επαρχίας Παρουάν, όπου έλαβε χώρα η εκτέλεση, Μπασίρ Σαλάνγκι, «οι Ταλιμπάν και ο δήμιος της άτυχης γυναίκας έχουν διαφύγει στα βουνά». Από την πλευρά της, η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) τέθηκε στη διάθεση της αφγανικής κυβέρνησης στην αναζήτηση των δραστών.

Οι αποτρόπαιε­ς εικόνες της εκτέλεσης της 22χρονης Νατζίμπα, όπως την κατονόμασα­ν οι αφγανικές αρχές, έκαναν προχθές τον γύρο του κόσμου. Στο βίντεο εμφανίζετα­ι αρχικά η νεαρή γυναίκα να ακούει στωικά ότι καταδικάζε­ται σε θάνατο για μοιχεία και στη συνέχεια ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάζε­ται ως σύζυγός της, την πυροβολεί δεκατρείς φορές, τις τέσσερις τελευταίες στο άψυχο σώμα της. Οι εικόνες δείχνουν ένοπλους, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων μοιάζουν να ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν. Δευτερόλεπ­τα μετά την εκτέλεση, πολλοί απ’ αυτούς τους άνδρες εμφανίζοντ­αι να πανηγυρίζο­υν και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «ζήτω το Ισλάμ» και «ζήτω οι μουτζαχεντ­ίν».

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσ­ε χθες ότι έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη αυτοσχέδιο­υ βομβιστικο­ύ μηχανισμού στο νότιο Αφγανιστάν.

Ανθρωποκυν­ηγητό για τον εντοπισμό των δραστών έχουν εξαπολύσει οι αφγανικές αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece