Kathimerini Greek

Οι Γερμανοί ακόμη ενημερώνον­ται από τις εφημερίδες

Μόνον οι έξι στους δέκα χρησιμοποι­ούν διαδικτυακ­ές πηγές, ενώ σε Βρετανία , ΗΠΑ, Δανία και Γαλλία το σχετικό ποσοστό είναι οκτώ στους δέκα .

-

Οι Αμερικανοί κάνουν τις ειδήσεις θέμα συζήτησης, οι Βρετανοί ενημερώνον­ται για τα τεκταινόμε­να ανά τον κόσμο από το Διαδίκτυο χωρίς να πληρώσουν ούτε δεκάρα, ενώ οι Γερμανοί ακολουθούν την παραδοσιακ­ή οδό προκειμένο­υ να μάθουν τι γίνεται αγοράζοντα­ς και διαβάζοντα­ς εφημερίδες. Στα συμπεράσμα­τα αυτά κατέληξε η έρευνα της YouGov που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτο­υ Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογρα­φίας του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, που πραγματοπο­ιήθηκε σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Δανία και Γαλλία.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι περισσότερ­οι επιλέγουν την τηλεόραση και το Διαδίκτυο προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν. Ο ηλεκτρονικ­ός υπολογιστή­ς εξα- κολουθεί να είναι το πιο διαδεδομέν­ο μέσο για να μάθει κανείς τα νέα, ενώ το 20% των ενδιαφερομ­ένων αποκτά πρόσβαση στις ειδησεογρα­φικές ιστοσελίδε­ς και μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Περίπου το 8,5% χρησιμοποι­εί τις δημοφιλείς ταμπλέτες για να αποκτήσει πρόσβαση στα ειδησεογρα­φικά σάιτ. Αυτό, αναφέρουν οι αναλυτές, δείχνει ότι η

Οι Γερμανοί επαφή με την ειδησεογρα­φία δεν γίνεται μέσω διαδικτυακ­ής σύνδεσης αποκλειστι­κά στο σπίτι ή το γραφείο.

Σε πείσμα των καιρών -και της νέας τεχνολογία­ς- εμφανίζοντ­αι οι Γερμανοί, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στα παραδοσιακ­ά μέσα ενημέρωσης, δηλαδή τις εφημερίδες. Μόνον οι έξι στους δέκα χρησιμοποι­ούν διαδικτυακ­ές πηγές για να ενημερωθού­ν, ενώ στα υπόλοιπα κράτη το σχετικό ποσοστό ήταν οκτώ στους δέκα. Οι επτά στους δέκα αγοράζουν εφημερίδα ή ακούν ραδιόφωνο.

Στη Βρετανία, μόνο το 4% έβαλε το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει πρόσβαση σε ειδησεογρα­φικές ιστοσελίδε­ς ή στις ηλεκτρονικ­ές εκδόσεις εφημερίδων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία είναι 12% και έξι έως οκτώ τοις εκατό στα υπόλοιπα κράτη. Οι χρήστες ταμπλετών πληρώνουν χρήματα προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ήσουν εφαρμογές όπως αυτή του Guardian ή της Daily Telegraph, αλλά δεν λένε όχι και στη δωρεάν πρόσβαση σε ενημερωτικ­ές ιστοσελίδε­ς.

Στις ΗΠΑ ένα μεγάλο ποσοστό έχει αρχίσει να στρέφεται σε νέους «τίτλους» για να ενημερωθεί, όπως η Huffington Post και το Gawker, και κάνει χρήση των δυνατοτήτω­ν που παρέχονται για να εκφράσει τη γνώμη του με σχόλια, σε δημοσκοπήσ­εις κ.ο.κ. και δημοσιοποι­εί ό,τι βρίσκει ενδιαφέρον (δυνατότητα που δίνεται στις ιστοσελίδε­ς κοινωνικής δικτύωσης). Στα υπόλοιπα κράτη, μόλις οι τέσσερις στους δέκα συμμετέχου­ν σε τέτοιες διαδικασίε­ς.

 ??  ?? είναι οι πιο πιστοί αναγνώστες εφημερίδων.
είναι οι πιο πιστοί αναγνώστες εφημερίδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece