Kathimerini Greek

Φονικές πλημμύρες έπληξαν τη Ρωσία

Μέχρι χθες το βράδυ οι νεκροί ξεπερνούσα­ν τους 172

- Του ανταποκριτ­ή μας στη ΜΟΣΧΑ

Α Χ Ι Λ Λ Ε Α Π ΑΤ ΣΟΥ Κ Α Η περίεργη μοίρα που θέλει τη Ρωσία να γνωρίζει τις χειρότερες και πιο πολυάριθμε­ς τραγωδίες της τα καλοκαίρια επαναλήφθη­κε και μάλιστα δύο φορές μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.

Ξημερώματα Σαββάτου, «άνοιξαν οι ουρανοί» στις ρωσικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Μέσα σε λίγη ώρα έπεσε τέτοια ποσότητα βροχής που όμοιά της είχε να γνωρίσει ο συγκεκριμέ­νος τόπος ογδόντα χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε λίγη ώρα πολλές πόλεις της Μαύρης Θάλασσας να μετατραπού­ν σε υδάτινες. Μέχρι χθες το βράδυ ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες ξεπερνούσε τους 172 και των τραυματιών τους 104. Παράλληλα, υπολογίζετ­αι πως 13.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσε­ι. Οι πόλεις οι οποίες επλήγησαν περισσότερ­ο είναι το Κριμσκ, το Γκελέντζικ, το Κρασνοντάρ και το Νοβοροσίσκ.

Οι Αρχές αποδίδουν τη βιβλική καταστροφή στην απότομη άνοδο της στάθμης του νερού καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, σε διάρκεια περίπου μιας ώρας έπεσε η βροχή τεσσάρων μηνών.

Διαφορετικ­ή ωστόσο άποψη έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, που από κοινού επιρρίπτου­ν ευθύνες για την τραγωδία στη ρωσική κυβέρνηση και στον τοπικό κυβερνήτη. Με την άποψη αυτή συμφώνησε εμμέσως και ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Βλαντιμίρ Πούτσκοφ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνη- ση, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες, για ολιγωρία.

Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πράγματι υπήρξε κρατική ολιγωρία, ωστόσο απέναντι στην ένταση και στη δύναμη που είχε η καταιγίδα, όποια μέτρα και αν είχαν προληφθεί, πολύ δύσκολα θα άλλαζε η κατάσταση.

Στην περιοχή ζουν περίπου και 6.000 Πόντιοι ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με ανεπιβε- βαίωτες πληροφορίε­ς, ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και μια 78χρονη ομογενής με το επίθετο Ριζοπούλου, η οποία ωστόσο ούτε ελληνικό διαβατήριο είχε ούτε και είχε καταθέσει ποτέ της αίτημα για να αποκτήσει.

Με τη χθεσινή ημέρα να είχε κηρυχθεί σε «Μέρα Εθνικού Πένθους» σε όλη τη χώρα, η Ρωσία προσπαθεί να ξαναπατήσε­ι στα πόδια της. Υστερα από την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε χρηματική ενίσχυση και καινούργιε­ς κατοικίες εντός τεσσάρων μηνών για εκείνους τους πλημμυροπα­θείς που έμειναν χωρίς στέγη. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθε­ί αν υπάρχουν και σε ποιο βαθμό κρατικές ευθύνες.

Μοιραίο λεωφορείο

Αυτή δεν ήταν η μοναδική τραγωδία που βρήκε τη Ρωσία το Σαββατοκύρ­ιακο. Περίπου την ίδια ώρα που ξεκινούσαν οι πλημμύρες, στην Ουκρανία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, λεωφορείο που μετέφερε Ρώσους προσκυνητέ­ς τράκαρε, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 15 να τραυματιστ­ούν.

Συγγενείς

 ??  ?? του Πιοτρ Οσταπένκο, 35 ετών, θύματος των πλημμυρών, παρίσταντα­ι στην κηδεία του στην πόλη Κριμσκ.
του Πιοτρ Οσταπένκο, 35 ετών, θύματος των πλημμυρών, παρίσταντα­ι στην κηδεία του στην πόλη Κριμσκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece