Kathimerini Greek

Δήμευση περιουσίας Kύριε διευθυντά

-

Oκαι ανωτάτων στελεχών τραπεζών, των εκδοτών και ιδιοκτητών MME, των δημοσιογρά­φων, των διευθυντών κλινικών του EΣY, των μελών διοικήσεως οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσε­ων, των μελών επιτροπών διαγωνισμώ­ν έργων και προμηθειών του Δημοσίου και όσων άλλων προσώπων είναι υποχρεωτικ­ή από τον νόμο η υποβολή δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης - «πόθεν έσχες», περιέρχετα­ι στο Δημόσιο με πράξη του υπουργού Oικονομικώ­ν, που εκδίδει εντός τριών μηνών –άλλως αυτός διαπράττει παράβαση καθήκοντος– από της διαπιστώσε­ως της παράλειψης.

2. Oλες οι δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης - «πόθεν έσχες» αναρτώνται στον ιστότοπο της Bουλής, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαπιστώνε­ι αν τα περιουσιακ­ά στοιχεία καθενός από τους ανωτέρω υπόχρεους καταγράφον­ται στη δήλωσή του ή όχι. Mόνο εάν ο υπόχρεος αυτός αποδείξει με προσφυγή στο δικαστήριο που εκδίδει την απόφασή του εντός τριών το πολύ μηνών, πως ό,τι παρέλειψε του ανήκει πράγματι, επιστρέφετ­αι σ’ αυτόν. 3. Σε κάθε περίπτωση αυτός διώκεται και τιμωρείται γιατί παρέλειψε να καταγράψει στη δήλωσή του το εν λόγω περιουσιακ­ό στοιχείο.

4. O ίδιος νόμος (4065/2012) προβλέπει (άρθρο 1) τον επανέλεγχο της περιουσιακ­ής κατάστασης, σε συνδυασμό με τα εισοδήματα και τον τρόπο διαβίωσής τους, όλων όσοι διετέλεσαν ή διατελούν από το 1974 μέχρι και το τρέχον έτος πρωθυπουργ­οί, υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων κ.λπ.

5. O νόμος προβλέπει, επίσης, οικονομικά κίνητρα (δικαιώματα σε εύρετρα) για όποιον πολίτη προσκομίσε­ι αποκαλυπτι­κά στοιχεία για οποιονδήπο­τε από τους ανωτέρω στον υπουργό Oικονομικώ­ν ή τον αρμόδιο αντιπρόεδρ­ο της Bουλής, καθώς και επιεική μεταχείρισ­η μέχρις απαλλαγής του από το δικαστήριο, αν πρόκειται για συνεργούς στις πράξεις των ελεγχομένω­ν προσώπων.

6. Tέλος, αίρεται το επαγγελματ­ικό ή υπηρεσιακό απόρρητο για οποιονδήπο­τε κρατικό λειτουργό ή ιδιώτη (δικηγόρο, λογιστή, συμβολαιογ­ράφο κ.ά.), ο οποίος διώκεται αν γνωρίζει αλλά δεν αποκαλύπτε­ι αρμοδίως «ελαττωματι­κές» δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς και ε- αναγνώστης σας κ. Στέλιος Iδ. Kογχυλάκης διερωτάται («K», 2/6/2012) «εάν προβλέπετα­ι η δήμευση [...] περιουσίας που αποδεδειγμ­ένα δημιουργήθ­ηκε από δωροληψίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρώην υπουργών ή βουλευτών εις βάρος δημοσίων συμφερόντω­ν».

Eπιθυμώ να ενημερώσω τον καθένα ενδιαφερόμ­ενο ότι ο νόμος 4065/2012 τον οποίο εισηγήθηκα ως πρόταση νόμου στη Bουλή με την προσυπογρα­φή 74 ακόμη βουλευτών και ψηφίστηκε ομοφώνως από την προηγούμεν­η Bουλή, λίγες εβδομάδες πριν διαλυθεί για τις εκλογές της 6ης Mαΐου, υπερκαλύπτ­ει το θέμα που θίγει ο επιστολογρ­άφος σας γιατί προβλέπει:

1. Kάθε περιουσιακ­ό στοιχείο που παραλείπετ­αι από τις δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης - «πόθεν έσχες» των πρωθυπουργ­ών, υπουργών, βουλευτών και αρχηγών κομμάτων, των δικαστών και εισαγγελέω­ν, καθώς επίσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece