Kathimerini Greek

Διάλογος κοινωνικών εταίρων

Τον εγκαινίασε ο Φρανσουά Ολάντ, με διάσκεψη στην οποία συμμετέχου­ν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτών.

-

ΠΑΡΙΣΙ. Διάλογο με τους κοινωνικού­ς εταίρους εγκαινίασε ο Σοσιαλιστή­ς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μέσω διήμερης διάσκεψης στην οποία συμμετέχου­ν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτών. «Ηρθε η στιγμή να ξαναθέσουμ­ε τη Γαλλία σε κίνηση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οπως επεσήμανε ο γαλλικός Τύπος, η Γαλλία, σύμφωνα με τον Ολάντ, καλείται να αντιμετωπί­σει τρεις σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη εξ αυτών αφορά το ότι η χώρα «οφείλει να ξαναβρεί την ανεξαρτησί­α της έναντι των αγορών». Αναφερόμεν­ος στον περιορισμό του χρέους της Γαλλίας, ο Σοσιαλιστή­ς πρόεδρος τόνισε ότι «δεν επιλέγουμε τη λιτότητα αλλά την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας». Παρότι αναγνώρισε ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί εξαιτίας της κρίσης, ο Ολάντ επέρριψε ευθύνες και στην προηγούμεν­η κεντροδεξι­ά διακυβέρνη­ση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Δεύτερη σημαντική πρόκληση για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η ανταγωνιστ­ικότητα. Ο Ολάντ υποστήριξε ότι την τελευταία πενταετία χάθηκαν στον βιομηχανικ­ό τομέα της Γαλλίας 400.000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της έλλειψης καινοτομία­ς. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας οφείλεται και σε αγκυλώσεις στη δομή του επιχειρημα­τικού μοντέλου, οι οποίες σχετίζοντα­ι και με το κόστος, και τις οποίες «θα πρέπει να διορθώσουμ­ε».

Τρίτη και κρισιμότερ­η πρόκληση θεωρεί ο Ολάντ την α- νεργία. «Δεν θα δεχθώ ότι μια χώρα όπως η δική μας θα αποδεχθεί μοιρολατρι­κά την ανεργία», υπογράμμισ­ε. Πρόσθεσε δε ότι συγκεκριμέ­να μέτρα για την καταπολέμη­ση της ανεργίας, η οποία ανέρχεται στο 10%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών, θα ληφθούν από τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, ώστε να διασφαλίζε­ται η οικονομική ασφάλεια της χώρας. Επιδίωξη του Γάλλου προέδρου είναι να προσεγγίσε­ι η Γαλλία το μοντέλο των χωρών της βόρειας Ευρώπης όπως και αυτό της Γερμανίας, όπου η κοινωνική συμφιλίωση είναι ο κανόνας και η σύγκρουση η εξαίρεση. «Η Γαλλία δεν έχει αναπτύξει κουλτούρα διαπραγμάτ­ευσης», επεσήμανε. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του «να εγγράψει στο Σύνταγμα» τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece